Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuning és a Hatóság

2010.06.18
Cikk a Autó K2ttő magazin "Tuning" különszámából

A tuning és a Hatóság -

(láthatatlan előnyök)


Az autó műszaki jellemzőit megváltoztató tuning illeszkedését az autóhoz komolyan kell venni, általa nem romolhat a kocsi biztonsága. A hatóságok a műszaki vizsgán és a közúti ellenőrzéskor a feltűnő dolgokra figyelnek.


Majd minden autós ismeretségi körében előfordult már, hogy a kocsiról rendőri ellenőrzéskor, vagy a műszaki vizsgán lecseréltették a túl hangosra sikeredett kipufogót, lekapartatták a túl sötétnek ítélt üvegfóliát, leszereltették a nem odavalónak minősített széles felnit. A hatóságok elsősorban a jól látható dolgokra harapnak. Sok tuningfogás azonban - bár megváltoztatja az autó alapjellemzőit - nem hirdeti önmagát, így a vizsgán is rejtve marad, hacsak a tulajdonos nem beszél róla.


Az elmúlt pár évben a legtöbb vizsgakonfliktust az üvegfóliázás okozta. A szabályok szerint a szélvédő nem lehet színezett, eltekintve a napellenző csíktól, a vezető melletti oldalablakoknak a beeső fény 75 százalékát, a többinek a 70 százalékát kell átengednie. Gyárilag már színezett üvegű autót elméletileg nem szabad fóliázni, mert a gyári szín a beeső fény 15-20 százalékát lefogja, a leghalványabb fólia pedig minimum 20-30 százaléknyit felfog. A két érték összeadódva már szabálytalan sötétséget jelent.
A műszaki vizsgán egyszerű fénymérővel ellenőrzik a fényáteresztő képességet. A túl sötétre fóliázott autót csak akkor engedik át, ha a helyszínen lekaparják a fóliát. A vizsgán kérhetik a fólia műbizonylatát is, ugyanis az igazolja, hogy a magyar szabványnak megfelelő az anyaga, például égésekor nem szabadul fel klórgáz. A szigorú szabály ellenére a vizsgáztatók sokszor elnézőek, és a tapasztalatok szerint a műbizonylatos fóliával sötétített kocsikat még 50 százalékos fényáteresztő képességgel is átengedik. Rendőri ellenőrzéskor a kellemetlenséget szintén a műbizonylat felmutatásával lehet elkerülni.


A következő látványos tuningelem, amely a hatóságnak szemet szúrhat, a széles felni. A szabályok szerint csak az autógyár által engedélyezett méretű felniket és gumikat hordhat az autó. Nagyobb méret felszerelése már átalakításnak minősül, és így a Közlekedési Felügyelet (KF) engedélye szükséges hozzá. Persze a kerékcseréhez senki sem kér engedélyt, a vizsgára fentfelejtett széles felni csak akkor bukhat meg, ha a gumi kilóg a sárvédő alól, vagy a vizsgán feltűnik, hogy a felni széle hozzáér valamelyik futóműelemhez.


Tuningalkatrészek felszerelésekor, akárcsak az egyszerű alkatrészcseréknél, az új elem illeszkedésére és minőségére kell a legnagyobb súlyt helyezni. Különösképpen igaz ez a könnyűfém felnik vásárlásakor. Mivel a könnyűfém tárcsa divatcikk, nagy tételben gyártják és vásárolják, sokszor több kézen átfutva, teljesen bizonytalan eredettel. Az ismeretlen eredetű felniknek nincsenek meg a forgalomba hozásukhoz szükséges engedélyeik, amelyeket műszaki vizsgálatok alapján, például fáradási
vizsgálatok elvégzése után adnak meg. A magyarországi engedélyezés alapja a kibocsátó ország engedélye, például német eredetű felninél a TŰV papírja. A vizsgálat nélküli felniknek bizonytalan az anyagminősége, a terhelésnek kitett részein (perem, csavarbekötési pontok) megrepedhet, majd eltörhet. Felni vásárlásakor kérni kell a műbizonylatot, amely nemcsak az áru eredetéről tanúskodik,
hanem az is szerepel a papíron, hogy milyen márkák milyen típusaira szerelhető fel a keréktárcsa. A típus alkalmasságra nagyon oda kell figyelni, mert az oda nem való felni káros mértékben terheli a futóművet, illetve önmagát. Nem elég, hogy a csavarfuratok száma egyezzen, a furatok osztókörének, az agyfuratnak, a túllógásnak is mind meg kell felelnie. Sárvédő alól kilógó gumival külföldön is megállítják az autót. A kocsi addig nem mehet tovább, míg a tulaj nem hoz a lemez alá férő gumikat.

