Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuning és a Hatóság

2010.06.18
Cikk a Autó K2ttő magazin "Tuning" különszámából

A tuning és a Hatóság -

(láthatatlan előnyök)


Az autó műszaki jellemzőit megváltoztató tuning illeszkedését az autóhoz komolyan kell venni, általa nem romolhat a kocsi biztonsága. A hatóságok a műszaki vizsgán és a közúti ellenőrzéskor a feltűnő dolgokra figyelnek.


Majd minden autós ismeretségi körében előfordult már, hogy a kocsiról rendőri ellenőrzéskor, vagy a műszaki vizsgán lecseréltették a túl hangosra sikeredett kipufogót, lekapartatták a túl sötétnek ítélt üvegfóliát, leszereltették a nem odavalónak minősített széles felnit. A hatóságok elsősorban a jól látható dolgokra harapnak. Sok tuningfogás azonban - bár megváltoztatja az autó alapjellemzőit - nem hirdeti önmagát, így a vizsgán is rejtve marad, hacsak a tulajdonos nem beszél róla.


Az elmúlt pár évben a legtöbb vizsgakonfliktust az üvegfóliázás okozta. A szabályok szerint a szélvédő nem lehet színezett, eltekintve a napellenző csíktól, a vezető melletti oldalablakoknak a beeső fény 75 százalékát, a többinek a 70 százalékát kell átengednie. Gyárilag már színezett üvegű autót elméletileg nem szabad fóliázni, mert a gyári szín a beeső fény 15-20 százalékát lefogja, a leghalványabb fólia pedig minimum 20-30 százaléknyit felfog. A két érték összeadódva már szabálytalan sötétséget jelent.
A műszaki vizsgán egyszerű fénymérővel ellenőrzik a fényáteresztő képességet. A túl sötétre fóliázott autót csak akkor engedik át, ha a helyszínen lekaparják a fóliát. A vizsgán kérhetik a fólia műbizonylatát is, ugyanis az igazolja, hogy a magyar szabványnak megfelelő az anyaga, például égésekor nem szabadul fel klórgáz. A szigorú szabály ellenére a vizsgáztatók sokszor elnézőek, és a tapasztalatok szerint a műbizonylatos fóliával sötétített kocsikat még 50 százalékos fényáteresztő képességgel is átengedik. Rendőri ellenőrzéskor a kellemetlenséget szintén a műbizonylat felmutatásával lehet elkerülni.


A következő látványos tuningelem, amely a hatóságnak szemet szúrhat, a széles felni. A szabályok szerint csak az autógyár által engedélyezett méretű felniket és gumikat hordhat az autó. Nagyobb méret felszerelése már átalakításnak minősül, és így a Közlekedési Felügyelet (KF) engedélye szükséges hozzá. Persze a kerékcseréhez senki sem kér engedélyt, a vizsgára fentfelejtett széles felni csak akkor bukhat meg, ha a gumi kilóg a sárvédő alól, vagy a vizsgán feltűnik, hogy a felni széle hozzáér valamelyik futóműelemhez.


Tuningalkatrészek felszerelésekor, akárcsak az egyszerű alkatrészcseréknél, az új elem illeszkedésére és minőségére kell a legnagyobb súlyt helyezni. Különösképpen igaz ez a könnyűfém felnik vásárlásakor. Mivel a könnyűfém tárcsa divatcikk, nagy tételben gyártják és vásárolják, sokszor több kézen átfutva, teljesen bizonytalan eredettel. Az ismeretlen eredetű felniknek nincsenek meg a forgalomba hozásukhoz szükséges engedélyeik, amelyeket műszaki vizsgálatok alapján, például fáradási
vizsgálatok elvégzése után adnak meg. A magyarországi engedélyezés alapja a kibocsátó ország engedélye, például német eredetű felninél a TŰV papírja. A vizsgálat nélküli felniknek bizonytalan az anyagminősége, a terhelésnek kitett részein (perem, csavarbekötési pontok) megrepedhet, majd eltörhet. Felni vásárlásakor kérni kell a műbizonylatot, amely nemcsak az áru eredetéről tanúskodik,
hanem az is szerepel a papíron, hogy milyen márkák milyen típusaira szerelhető fel a keréktárcsa. A típus alkalmasságra nagyon oda kell figyelni, mert az oda nem való felni káros mértékben terheli a futóművet, illetve önmagát. Nem elég, hogy a csavarfuratok száma egyezzen, a furatok osztókörének, az agyfuratnak, a túllógásnak is mind meg kell felelnie. Sárvédő alól kilógó gumival külföldön is megállítják az autót. A kocsi addig nem mehet tovább, míg a tulaj nem hoz a lemez alá férő gumikat.

