Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuning és a Hatóság

2010.06.18
Cikk a Autó K2ttő magazin "Tuning" különszámából

A tuning és a Hatóság -

(láthatatlan előnyök)


Az autó műszaki jellemzőit megváltoztató tuning illeszkedését az autóhoz komolyan kell venni, általa nem romolhat a kocsi biztonsága. A hatóságok a műszaki vizsgán és a közúti ellenőrzéskor a feltűnő dolgokra figyelnek.


Majd minden autós ismeretségi körében előfordult már, hogy a kocsiról rendőri ellenőrzéskor, vagy a műszaki vizsgán lecseréltették a túl hangosra sikeredett kipufogót, lekapartatták a túl sötétnek ítélt üvegfóliát, leszereltették a nem odavalónak minősített széles felnit. A hatóságok elsősorban a jól látható dolgokra harapnak. Sok tuningfogás azonban - bár megváltoztatja az autó alapjellemzőit - nem hirdeti önmagát, így a vizsgán is rejtve marad, hacsak a tulajdonos nem beszél róla.


Az elmúlt pár évben a legtöbb vizsgakonfliktust az üvegfóliázás okozta. A szabályok szerint a szélvédő nem lehet színezett, eltekintve a napellenző csíktól, a vezető melletti oldalablakoknak a beeső fény 75 százalékát, a többinek a 70 százalékát kell átengednie. Gyárilag már színezett üvegű autót elméletileg nem szabad fóliázni, mert a gyári szín a beeső fény 15-20 százalékát lefogja, a leghalványabb fólia pedig minimum 20-30 százaléknyit felfog. A két érték összeadódva már szabálytalan sötétséget jelent.
A műszaki vizsgán egyszerű fénymérővel ellenőrzik a fényáteresztő képességet. A túl sötétre fóliázott autót csak akkor engedik át, ha a helyszínen lekaparják a fóliát. A vizsgán kérhetik a fólia műbizonylatát is, ugyanis az igazolja, hogy a magyar szabványnak megfelelő az anyaga, például égésekor nem szabadul fel klórgáz. A szigorú szabály ellenére a vizsgáztatók sokszor elnézőek, és a tapasztalatok szerint a műbizonylatos fóliával sötétített kocsikat még 50 százalékos fényáteresztő képességgel is átengedik. Rendőri ellenőrzéskor a kellemetlenséget szintén a műbizonylat felmutatásával lehet elkerülni.


A következő látványos tuningelem, amely a hatóságnak szemet szúrhat, a széles felni. A szabályok szerint csak az autógyár által engedélyezett méretű felniket és gumikat hordhat az autó. Nagyobb méret felszerelése már átalakításnak minősül, és így a Közlekedési Felügyelet (KF) engedélye szükséges hozzá. Persze a kerékcseréhez senki sem kér engedélyt, a vizsgára fentfelejtett széles felni csak akkor bukhat meg, ha a gumi kilóg a sárvédő alól, vagy a vizsgán feltűnik, hogy a felni széle hozzáér valamelyik futóműelemhez.


Tuningalkatrészek felszerelésekor, akárcsak az egyszerű alkatrészcseréknél, az új elem illeszkedésére és minőségére kell a legnagyobb súlyt helyezni. Különösképpen igaz ez a könnyűfém felnik vásárlásakor. Mivel a könnyűfém tárcsa divatcikk, nagy tételben gyártják és vásárolják, sokszor több kézen átfutva, teljesen bizonytalan eredettel. Az ismeretlen eredetű felniknek nincsenek meg a forgalomba hozásukhoz szükséges engedélyeik, amelyeket műszaki vizsgálatok alapján, például fáradási
vizsgálatok elvégzése után adnak meg. A magyarországi engedélyezés alapja a kibocsátó ország engedélye, például német eredetű felninél a TŰV papírja. A vizsgálat nélküli felniknek bizonytalan az anyagminősége, a terhelésnek kitett részein (perem, csavarbekötési pontok) megrepedhet, majd eltörhet. Felni vásárlásakor kérni kell a műbizonylatot, amely nemcsak az áru eredetéről tanúskodik,
hanem az is szerepel a papíron, hogy milyen márkák milyen típusaira szerelhető fel a keréktárcsa. A típus alkalmasságra nagyon oda kell figyelni, mert az oda nem való felni káros mértékben terheli a futóművet, illetve önmagát. Nem elég, hogy a csavarfuratok száma egyezzen, a furatok osztókörének, az agyfuratnak, a túllógásnak is mind meg kell felelnie. Sárvédő alól kilógó gumival külföldön is megállítják az autót. A kocsi addig nem mehet tovább, míg a tulaj nem hoz a lemez alá férő gumikat.