Nem látványos, de a hangjával feltűnő a sportkipufogó rendszer. Átmegy a vizsgán, ha nem túl hangos, az európaival összhangban lévő magyar szabályok szerint ugyanis az utólag felszerelt kipufogórendszer nem lehet hangosabb a gyárinál. Más hangú lehet, de zajosabb nem. A vizsgán csak akkor nem buktatják meg a zajosnak tűnő kipufogóval szerelt autót, ha a kipufogódobok megkapták a H vagy E jóváhagyási jelet, ami bizonyítja, hogy a terméket engedélyeztették és az megfelel az aktuális szabványoknak.

Kedvelt tuningfogás a játék a lámpák színeivel. Minden a mattított és fehér indexekkel kezdődött, ma viszont már bármit kapni bármilyen színben, akár szürke fényszórót is. A vizsgán a megfelelő színű és erejű fénykibocsájtást nézik. Rossz színt, vagy fényerőt a búra és a mögé szerelt izzó is okozhat. Ha nem tetsző a fény, a vizsgán a búra és az izzó E vagy H jelét keresik, a jelölés mentes és a festett darabokat ki- és leszereltetik. A rendőrök az utcán inkább csak a feketére festett burákért szólnak. A lámpák számát is vizsgálják, elöl 2 tompított és 2 vagy 4 távolsági fényszóró lehet bekötve, ködlámpából 2-t lehet felszerelni előre és hátra egyaránt. Ha hátra egyet szerelnek, annak a helye a bal oldalon van, de nem lehet a féklámpa mellett. Minden utólag felrakott világítótest műszaki vizsgáján megkövetelik az E és H jelet.

A külső díszítőelemeknél és a spoilereknél a szabály szerint a felszerelés után az autó hossza és szélessége nem módosulhat öt százaléknál nagyobb mértékben. A sárvédőnek takarnia kell a gumit. További követelmény, hogy a felszerelt idomok nem fokozhatják baleseti sérülésveszélyt.

A belső tér módosításába lényegében nem szólnak bele a szabályok. Ülést lehet cserélni, az egyetlen feltétel, hogy az új is állítható legyen.

A kormány szintén cserélhető, feltétel, hogy legyen műbizonylata, és hogy a mérete tíz százaléknál nagyobb mértékben nem térhet el az eredetitől. A kormány jóváhagyása biztonsági szempontból szükséges, balesetnél nem törhet, csak görbülhet.

A látható változtatások után jöhetnek a láthatatlanok. Elméletileg az autó teljesítményét 10 százaléknál jobban növelő minden beavatkozáshoz engedélyt kell kérni a KF-től. A kocsi valóságos teljesítményét azonban sehol sem mérik, így nem derül ki a változtatás. A KF engedi a csiptuningot, a vizsgán sem buktat meg csiptuningolt autót, mert a tapasztalat szerint a programvariálással 10 százalékon belül marad a teljesítménynövekedés. Lényegében a motor tartaléka szabadul fel, egyetlen feltétel, hogy az emissziós előírásokat teljesítse az autó.

A futómű átépítésének, keményebb, sportosabb rugók és lengéscsillapítók beszerelésének két akadálya lehet. A kocsi megbukhat a műszaki vizsgán, ha nem állja ki a lengéscsillapító vizsgálatát. A rázógépen a legkisebb megmaradó talperőt mérik, s addig nincs baj, amíg a kerék a földön marad. Amint elpattog a kocsi, nem kap pecsétet a forgalmijába akár tuningolt akár csak rossz állapotú a futóműve.
A másik bukási lehetőség a fékpadon érheti a tuningolt futóművű kocsit. A feszesebb hangolású futóműtől megváltozik a karosszéria fékezéskori bólintásának a mértéke, ez zavarhatja a fékerő szabályozót, amely blokkolásig fékezheti a hátsó tengely kerekeit - blokkolásgátlós kocsiknál nincs bukásveszély. A vizsgahelyek többsége pedálerőt, nem első-hátsó fékhatást mér. A kocsik többségénél állítható a fékerő szabályozó, szakszervízben az új futóműjellemzőknek megfelelően kell beállítani, így elkerülhető a bukás.