Nem látványos, de a hangjával feltűnő a sportkipufogó rendszer. Átmegy a vizsgán, ha nem túl hangos, az európaival összhangban lévő magyar szabályok szerint ugyanis az utólag felszerelt kipufogórendszer nem lehet hangosabb a gyárinál. Más hangú lehet, de zajosabb nem. A vizsgán csak akkor nem buktatják meg a zajosnak tűnő kipufogóval szerelt autót, ha a kipufogódobok megkapták a H vagy E jóváhagyási jelet, ami bizonyítja, hogy a terméket engedélyeztették és az megfelel az aktuális szabványoknak.

Kedvelt tuningfogás a játék a lámpák színeivel. Minden a mattított és fehér indexekkel kezdődött, ma viszont már bármit kapni bármilyen színben, akár szürke fényszórót is. A vizsgán a megfelelő színű és erejű fénykibocsájtást nézik. Rossz színt, vagy fényerőt a búra és a mögé szerelt izzó is okozhat. Ha nem tetsző a fény, a vizsgán a búra és az izzó E vagy H jelét keresik, a jelölés mentes és a festett darabokat ki- és leszereltetik. A rendőrök az utcán inkább csak a feketére festett burákért szólnak. A lámpák számát is vizsgálják, elöl 2 tompított és 2 vagy 4 távolsági fényszóró lehet bekötve, ködlámpából 2-t lehet felszerelni előre és hátra egyaránt. Ha hátra egyet szerelnek, annak a helye a bal oldalon van, de nem lehet a féklámpa mellett. Minden utólag felrakott világítótest műszaki vizsgáján megkövetelik az E és H jelet.

A külső díszítőelemeknél és a spoilereknél a szabály szerint a felszerelés után az autó hossza és szélessége nem módosulhat öt százaléknál nagyobb mértékben. A sárvédőnek takarnia kell a gumit. További követelmény, hogy a felszerelt idomok nem fokozhatják baleseti sérülésveszélyt.

A belső tér módosításába lényegében nem szólnak bele a szabályok. Ülést lehet cserélni, az egyetlen feltétel, hogy az új is állítható legyen.

A kormány szintén cserélhető, feltétel, hogy legyen műbizonylata, és hogy a mérete tíz százaléknál nagyobb mértékben nem térhet el az eredetitől. A kormány jóváhagyása biztonsági szempontból szükséges, balesetnél nem törhet, csak görbülhet.

A látható változtatások után jöhetnek a láthatatlanok. Elméletileg az autó teljesítményét 10 százaléknál jobban növelő minden beavatkozáshoz engedélyt kell kérni a KF-től. A kocsi valóságos teljesítményét azonban sehol sem mérik, így nem derül ki a változtatás. A KF engedi a csiptuningot, a vizsgán sem buktat meg csiptuningolt autót, mert a tapasztalat szerint a programvariálással 10 százalékon belül marad a teljesítménynövekedés. Lényegében a motor tartaléka szabadul fel, egyetlen feltétel, hogy az emissziós előírásokat teljesítse az autó.