Nem látványos, de a hangjával feltűnő a sportkipufogó rendszer. Átmegy a vizsgán, ha nem túl hangos, az európaival összhangban lévő magyar szabályok szerint ugyanis az utólag felszerelt kipufogórendszer nem lehet hangosabb a gyárinál. Más hangú lehet, de zajosabb nem. A vizsgán csak akkor nem buktatják meg a zajosnak tűnő kipufogóval szerelt autót, ha a kipufogódobok megkapták a H vagy E jóváhagyási jelet, ami bizonyítja, hogy a terméket engedélyeztették és az megfelel az aktuális szabványoknak.

Kedvelt tuningfogás a játék a lámpák színeivel. Minden a mattított és fehér indexekkel kezdődött, ma viszont már bármit kapni bármilyen színben, akár szürke fényszórót is. A vizsgán a megfelelő színű és erejű fénykibocsájtást nézik. Rossz színt, vagy fényerőt a búra és a mögé szerelt izzó is okozhat. Ha nem tetsző a fény, a vizsgán a búra és az izzó E vagy H jelét keresik, a jelölés mentes és a festett darabokat ki- és leszereltetik. A rendőrök az utcán inkább csak a feketére festett burákért szólnak. A lámpák számát is vizsgálják, elöl 2 tompított és 2 vagy 4 távolsági fényszóró lehet bekötve, ködlámpából 2-t lehet felszerelni előre és hátra egyaránt. Ha hátra egyet szerelnek, annak a helye a bal oldalon van, de nem lehet a féklámpa mellett. Minden utólag felrakott világítótest műszaki vizsgáján megkövetelik az E és H jelet.

A külső díszítőelemeknél és a spoilereknél a szabály szerint a felszerelés után az autó hossza és szélessége nem módosulhat öt százaléknál nagyobb mértékben. A sárvédőnek takarnia kell a gumit. További követelmény, hogy a felszerelt idomok nem fokozhatják baleseti sérülésveszélyt.

A belső tér módosításába lényegében nem szólnak bele a szabályok. Ülést lehet cserélni, az egyetlen feltétel, hogy az új is állítható legyen.

A kormány szintén cserélhető, feltétel, hogy legyen műbizonylata, és hogy a mérete tíz százaléknál nagyobb mértékben nem térhet el az eredetitől. A kormány jóváhagyása biztonsági szempontból szükséges, balesetnél nem törhet, csak görbülhet.

A látható változtatások után jöhetnek a láthatatlanok. Elméletileg az autó teljesítményét 10 százaléknál jobban növelő minden beavatkozáshoz engedélyt kell kérni a KF-től. A kocsi valóságos teljesítményét azonban sehol sem mérik, így nem derül ki a változtatás. A KF engedi a csiptuningot, a vizsgán sem buktat meg csiptuningolt autót, mert a tapasztalat szerint a programvariálással 10 százalékon belül marad a teljesítménynövekedés. Lényegében a motor tartaléka szabadul fel, egyetlen feltétel, hogy az emissziós előírásokat teljesítse az autó.

A futómű átépítésének, keményebb, sportosabb rugók és lengéscsillapítók beszerelésének két akadálya lehet. A kocsi megbukhat a műszaki vizsgán, ha nem állja ki a lengéscsillapító vizsgálatát. A rázógépen a legkisebb megmaradó talperőt mérik, s addig nincs baj, amíg a kerék a földön marad. Amint elpattog a kocsi, nem kap pecsétet a forgalmijába akár tuningolt akár csak rossz állapotú a futóműve.
A másik bukási lehetőség a fékpadon érheti a tuningolt futóművű kocsit. A feszesebb hangolású futóműtől megváltozik a karosszéria fékezéskori bólintásának a mértéke, ez zavarhatja a fékerő szabályozót, amely blokkolásig fékezheti a hátsó tengely kerekeit - blokkolásgátlós kocsiknál nincs bukásveszély. A vizsgahelyek többsége pedálerőt, nem első-hátsó fékhatást mér. A kocsik többségénél állítható a fékerő szabályozó, szakszervízben az új futóműjellemzőknek megfelelően kell beállítani, így elkerülhető a bukás.