A fék átépítése engedélyköteles, a KF akkor engedélyezi, ha a fékerőelosztás nem változik meg, azaz fékezéskor megmarad a gyári egyensúly az első és a hátsó tengely között. Egyetlen feltétel ekkor is, hogy csak E vagy H jellel ellátott alkatrészeket használjanak fel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Edena20

(Nehux43, 2019.03.31 06:49)

http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/achat-en-ligne-dapoxetine-60mg-dapoxetine-ou-acheter-pharmacie
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-udenafil-100mg-zudena-zudena-commander
http://socialchangesa.com/blogs/post/106026
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/rizact-pas-cher-sur-le-net-rizatriptan-sans-ordonnance-pharmacie
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/cephalexin-keflex-comprar-gen-rico-pela-internet-no-brasil
http://property.ning.com/profiles/blogs/amiloride-au-rabais-site-fiable-amiloride-medicament-prix
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/altace-1-25mg-order-without-prescription-where-to-purchase
http://answers.codelair.com/41318/farmacia-comprar-generico-sildenafil-citrate-pastilla-amarilla
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/digoxina-0-25mg-como-comprar-sin-receta-al-mejor-precio-us
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/silagra-sildenafil-citrate-100-mg-comprar-sin-receta-buen-precio
http://foodtube.net/profiles/blogs/donde-para-ordenar-calcium-acetate-online-panam
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/diaminodiphenyl-sulfone-como-puedo-comprar-mas-barato-estados
http://ggwadvice.com//index.php?qa=66896&qa_1=acheter-happigra-sildenafil-happigra-comprimes-ordonnance
http://www.nostre.com/blogs/post/52532
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/79/15500/je-veux-acheter-adapalene-15-mg-o-249-acheter-differin-en-ph

write my paper service

(Justinzet, 2019.03.31 06:03)

Write My Paper - EssayErudite.com

Looking for an expert to <a href=https://essayerudite.com/write-my-paper/>write my paper</a> for you? You are at the right place.
Providing superior writing service appears to be our main specialization and passion.
Our website is the best destination for every English-speaking student who calls for assistance when handling his or her daily academic tasks.

<a href="https://essayerudite.com/write-my-paper/" />write my paper</a>

Write My Paper - https://essayerudite.com/write-my-paper/

раскрутка сайта Краснодар

(Robertglace, 2019.03.31 05:52)

— Учение навигацииЗнать, грядущий часть, который мы обязаны продумать – порядок блоков, оформление названий, заголовков, размера и вида шрифта, положение и видный наружность самой информации.Настраиваем аудиторию для рекламы. Здесь возможностей, действительно, меньше, чем в Ads Manager. Во-первых, дозволительно сформулировать автоматическую аудиторию. В этом случае учение подберет пользователей, которые похожи для ваших подписчиков. Прекрасно работает, ежели вы не использовали накрутки. Во-вторых, дозволительно создать собственную аудиторию, учитываться будут пол, возраст, география и интересы.
<a href=https://vk.com/sozdanie_sajtov_krasnodar_23>seo Краснодар</a>
<a href=https://vk.com/sozdanie_sajtov_krasnodar_23>seo Краснодар</a>
<a href=https://vk.com/sozdanie_sajtov_krasnodar_23>продвижение сайта Краснодар</a>

Тут воспользуйтесь:Сокращенный итогЁко-дизайн это экологический дизайн жилища человека (квартиры, дома, дачи, офиса и т.д.) Современный дача повинен являться красивым и удобным, а вдобавок владеть душу.

Litaw25

(Jetam15, 2019.03.31 05:49)

http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/avanafilo-como-comprar-sin-receta-buen-precio-stendra-50-mg-donde
http://www.cavers.club/blogs/post/20144
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-desmopresina-sin-receta-buen-precio
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sildenafil-fluoxetine-sin-receta
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-warfarin-5mg-bon-marche-warfarin-forum-ou
https://www.ithowpedia.com/928/commander-pilule-thyroxine-levothroid-pour-femme-acheter
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/happigra-buy-online-where-to-buy-sildenafil-citrate-in-trusted
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/exermet-pioglitazone-hydrochloride-30mg-comprar-entrega-r-pida
http://wu-world.com/profiles/blogs/ondansetron-8-mg-donde-puedo-comprar-en-internet-espa-a
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/etionamida-puedo-comprar-con-seguridad-rep-blica-de-chile
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/irbesartana-300mg-en-ligne-pas-cher-commander-sans-ordonnance
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/dynafil-200-mg-puedo-comprar-sin-receta-en-internet-rep-blica-del
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/acheter-tilene-site-fiable-achat-fenofibrate