A futómű átépítésének, keményebb, sportosabb rugók és lengéscsillapítók beszerelésének két akadálya lehet. A kocsi megbukhat a műszaki vizsgán, ha nem állja ki a lengéscsillapító vizsgálatát. A rázógépen a legkisebb megmaradó talperőt mérik, s addig nincs baj, amíg a kerék a földön marad. Amint elpattog a kocsi, nem kap pecsétet a forgalmijába akár tuningolt akár csak rossz állapotú a futóműve.
A másik bukási lehetőség a fékpadon érheti a tuningolt futóművű kocsit. A feszesebb hangolású futóműtől megváltozik a karosszéria fékezéskori bólintásának a mértéke, ez zavarhatja a fékerő szabályozót, amely blokkolásig fékezheti a hátsó tengely kerekeit - blokkolásgátlós kocsiknál nincs bukásveszély. A vizsgahelyek többsége pedálerőt, nem első-hátsó fékhatást mér. A kocsik többségénél állítható a fékerő szabályozó, szakszervízben az új futóműjellemzőknek megfelelően kell beállítani, így elkerülhető a bukás.

A fék átépítése engedélyköteles, a KF akkor engedélyezi, ha a fékerőelosztás nem változik meg, azaz fékezéskor megmarad a gyári egyensúly az első és a hátsó tengely között. Egyetlen feltétel ekkor is, hogy csak E vagy H jellel ellátott alkatrészeket használjanak fel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Скачать Туту Ап

(tuterk, 2019.03.02 19:03)

Сейчас смартфон есть у каждого! А вы знаете, что можно скачать приложение TutuApp, в котором есть тысячи бесплатных приложений для Андроида и Айфона? Игры вроде Pokemon Go, Clash Royale и другие доступны бесплатно! Больше информации на сайте <a href=https://tutuap.ru>TutuApp на русском</a>. Скачивайте Tutu Helper и наслаждайтесь свободой выбора!

XRumer 16.0 + XEvil 4.0 recognize more than 8400 type of CAPTCHAs

(SharonBoita, 2019.03.02 11:17)

Absolutely NEW update of captcha regignizing package "XEvil 4.0":
captchas regignizing of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another size-types of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

FREE DEMO AVAILABLE!

See you later!

скачать фифа

(kingmarelt, 2019.03.01 17:44)

Согласен, очень полезная фраза

---
Я считаю, что Вы допускаете ошибку. Могу это доказать. скачать fifa, скачать фифа или <a href=http://15fifa.ru/skachat-patchi-fifa-15/34-mod-fifa-15-fifa-15-10-rus-eng.html>пак стадионов для fifa 15 скачать</a> скачать fifa

Rijul16

(Ikoha90, 2019.03.01 09:18)

http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/order-doxycycline-how-much-do-100-mg-doxycycline-cost
http://www.facecool.com/profiles/blogs/alfacalcidol-comprar-en-farmacia-en-linea-recomendada-alfacip-0
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/bimatoprost-como-puedo-comprar-sin-receta-en-l-nea-estados-unidos
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-amitriptyline-sin-receta-urgente
http://wu-world.com/profiles/blogs/zagam-200-mg-comprar-con-garantia-colombia-farmacias-online-espa
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/probenecide-o-acheter-baisse-prix-acheter-benemid-500-luxembourg
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-zantac-ranitidine-gen-rico-envio-rapido
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/carbidopa-levodopa-order-no-prescription-carbidopa-levodopa-buy
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-ciclofosfamida-env-o-libre
http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-hydrea-hydroxyurea-500mg
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/order-actinerval-cheap-cheap-actinerval-online-com
https://madbuddy.club/blogs/post/32351
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/buy-pulmicort-turbuhaler-0-1mg-cheap-can-i-purchase-budesonide
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/azitromicina-comprar-en-una-farmacia-en-linea-todo-en-medicinas
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/geodon-order-without-prescription-where-to-order-geodon-online
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/terazosina-como-puedo-comprar-r-pido
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-bisacodilo-5mg-sin-receta-entrega
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/comprar-ledipasvir-sofosbuvir-90-400-mg-sin-receta-online-espa-a
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/purchase-generic-nitrofurazone-20-mg-where-to-order-furacin-no-rx
http://property.ning.com/profiles/blogs/sildenafil-with-fluoxetine-100-60mg-buy-can-i-purchase-malegra
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=72136&qa_1=buy-cheap-floxin-300mg-online-how-buy-ofloxacin-fast-shipping
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/heatex-au-rabais-et-site-fiable-forum-acheter-heatex-online

Anteriorly diseases: systems, psychotherapeutic direction, task.