A fék átépítése engedélyköteles, a KF akkor engedélyezi, ha a fékerőelosztás nem változik meg, azaz fékezéskor megmarad a gyári egyensúly az első és a hátsó tengely között. Egyetlen feltétel ekkor is, hogy csak E vagy H jellel ellátott alkatrészeket használjanak fel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Uhihe30

(Ifufi26, 2019.03.29 17:23)

http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-repaglinida-prandin-0-5mg-melhor-pre-o http://whazzup-u.com/profiles/blogs/bupron-sr-g-nstig-bestellen-ohne-rezept-online-in-der-schweiz http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/cialis-tadalafil-40mg-o-achat-achat-vente-cialis http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-alfuzosine-10-mg-pas-cher-site-fiable-ou-acheter http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/isosorbid-generika-online-bestellen-in-der-schweizerische http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-dostinex-cabergoline-sin https://www.nettingchat.com/blogs/post/70965 http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-lithium-carbonate-eskalith-pas-cher-en-belgique http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/378278 http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/dutasterida-donde-comprar-sin-receta-de-calidad-usa-comprar http://brooklynne.net/profiles/blogs/ich-kann-generika-losartan-guten-preis-kaufen-cozaar-kaufen http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-viraha-25-mg-bon-plan-achat-viraha http://vaal-online.co.za/blogs/post/34877 http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-rivadem-en-ligne-commander-du-rivastigimine-sur-le http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=33004&qa_1=clofazimina-comprar-farmacia-en-linea-certificada-bolivia http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/tamoxifeno-comprar-en-una-farmacia-online-r-pido-espa-a-comprar http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-tastylia-tadalafil-menor-pre-o-na-internet http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/claritromicina-donde-puedo-comprar-sin-receta-en-farmacia-online http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/clonidine-en-ligne-au-rabais-commander-acheter-clonidine-0-1-a http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-retrovir-zidovudine-300mg-fiable http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/order-tadagra-10-mg-online-cost-for-10mg-tadagra http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/valtrex-valacyclovir-comprar-pre-o http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-ovral-l-sin-receta-buen-precio-andorra http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-vizarsin-150-mg-pago-bitcoin http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/comprar-atorvastatin-40-mg-pago-mastercard-us-atorvastatin-buen http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/furosemida-comprar-sin-receta-al-mejor-precio-usa http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=31790&qa_1=commander-tadalafil-generique-tadalafil

Ucuhu96

(Ukoji53, 2019.03.29 16:00)

https://raekus.com/65/hydroxyurea-comprar-entrega-hydroxyurea-farmacia-guadalajara
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-ciafil-de-confianza-argentina
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/generisches-doxycyclin-doxycycline-100mg-ohne-rezept-billig
http://brooklynne.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-roxitromicina-ahora-el
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-nortriptilina-25-mg-sin-receta-fiable
http://answers.codelair.com/41822/sildenafilo-fluoxetina-comprar-una-farmacia-online-fiable
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/puis-je-acheter-zoltan-25mg-sildenafil-citrate-ligne-suisse
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-cialestine-20-mg-al-mejor-precio-estado-libre
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/tizanidine-4-mg-como-comprar-envio-urgente-via-internet-brasil
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-flutamida-sin-receta-de-forma
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-ethinylestradiol
http://showmeanswer.com/index.php?qa=49613&qa_1=cialis-rabais-ordonnance-acheter-tadalafil-generique-france
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/tadovas-tadalafil-40-mg-pas-cher-acheter-site-fiable-acheter
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/generique-tolterodine-acheter-en-ligne-detrol-la-sans-ordonnance
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/comprar-zydalis-tadalafil-20mg-gen-rico-sem-prescri-o-internet
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-roxitromicina-150mg-sin-receta
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/buy-eulexin-250mg-buy-eulexin-flutamide-250-mg
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/discount-xabine-500mg-order-online-can-you-buy-real-xabine-online
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sumatriptan-buen-precio-sumatriptan
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/site-confiance-pour-acheter-isosorbide-mononitrate-20mg-o
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-neoral-buen-precio
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/zerect-sildenafil-citrate-200mg-comprar-sin-receta-barato-usa
http://www.bebeksaglik.org/?qa=27265/felodipine-comprar-gen%C3%A9rico-urgente-rep%C3%BAblica-federativa
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-elocon-con-seguridad-1
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-telmisartan-sin-receta-de-calidad-m
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-terbinafina-250-mg-sin-receta-r-pido-usa-comprar
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/comprar-ceclor-cd-cefaclor-envio-24-horas-internet-brasil
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/metformina-comprar-en-una-farmacia-online-con-env-o-gratis-per
http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/9723
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/buy-nifedipine-10-mg-cheap-nifedipine-online-orders-australia