Bizix32

(Zupuj90, 2019.03.31 05:04)

http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/dexagent-ophthal-dexamethason-0-5mg-donde-comprar-sin-receta-por
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/rhinocort-budesonide-0-1mg-comprar-envio-urgente-na-internet
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/commander-en-ligne-viagra-viagra-prix-commander
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/lamivudine-zidovudine-o-acheter-acheter-du-lamivudine-zidovudine
http://social.leembe.com/blogs/post/45805
http://brooklynne.net/profiles/blogs/isosorbide-mononitrate-sans-ordonnance-achat-sur-le-net-rapide
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/clofazimina-donde-comprar-en-l-nea
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/oxitetraciclina-comprar-en-una-farmacia-online-con-un-descuento
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-rozgra-env-o-gratis-puerto-rico
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-metoclopramida-10-mg-sin-receta-urgente
http://divinguniverse.com/blogs/post/118496
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/clonidina-0-15-mg-donde-comprar-sin-receta-urgente-us

Mohij80

(Eyoye66, 2019.03.31 04:29)

http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-xepin-doxepin-sin-receta http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-v-gan-v-gan-paris-pas-cher http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-generico-advair-diskus-0-5-0-05mg-sin-receta-con http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/recherch-achat-dutasteride-0-5mg-acheter-du-avodart-0-5-en-ligne http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/refeel-comprar-con-seguridad-usa-comprar-tadalafil-en-el-mundo http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-tiotropio-0-009-mg-de http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/cloranfenicol-250mg-comprar-en-farmacia-en-linea-segura-guatemala http://movsam.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-erecsil-sildenafil-citrate-130mg-erecsil-sans http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-imipramina-barato-m-xico http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-disulfiramo-sin-receta-urgente-usa http://ggwadvice.com//index.php?qa=65116&qa_1=tegopen-250mg-comprar-garantia-necesito-para-comprar-tegopen http://www.prds66.fr/profiles/blogs/yextor-sildenafil-citrate-livraison-rapide-bon-prix-acheter http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-thyroxine-achat-thyroxine-en-pharmacie-en-france https://madbuddy.club/blogs/post/42526 http://www.prds66.fr/profiles/blogs/levothyroxina-0-025mg-como-comprar-sin-receta-al-mejor-precio http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/repaglinide-2mg-o-achat-acheter-repaglinide-once-a-day http://brooklynne.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-expit-fiable-republica-de-colombia http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/purchase-cheap-flucoran-50mg-how-can-i-purchase-fluconazole-no http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-effexor-xr-venlafaxine-150 http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/alfuzosini-10-mg-baisse-prix-sans-ordonnance-prix-alfuzosini http://property.ning.com/profiles/blogs/dapoxetina-90-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-un

Luqep18

(Wewat55, 2019.03.31 01:42)

http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-elebra-sildenafil-citrate-25mg-de-forma-segura
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/ranitidine-bas-prix-internet-securise-acheter-en-ligne-zantac
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/glucobay-50-mg-wie-man-online-ohne-rezept-kauft
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-commander-vigrow-acheter-sildenafil-citrate
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/vardenafil-10-mg-en-ligne-achat-livraison-discrete-acheter-du
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/clofazimine-sur-le-net-bon-marche-achat-sans-ordonnance-acheter
http://i-m-a-d-e.org/qa/18685/clomifeno-comprar-al-mejor-precio-puerto-rico
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/diazem-diltiazem-en-ligne-bon-prix-site-fiable-achat-diltiazem
http://brooklynne.net/profiles/blogs/bicalutamid-generika-online-kaufen-in-der-schweizerische
http://www.facecool.com/profiles/blogs/trouver-du-lamotrigine-25-mg-acheter-lamotrigine-25-en-ligne-au
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/je-veux-acheter-ofloxacine-2019-ofloxacine-vente-sans-ordonnance
http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/4329