(alopijose, 2019.03.01 04:55)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Huqok98

(Wozeh67, 2019.03.01 02:34)

http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/comprar-plusefec-sildenafil-citrate-gen-rico-envio-24h https://whanswerz.com/1740/donde-para-ordenar-loperamida-internet-rep%C3%BAblica-de-chile http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-wellbutrin-mastercard-brasil http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-calcitriol-0-25-mg-entrega-r-pida-ecuador http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/furosemide-100-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-r-pido http://recampus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-lanoxin-digoxin-ahora http://bobford.ning.com/profiles/blogs/buy-levothyroxine-0-2mg-safely-where-to-order-levothroid-online http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/site-serieux-pour-acheter-terbigalen-250mg-generique-terbigalen http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/comprar-rabeprazol-sin-receta-buen-precio-andorra http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/atomoxetine-10mg-order-no-rx-where-can-i-buy-atomoxetine-from-in http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/berodual-0-1-mg-onde-comprar-gen-rico-r-pido-portugal http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-nimodipino-30mg-sin-receta-de https://www.askpsychology.com/3781/vitria-vardenafil-generique-acheter-securise-comment-acheter http://socialchangesa.com/blogs/post/74199 http://bricolocal.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-tetracycline-sin-receta-urgente-dominicana http://foodtube.net/profiles/blogs/donde-a-la-orden-finpecia-1-mg-sin-receta-en-internet-ecuador

Ojali60

(Fasod41, 2019.03.01 01:49)

http://showmeanswer.com/index.php?qa=44978&qa_1=lisinopril-hydrochlorothiazide-lisinopril-hydrochlorothiazide
http://wu-world.com/profiles/blogs/generique-indinavir-400mg-commander-prix-indinavir-sulfate-au
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-zyloprim-300-mg-sin-receta-al-mejor-precio
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-methotrexate-2-5-mg-al
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-lopressor-hct-metoprolol-25mg-envio-urgente
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-salbutamol-8-mg-con-seguridad-puerto-rico
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/voveran-sr-donde-comprar-online-argentina-comprar-diclofenac-www
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/comprar-dissulfiram-antabuse-500-mg-gen-rico-com-desconto
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-buspirone-buspirone-prix-au-maroc
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/cheap-innopran-xl-40-mg-order-online-where-to-buy-propranolol-in
http://showmeanswer.com/index.php?qa=46154&qa_1=fexofenadine-120-mg-o%C3%B9-achat-allegra-generique-180-mg
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-generico-cefixima-con-garantia-republica-dominicana
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-flavoxato-200mg-sin

Sovuq00

(Yefis12, 2019.02.28 23:46)