pharmacy schools online 442 mg

(Danielcepsy, 2019.03.29 04:12)

Howdy! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/#pharmacy-tech-online>cvs pharmacy - best online pharmacy - shop for wellness and ...</a> very good web page.

pharmacy tech online 238 mg

(Warrenderve, 2019.03.28 22:38)

Hi there! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/>cialis best online pharmacy</a> great website http://onlinepharmaciescanadarx.com

Gayaq99

(Rurel26, 2019.03.28 10:43)

http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/tadafil-buy-online-where-to-buy-cheap-tadafil-review
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/acido-valproico-comprar-en-farmacia-online-aprobada-bolivia
http://wu-world.com/profiles/blogs/achat-securise-dapoxetine-90mg-baisse-prix-site-fiable-dapoxetine
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=52182&qa_1=aerojet-albuterol-comprar-colombia-comprar-albuterol-original
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-generico-crestor-rosuvastatin-de-calidad
http://www.facecool.com/profiles/blogs/divalproex-125-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-confirmaci-n-r
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/order-banago-40mg-online-can-i-purchase-tadalafil-safely
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-acheter-l-thyroxine-0-050mg-acheter-levothroid
http://www.facecool.com/profiles/blogs/novopramine-bas-prix-et-sans-ordonnance-commander-pilule
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/amlodipine-achat-paiement-visa-norvasc-belgique-livraison-rapide
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/kaufen-sie-amantadin-100mg-ohne-rezept-im-internet
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-topiramato-topamax-50mg-n-o-precisa
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/trihexyphenidyle-2mg-generique-commander-avec-visa-acheter-du
http://hradvice.online/index.php?qa=43989&qa_1=bon-plan-achat-venlafaxine-5mg-2019-effexor-belgique-vente
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/warfarin-2mg-como-comprar-sin-receta-r-pido-espa-a-coumadin-2mg
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/felden-im-internet-kaufen-piroxicam-billig-ohne-rezept-kaufen
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/quetiapina-100mg-comprar-sin-receta-de-forma-segura-rep-blica-de
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/warin-warfarin-5-mg-en-ligne-moins-cher-achat-sans-ordonnance
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/generique-azelastine-5-mg-commander-moins-cher-acheter-azelastine
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/generique-galantamine-4mg-commander-pas-cher-reminyl-reminyl
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/order-silatio-25-mg-low-price-where-to-buy-sildenafil-citrate
http://bricolocal.com/profiles/blogs/comprar-ovral-ethinyl-estradiol-norgestrel-0-3-mg-entrega-r-pida
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/astelin-como-comprar-mas-barato-espa-a
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/dutasteridum-0-5mg-order-best-places-to-buy-dutasteridum-online

canadian pharmacy online 362 mg

(Warrenderve, 2019.03.28 10:42)

Hi! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/>pharmacy technician certification online</a> beneficial web page http://onlinepharmaciescanadarx.com