новые займы онлайн на карту

(OlegEluse, 2019.03.30 22:11)

https://citycredits.com.ua/ - новые займы онлайн на карту

Enole91

(Ujota73, 2019.03.30 21:23)

http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-clomipramina-50-mg-en-internet-nicaragua http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/inderal-comprar-sin-receta-en-farmacia-online http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-meclizina-25mg-sin-receta-con https://www.loosemusicent.com/blogs/1445/15521/farmacia-online-donde-comprar-estrace-1mg-sin-receta-pago-visa http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/comprar-cialis-sin-receta-ahora-rep-blica-bolivariana-de http://whazzup-u.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-tenormin-atenolol-25mg-de-forma-segura-usa http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/felobits-25mg-comprar-sin-receta-online http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=81495&qa_1=como-fa%C3%A7o-para-comprar-desloratadina-pre%C3%A7o-brasil http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/order-dafilar-40mg-without-rx-where-to-purchase-tadalafil http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/spilactone-spironolactone-100mg-onde-comprar-urgente-brasil http://movsam.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-glimepirida-2mg-mas-barato-rep-blica-de http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/apicalis-60mg-order-no-rx-how-to-order-tadalafil-online http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-trihexyphenidyl-sin-1 http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achat-bisoprolol-livraison-gratuit-achat-de http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-azithromycin-500-mg http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/tadaflo-tadalafil-60mg-comprar-buen-precio-tadaflo-peru-precio http://bricolocal.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-hytrin-1mg-gen-rico-sem-prescri-o-pela-net-e http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-dutasterida-sin-receta-1 http://recampus.ning.com/profiles/blogs/trimox-kann-ich-mit-einem-visa-kaufen-amoxicillin-g-nstig http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/bisacodyl-o-acheter-forum-sur-achat-dulcolax

Getol66

(Ifuco83, 2019.03.30 18:38)

http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/detrusitol-sr-2mg-online-kaufen-in-der-schweizerische http://wu-world.com/profiles/blogs/nortriptyline-en-ligne-achat-nortriptyline-25-en-ligne-en-france http://movsam.ning.com/profiles/blogs/calcitriol-0-25mg-comprar-en-farmacia-en-linea-con-entrega-r-pida http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/celecoxib-moins-cher-sans-ordonnance-acheter-celebrex-generique http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/upwardz-moins-cher-livraison-discrete-commande-tadalafil-60mg http://whazzup-u.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-duloxetina-r-pido http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/tadact-tadalafil-sans-ordonnance-achat-sur-le-net-rapide http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/linezolida-600mg-comprar-en-una-farmacia-online-con-seguridad http://bricolocal.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-metaxalone-sin-receta http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-commander-methylcobalamin-achat-methylcobalamin http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/site-acheter-pramil-acheter-sildenafil-citrate-original-france http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/furosemide-40mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-certificada http://brooklynne.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-serophene-clomiphene-sin http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/buspiron-generika-online-kaufen-in-der-schweiz-buspar-generika http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-albendazole-400mg-en-ligne-moins-cher-2019-acheter http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/olanzepine-order-safely-how-to-buy-olanzapine-no-prescription http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/tadgo-como-posso-comprar-gen-rico-sem-receita-brasil-comprar

Kizuz86

(Dazic91, 2019.03.30 18:17)

http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/dilantin-100mg-como-comprar-sin-receta-entrega-r-pida-nicaragua http://brooklynne.net/profiles/blogs/acido-valproico-comprar-en-farmacia-online-con-un-descuento-panam http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-lithium-sin-receta-con-1 http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/382184 http://hradvice.online/index.php?qa=37644&qa_1=albendazole-ligne-moins-livraison-gratuit%C3%A9-albenza-commander http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/flutamid-eulexin-kaufen-in-anerkannten-online-apotheken http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/buy-dostirav-60mg-where-can-i-order-pyridostigmine-bromide-no http://wu-world.com/profiles/blogs/senagra-o-en-commander-forum-commander-du-senagra-en-ligne http://divinguniverse.com/blogs/post/116257 http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/wo-sie-jetzt-dramamine-dimenhydrinat-50mg-kaufen-k-nnen http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sildenafilo-fluoxetina-100-40mg-sin http://answers.codelair.com/40819/onde-posso-comprar-benicar-olmesartan-com-garantia-portugal http://wu-world.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-calcijex-calcitriol-0-25-mg-de-forma-segura https://23bestcity.de/blogs/post/120151 http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/order-cheap-dali-40mg-online-dali-cheap-online-order http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/214684 http://property.ning.com/profiles/blogs/ponstel-500mg-comprar-sin-receta-de-confianza-chile http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/vitagra-25mg-buy-can-i-order-sildenafil-citrate-cheap http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-cabergoline-sin-receta-r-pido-ecuador http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/tetracycline-hcl-bas-prix-internet-achat-tetracycline-toulouse

essay writing service -

(TylerEviny, 2019.03.30 15:24)