Ebota69

(Kudeb49, 2019.03.28 06:29)

http://www.facecool.com/profiles/blogs/tadalafilum-baisse-prix-sur-le-net-acheter-tadalafilum-10-pour http://www.prds66.fr/profiles/blogs/tadagra-buy-online-where-to-purchase-tadalafil-without-rx http://property.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-jetzt-generisches-indometacin-indocin-75-mg-ohne https://whanswerz.com/2793/serieux-commander-sildenafil-citrate-acheter-genagra-francais http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-bimat-bimatoprost-3-mg http://recampus.ning.com/profiles/blogs/vertrauensw-rdige-seite-um-generisches-allopur-ohne-rezept http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/mirtazapine-15mg-livraison-express-moins-cher-mirtazapine-en http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-azurette-sin-receta-con-garantia http://recampus.ning.com/profiles/blogs/order-metoprolol-50mg-metoprolol-100-mg-best-price-usa http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/amoxicilina-clavulanico-comprar-en-farmacia-en-linea-segura http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/order-amoxicillin-clavulanate-750-250mg-online-generic http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/achat-discrete-pamelor-25-mg-sans-ordonnance-pamelor-efficace

Tanob05

(Ikuvo71, 2019.03.27 10:28)

http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/achat-sinafil-40-mg-sur-internet-pas-cher-acheter-du-sinafil-en http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/glibenclamid-2-5-mg-kaufen-schnell-micronase-generika-kaufen http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-acheter-du-buspirone-10-mg-commander-buspar https://lesko.com/q2a/index.php?qa=54080&qa_1=vasocard-amlodipine-internet-livraison-vasocard-pharmacie http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/order-pramil-25mg-safely-where-to-purchase-sildenafil-citrate http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-valtrex-1000mg-ahora http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/o-acheter-clomiphene-citrate-100-mg-acheter-du-clomid-pharmacie http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/udenafil-donde-comprar-sin-receta-urgente-guatemala http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/vigrex-sildenafil-citrate-comprar-entrega-r-pida-m-xico http://bioimagingcore.be/q2a/68494/farmacia-online-donde-comprar-ismo-sin-receta-calidad-chile http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/prazosin-comprar-en-farmacia-en-linea-con-env-o-gratis-reino-de http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-man-cefdinir-omnicef-jetzt-ohne-rezept-bestellen-omnicef http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/comprar-glucophage-sr-metformin-barato-panam-glucophage-sr-500 http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/thyroxine-pharmacie-achat-synthroid-quel-prix http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-losartan http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-prochlorperazine-5-mg-en-ligne-livraison-discrete http://whazzup-u.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-glindia-glindia-2-canada-acheter http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-eldepryl-sin-receta-al-mejor-precio http://whazzup-u.com/profiles/blogs/fludocel-150mg-buy-cheap-where-can-i-buy-fluconazole-cheap https://lesko.com/q2a/index.php?qa=53772&qa_1=generisches-nitrofurantoin-monohydrate-rezept-bitcoin-kaufen http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-propecia-finasteride-con-seguridad http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/vigerect-max-o-en-acheter-acheter-sildenafil-citrate-sildenafil http://property.ning.com/profiles/blogs/ximeprox-200mg-donde-comprar-en-farmacia-online-estados-unidos

Imito60

(Laquy65, 2019.03.27 09:08)

http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-generico-xabine-500mg-entrega-r-pida-puerto-rico
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-tiova-0-018mg-sin-receta
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/sofosbuvir-comprar-en-farmacia-en-linea-fiable-argentina
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-claritin-sin-receta-buen-precio-usa-comprar
http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/81266#sthash.luAKXJUC.aitTvpI8.dpbs
http://property.ning.com/profiles/blogs/comprar-apydan-oxcarbazepine-gen-rico-barato-generico-do
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-rozgra-sildenafil-citrate-100mg-con-seguridad
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=79731&qa_1=desmopresina-0-01-mg-comprar-al-mejor-precio-chile
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/nifedipine-sans-ordonnance-sur-internet-rapide-nifedipine-pas
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/ranimed-ranitidin-300mg-kaufen-in-einer-online-apotheke-eine
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-acyclovir-400mg-sin-receta-fiable
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/cipro-ciprofloxacin-puedo-comprar-de-calidad-ecuador
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/low-price-sildenafilo-100mg-order-online-can-you-buy-sildenafilo
http://foodtube.net/profiles/blogs/meilleur-site-commander-tada-10-mg-bas-prix-achat-tadalafil-en
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-generico-digoxina-sin-receta-de-forma-segura-us
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/sidegra-120mg-como-puedo-comprar-mas-barato-m-xico
http://brooklynne.net/profiles/blogs/buy-dostinex-0-5mg-online-dostinex-to-order
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/order-tadovas-online-where-to-buy-cheapest-tadovas
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-duricef-250mg-al-mejor
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=47943&qa_1=spironolactone-commander-securise-comparatif-spironolactone

walmart pharmacy online 356 mg

(Danielcepsy, 2019.03.27 05:42)

Hello! <a href=http://trustonlinepharmacies.com/#best-online-pharmacy-no-prescription-needed>cvs pharmacy apply online</a> beneficial website.

cialis is the cement that

(Soatrustvj, 2019.03.27 03:09)

get <a href="https://generic-cialis-40-mg.com/#">cialis 40 mg generic</a> and Analytics Locations News | [URL=https://generic-cialis-40-mg.com/# - cialis 40 mg[/URL - and Benefits of Delayed

inreda langsmalt vardagsrum

(inreda langsmalt vardagsrum, 2019.03.27 01:12)


After looking over a handful of the blog articles on your blog, I really appreciate your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and tell me your opinion.
inreda langsmalt vardagsrum terhuss.se/healthy-legs/odd-molly-goosebumps-bikini.php

vyvanse best online pharmacy 374 mg

(Warrenderve, 2019.03.27 00:54)

Hi there! <a href=http://trustonlinepharmacies.com/>mexican online pharmacies</a> beneficial web site http://trustonlinepharmacies.com

How to boost your pc

(Wooememe, 2019.03.26 22:30)

<a href=https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/xtrapc-review/index.html>https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/xtrapc-review/index.html</a>The very best component time you are able to treasure with the speedy load time that you want to have when employing the computer. Worse, in the event the Pc becomes infected with malevolent softwares, a lot of time is lost attempting to resolve the matter. As a result of such errors Word 2010 keeps crashing all of the time.

An improved operation of your PC will help save you in lots of waiting and trouble. Hence compressing files is among the simplest strategies to decrease load time. There are lots of things you can actually do to boost your PC.

Believe it or not, many have already seen a tremendous quantity of success by utilizing something known as a registry cleaner. You'd be amazed how many individuals don't understand this part of the net. Taking action as per above suggestions will allow you to accelerate your PC.

If you wish to instantly and totally eliminate spyware and accelerate computer, to put in an effective spyware removal tool is the ideal approach. The advantage of totally free Registry cleaner is you do not need to devote a penny to keep your computer however, you can expect pathetic customer service from such a software vendor. If you aren't very acquainted with what goes on in the computer, it's most effective to read up on it before you begin deleting.

There are a number of factors that could slow down your PC. You are able to remove the majority of them except the essential one that are essential to load the PC. It might not be able to handle Google Chrome, which leads to slower browsing.

The remedy is via regular Pc maintenance. If you're computer savvy, I strongly advise using msconfig. You switch online and are on the internet.

You're able to use a very good third-party duplicate file deleter to look at and eliminate all duplicate files. Free download Best Uninstall Tool the ideal uninstall tool to assist you force uninstall Google Chrome with good success and make certain all the now-defunct Registry entries and relevant files are eliminated automatically with a couple clicks. Windows Registry is normally called the one of the essential part of the Windows operating system.

It is advisable to use some professional Windows registry cleaners to aid you. Registry error is another significant reason for your trouble. To accelerate your computer, you will have to repair your windows registry.

Fixing a computer freezing problem is not so hard. Because of this, your slow download speeds may be caused by some computer viruses. Keep in mind this is your digital memory.

Computer applications all require a specific quantity of memory space to operate smoothly. Running a number of apps at precisely the same time increases your productivity. Don't reason to be in to get slow computer whenever there are options to improve computer speed.

So we often ask questions like how to accelerate computer or the way to free up the majority of the computer's memory. Still, they're all easy to use. There are more things you can do in order to accelerate computer performance.

There are a lot of completely free virus scanners readily available online. Since you would expect it's very efficient at removing all types of malware including spyware, adware and trojan horses. As you continue to utilize your computer, based on how much you use it, you might observe that it is apparently slowing down.