Essay Writing Service - EssayErudite.com

Our <a href=https://essayerudite.com>essay writing service</a> provides a full-scale writing assistance accessible online 24/7.
Apart from many other writing companies, we are rather picky when forming a professional staff of experts.
Moreover, we try to make our every customer feel safe and pleased with the service.

<a href="https://essayerudite.com" />essay writing service</a>

Essay Writing Service - https://essayerudite.com

Ujowo87

(Xefat51, 2019.03.30 13:13)

http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/lithium-carbonate-300-mg-pharmacie-sur-internet-rapide-lithium http://www.prds66.fr/profiles/blogs/armidex-order-no-prescription-where-to-purchase-anastrozole-cheap http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-linezolida-600mg-sin http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/dapoxetina-60-mg-como-comprar-sin-receta-con-seguridad-estados http://www.facecool.com/profiles/blogs/rivastigmine-tartrate-pas-cher-commander-avis-sur-achat-exelon-en http://brooklynne.net/profiles/blogs/diltiazem-hcl-180mg-order-cheap-order-diltiazem-hcl-online http://showmeanswer.com/index.php?qa=52077&qa_1=serieux-commander-nitrofurantoine-acheter-furadantin-ligne http://whazzup-u.com/profiles/blogs/calcitriol-rocaltrol-comprar-barato-online-onde-comprar-o http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/repaglinide-2mg-comprar-en-farmacia-online-con-entrega-r-pida-m http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/eriacta-sildenafil-citrate-100-mg-en-ligne-bon-marche-commander http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/tadaforce-tadalafil-bon-prix-tadaforce-jelly-achat http://bricolocal.com/profiles/blogs/alfuzosin-como-puedo-comprar-en-internet-espa-a-comprar-uroxatral http://redtuvir.net/profiles/blogs/glucotrol-xl-comprar-com-garantia-pela-internet-brasil-onde-posso http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/commander-enalapril-5-mg-acheter-enalapril-quebec http://foodtube.net/profiles/blogs/nitrofurantoin-monohydrate-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-betametasona-clotrimazol-10mg http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-raloxifeno-60mg-sin http://www.prds66.fr/profiles/blogs/apo-sildenafil-sildenafil-citrate-150mg-como-puedo-comprar-online

BabloPridi 481869341

(BabloPridi, 2019.03.30 12:00)

http://whazzup-u.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-nitrofurazone-20-mg-sin-receta-de-confianza
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/cefaclor-500mg-como-comprar-sin-receta-de-calidad-panam
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/77/15282/carbamazepina-donde-puedo-comprar-sin-receta-barato-chile-comp
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/site-achat-quetiapine-25mg-acheter-quetiapine-cheque
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/cialis-como-puedo-comprar-ahora-mejor-generico-cialis
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/buy-discount-phergan-25-mg-where-can-i-order-promethazine
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/comprar-tadora-ahora-comprar-tadora-20-mg-boyaca
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=51359&qa_1=comprar-generico-diamox-acetazolamide-receta-diamox-receta
http://www.libertyxchange.com/blogs/post/137704

Uhupi16

(Acegu05, 2019.03.30 09:15)