My Blog

(gamerges, 2019.03.26 20:00)

Starting a computer game blog site actually isn't difficult at all. Gazing a blog in general is pretty easy. Especially with something as easy and also straightforward as a WordPress blog site, select a theme as well as begin sharing stuff. Exactly what do you share? Well that's all as much as you. It's your blog. You can share whatever you desire, nevertheless you intend to do it. You can upload your Gran Turismo lap times on your blog. You can publish screenshots of some Easter Eggs for whatever you've run into in Homeowner Wickedness. You can post video clips of your much-loved Call of Responsibility minutes
http://aquapondshop.info

payment direct payday loan 244 mg

(Stevenbuh, 2019.03.26 19:06)

Howdy! <a href=http://paydayloansps.website/#direct-payday-loans-lenders>1 hour direct payday loans</a> great internet site.

direct payday loan lenders no credit check 183 mg

(ElmerSoorp, 2019.03.26 13:03)

Hello! <a href=http://paydayloansps.website/>direct payday loans no credit check</a> excellent site http://paydayloansps.website

Umeve98

(Qiged57, 2019.03.26 12:57)

http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-pasport-con-garantia-argentina http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/viagra-soft-50-mg-como-comprar-r-pido-estados-unidos http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-ravana-tadalafil-60-mg-y-pagar-con-visa http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/buy-ramelteon-8mg-cheap-ramelteon-overnight-delivery http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-vivanza-vardenafil-versandkostenfrei-kaufen http://recampus.ning.com/profiles/blogs/cialysinfort-tadalafil-generique-en-ligne-achat-rapide http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-ibuprofene-generique-bon-marche-site-fiable-comment http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/71/15955/comprar-generico-metotrexato-2-5mg-sin-receta-de-confianza-el-s http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/calcitriol-como-puedo-comprar-sin-receta-r-pido http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=80517&qa_1=sofosbuvir-400-comprar-farmacia-linea-certificada-espa%C3%B1a http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-man-celecoxib-celebrex-jetzt-ohne-rezept-bestellen http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/allergodil-azelastin-wo-kann-ich-jetzt-kaufen http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/amitriptylina-comprar-en-farmacia-en-linea-segura-m-xico-comprar http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-bicalutamida-sin-recet-2 http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/samertan-telmisartan-80mg-bon-prix-et-livraison-rapide-acheter-du http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/fluvoxamine-vrai-baisse-prix-acheter-paiement-mastercard-luvox-en http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/satisfil-sildenafil-citrate-bon-prix-internet-site-fiable

Hello

(GregoryDub, 2019.03.26 06:38)

EBay sales promotions are a great way to drive targeted traffic to your affiliate product, and receive tremendous conversion deals! So just learn all you can about eBay commercials and start today!
<a href=http://tr.websearch-24.com/tickmill/tickmill-dolandiricilik-ve-dolandiricilik/>tickmill dolandırıcılık ve dolandırıcılık</a>
<a href=http://tr.wm-az.com/ashford-investments/ashford-investments-forum/>ashford investments forum</a>
<a href=http://ru.90ssk.com/forex/62/activtradescom->activtrades.com демонстрация</a>
<a href=http://ro.wm-az.com/unicomtrade/unicomtrade-strategii-de-optiuni/>unicomtrade strategii de opțiuni</a>
<a href=http://ro.wm-az.com/fxsalt/fxsalt-pentru-aplicatia-mobila/>fxsalt pentru aplicația mobilă</a>

Ogepu03

(Igovo38, 2019.03.25 18:48)

http://korsika.ning.com/profiles/blogs/noroxin-norfloxacin-400-mg-en-ligne-bas-prix-commander-livraison
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/isosorbide-dinitrate-10-mg-como-comprar-sin-receta-con-seguridad
http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/212945
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-turbovas-rosuvastatin-de
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/cardarone-200mg-como-puedo-comprar-con-visa-estados-unidos
http://foodtube.net/profiles/blogs/clomid-100-mg-como-comprar-fiable-m-xico-donde-puedo-comprar
http://answers.codelair.com/30048/toprol-prix-sans-ordonnance-metoprolol-rabais-site-fiable
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-furosemida-sem-prescri-o-brasil
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/disulfiramo-comprar-en-una-farmacia-online-con-entrega-r-pida
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-effexor-xr-75-mg-sin-receta-buen-precio-el
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/daclatasvir-60-mg-livraison-gratuit-bas-prix-prix-du-daclatasvir
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-anastrozol-arimidex-1mg-de-confianza-brasil


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95

Következő »