http://showmeanswer.com/index.php?qa=49233&qa_1=commander-etibi-ethambutol-generique-ligne-acheter-online http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-plavix-75mg-ohne-rezept-visa-kaufen-plavix-kaufen http://www.prds66.fr/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-cabergolina-0-5mg-con http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/risperdal-4mg-online-bestellen-ohne-rezept-in-der-schweiz http://property.ning.com/profiles/blogs/linezolid-comprar-en-farmacia-en-linea-fiable-chile-linezolid http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/58/15467/como-fa-o-para-comprar-nateglini http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/actaval-valacyclovir-donde-puedo-comprar-en-internet-uruguay http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-glipizide-5-mg-env-o-libre-panam https://madbuddy.club/blogs/post/42430 http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/viadis-en-ligne-bon-prix-achat-rapide-achat-viadis-en-allemagne http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/achat-terazosin-hcl-1mg-site-fiable-tarif-terazosin-hcl-en-france http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-imbun-600-mg-online-republica-dominicana-comprar http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-ravana-sin-receta-de-calidad-chile http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-patrex-en-ligne-o-acheter-patrex-en-ligne http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-labetalol-200-mg-sin-receta http://dmoney.ru/57844/orden-lamivudine-rep%C3%BAblica-paraguay-comprar-epivir-domicilio http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-digoxina-fiable-panam-comprar http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-alfacip-alfacalcidol-0-2-1 http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/danazol-200mg-donde-puedo-comprar-ahora-chile http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/buy-cheap-ozace-20mg-ozace-olanzapine-canada http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/generique-viagra-sildenafil-citrate-100-mg-achat-bon-site-pour http://property.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-4-mg-pas-cher-sur-le-net-rapide-acheter-ventolin-8

Acuva28

(Upefo71, 2019.03.30 07:28)

http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/oxybutynin-comprar-en-farmacia-en-linea-r-pido
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-fluconazol-50mg-sin-receta
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/tealep-finasteride-1-mg-en-ligne-pas-cher-achat-sans-ordonnance
http://wu-world.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-itraconazole-100-mg-de-calidad-ecuador
http://jaktlumaczyc.pl/84273/indometacin-rezept-billig-kaufen-indometacin-online-kaufen
http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/87400
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/comprar-porabutin-oxybutynin-sin-receta-en-l-nea-panam-oxybutynin
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/aphrodil-sildenafil-citrate-200mg-o-achat-sildenafil-citrate-ou
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-disulfiramo-500mg-y-pagar-con
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-flutasin-250-mg-fiable-estados
http://www.facecool.com/profiles/blogs/achat-express-indometacine-25mg-bon-marche-site-fiable
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/andros-100mg-buy-andros-safe-buy-netherlands
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-tadalis-tadalafil-sin
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-alfacalcidol-0-001-mg-sin-receta
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=51501&qa_1=farmacia-online-comprar-mircette-receta-calidad-argentina
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/o-commander-tada-tadalafil-60mg-en-ligne-moins-cher-acheter-tada
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/risperidona-comprar-sin-receta-al-mejor-precio-el-salvador
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-omeprazol-sin-receta-de-calidad-m-xico
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/carbidopa-y-levodopa-como-comprar-al-mejor-precio-us-comprar
http://bricolocal.com/profiles/blogs/ximeprox-cefpodoxime-livraison-rapide-bas-prix-ximeprox-vente-en
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/commander-du-vrai-trizole-generique-en-ligne-pas-cher-rapide
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-aciclovir-sin-receta-urgente

Eruhe35

(Ijimi63, 2019.03.30 05:39)

http://whazzup-u.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-arpamyl-120-mg-pago-mastercard-argentina http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/o-commander-cefnil-cefnil-en-ligne-sans-ordonnance http://socialchangesa.com/blogs/post/86550 http://www.libertyxchange.com/blogs/post/134954 http://www.prds66.fr/profiles/blogs/comprar-generico-defil-sildenafil-citrate-25-mg-de-calidad-rep http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/kaufen-sie-ein-singulair-10mg-zahlungs-visa http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/achat-en-ligne-dapoxetine-60-mg-achat-dapoxetine-pas-cher http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/tadasure-order-without-rx-buy-super-tadasure http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/o-commander-pyridostigmine-60-mg-acheter-mestinon-en-ligne-au http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/peut-on-acheter-thyro-hormone-thyroxine-acheter-du-thyro-hormone http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-generico-lithium-300mg-online http://movsam.ning.com/profiles/blogs/achat-adapalene-moins-cher-sans-ordonnance-differin-differin-en http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/achat-de-en-ligne-pawar-20-mg-tadalafil-sur-le-net-acheter http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/acetazolamide-comprar-y-pagar-con-visa-espa-a http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-ich-generische-acyclovir-zovirax-express-lieferung-kaufen http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-flavoxate-200mg-sin-receta-fiable-estados-unidos http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/buy-sinafil-no-rx-where-can-i-purchase-tadalafil-in-approved http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/cefpodoxim-g-nstig-kaufen-rezeptfrei-online-in-der-schweizerische http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-tadalafilo-40mg-entrega http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/labetalol-donde-puedo-comprar-sin-receta-con-seguridad-ecuador http://whazzup-u.com/profiles/blogs/talys-60mg-buy-no-rx-talys-over-the-counter-philippines http://bricolocal.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-toprol-xl-50-mg-de-forma-segura http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/quel-site-pour-acheter-du-expit-sildenafil-citrate-expit-canada

gommage corps efficace

(gommage corps efficace, 2019.03.30 03:52)


Hello there! This post could not be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I am going to forward this information to him. Pretty sure he's going to have a good read. Thank you for sharing!
gommage corps efficace titema.se/face-lotion/gommage-corps-efficace.php

Ovani12

(Ajoja14, 2019.03.30 01:35)

http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/tadalafil-40mg-buy-online-can-i-purchase-apcalis-sx-online
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/telmisartan-comprar-en-farmacia-online-fiable-ecuador
http://www.facecool.com/profiles/blogs/imuran-50-mg-o-acheter-site-fiable-pour-acheter-imuran
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/edalis-20mg-donde-puedo-comprar-ahora-comprar-edalis-60-en-europa
http://divinguniverse.com/blogs/post/136684
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-agon-felodipine-sin-receta
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-flutikason-0-5-0-05mg-de
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/achat-de-en-ligne-tadacip-bas-prix-tadacip-achat-en-belgique
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/acheter-du-hydrochlorothiazide-25-mg-en-ligne-acheter
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/wo-sie-orlistat-ohne-rezept-sicher-kaufen-k-nnen-original
https://www.nettingchat.com/blogs/post/67974
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-citoles-ahora-estados-unidos
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/spedra-50-mg-sicher-bei-einer-online-apotheke-kaufen
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/hidroclorotiazida-puedo-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-m
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/vardenafil-avec-dapoxetine-20-60-mg-sans-ordonnance-rapide
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-thorazine-gen-rico-mais-barato-rep-blica
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-achat-desloratadine-clarinex-jelly-achat
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/55/15791/comprar-zofran-de-confianza-hond
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/indometacina-50-mg-onde-comprar-gen-rico-frete-gr-tis-on-line-no
http://property.ning.com/profiles/blogs/lisinopril-hidroclorotiazida-5-12-5mg-comprar-al-mejor-precio-m
https://madbuddy.club/blogs/post/41233
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/quomem-150mg-bon-marche-livraison-rapide-bupropion-livraison
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/acheter-duloxetine-achat-duloxetine-en-france-sans-ordonnance
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-differin-adapalene-15-mg-sin-receta
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/imipraminum-donde-puedo-comprar-sin-receta-al-mejor-precio-m-xico
http://bricolocal.com/profiles/blogs/se-puede-comprar-generico-fenazopiridina-200-mg-sin-receta-de
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/online-apotheke-wo-sie-ceclor-zum-besten-preis-kaufen-k-nnen

Kemaj05

(Ayudu25, 2019.03.29 22:17)

http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/order-imuran-50mg-online-can-i-order-imuran
http://bricolocal.com/profiles/blogs/sie-k-nnen-jetzt-generische-stromectol-ivermectin-3-mg-kaufen
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/ethinylestradiol-norgestrel-comprar-en-farmacia-online-fiable
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-o-acheter-pas-cher-o-acheter-sildenafil
http://brooklynne.net/profiles/blogs/epivir-hbv-como-comprar-sin-receta-r-pido-estado-libre-asociado
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/sie-k-nnen-generische-terbinafin-lamisil-guten-preis-kaufen
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-cefdinir-generique-baisse-prix-site-fiable
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/alendronate-livraison-gratuit-acheter-alendronate-10-en-france
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-glyburide-mas-barato-chile-comprar-micronase-5-mg
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-glimepirida-sin-receta-de-forma-segura
http://foodtube.net/profiles/blogs/cetil-o-commander-pharmacie-cefuroxime-vente-france
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/sindex-plus-130mg-order-online-can-i-purchase-sildenafil-citrate
https://www.codingeek.com/forum/141/aldactone-donde-comprar-sin-receta-pagar-con-mastercard-spironolactone-se-compra-con-receta
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/pioglitazone-o-acheter-trust-acheter-actos-france
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-mometasone-5-mg-moins-cher-elocon-livraison-rapide
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/yuvagra-150mg-pas-cher-acheter-sur-internet-avec-mastercard
http://www.facecool.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-salbutamol-2mg-sin-receta-online-honduras


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95

Következő »