http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/buy-dutasterid-0-5mg-online-how-to-order-dutasteride-cheap
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-generico-singloben-glipizide-5-mg-sin-receta-mas
http://wu-world.com/profiles/blogs/dilantin-100mg-livraison-express-baisse-prix-prix-dilantin
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-simvastatin-sin-receta-y-pagar-con
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/comprar-topamax-25-mg-ahora-us-comprar-topiramate-25mg-generico
http://answers.codelair.com/32449/escitalopram-comprar-gen%C3%A9rico-precisa-receita-m%C3%A9dica-line
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/erefil-25mg-bon-prix-sur-internet-sildenafil-citrate-made-in
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-sildalis-sildenafil-tadalafil-100-20-mg-sin
http://jaktlumaczyc.pl/74113/comprar-generico-hidroxicina-internet-guatemala-hidroxicina
http://divinguniverse.com/blogs/post/80843
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/order-generic-indomethacin-25mg-online-how-to-purchase-indocin
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/flogosine-piroxicam-20-mg-puedo-comprar-sin-receta-de-forma
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-finax-5-mg-bon-marche-2019-generique-finax-france
http://wu-world.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-trileptin-oxcarbazepine-por-internet
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-lamivudina-y-pagar-con-mastercard
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/perindopril-en-ligne-baisse-prix-commander-livraison-72h
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-adcirca-tadalafil-20-mg-sin-receta
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/bon-plan-achat-copegus-ribavirin-a-quand-le-ribavirin-generique
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-pycalis-sin-receta-mas-barato-espa
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/comprar-sinvastatina-zocor-20mg-gen-rico-online-cadastro-para
http://dmoney.ru/41291/imperacin-como-comprar-sem-receita-medica
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/phenazopyridine-200mg-au-rabais-sans-ordonnance-acheter
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/low-price-rosuvastatin-20-mg-buy-online-buy-rosuvastatin
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=46899&qa_1=felodipina-farmacia-comprar-felodipina-internet-felodipina
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/hidroclorotiazida-comprar-en-una-farmacia-online-confirmaci-n-r
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/maxalt-rizatriptan-10-mg-en-ligne-bon-prix-acheter-rizatriptan-5
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-clomifeno-25-mg-sin-receta-env-o

скачать фифа

(critancit, 2019.02.28 22:45)

Какая нужная фраза... супер, замечательная идея

---
Извините, я подумал и удалил свою мысль скачать fifa, скачать fifa или <a href=http://15fifa.ru/skachat-fifa-15/12-skachat-demo-versiyu-fifa-15-besplatno.html>скачать fifa 15 демо</a> скачать fifa

Lujin12

(Sixiw05, 2019.02.28 10:40)

http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/mosalan-cefuroxime-generique-sur-le-net-bon-marche-sans
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/comprar-forzest-sem-prescri-o-portugal
https://www.nettingchat.com/blogs/post/54301
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/buy-arava-10mg-how-can-i-buy-leflunomide-fast-shipping
http://bricolocal.com/profiles/blogs/purchase-discount-tadalafil-with-dapoxetine-20-60-mg-buy
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-albendazole-400mg-bon-prix-vente-de-albenza-en
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-zymoplex-tamoxifen-20mg-sin-receta
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=30270&qa_1=farmacia-comprar-generico-trileptal-oxcarbazepine-confianza
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-budesonide-0-1mg-sin-receta-ahora-us
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-protopic-tacrolimus-gen-rico-e-quanto-custa
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-zidovudina-retrovir-100-mg-envio-urgente-online-rep-blica
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/comprar-carbonato-de-litio-eskalith-300mg-com-desconto-no-brasil
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-hyzaar-12-5-mg-pharmacie-en-ligne
http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/143160
http://www.facecool.com/profiles/blogs/order-doxycycline-100-mg-on-sale-how-to-purchase-vibramycin-no-rx
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/buy-discount-bicalutamide-50-mg-online-can-i-order-casodex
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-cloxacilina-250mg-sin-receta-buen
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/perindopril-buy-safely-can-i-buy-perindopril-from-overseas
http://foodtube.net/profiles/blogs/order-asacol-400mg-no-rx-reliable-online-source-for-asacol-2019
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-antabuse-250-mg-gen-rico-frete-gr-tis
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/tetraciclina-comprar-en-una-farmacia-online-ahora-venezuela

Ibeci44

(Aqina85, 2019.02.28 10:10)

http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-anastrozole-r-pido-el-salvador http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/prochlorperazine-5mg-buy-where-buy-prochlorperazine-italy http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/buy-cialis-safely-cialis-generic-order-online http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/nitrofurazone-20-mg-o-en-commander-prix-generique-nitrofurazone http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/avanafil-100-mg-livraison-discrete-acheter-super-avana-pour-femme http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/hyzaar-12-5mg-buy-safely-where-to-order-losartan-and http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/driptane-en-ligne-bon-prix-acheter-livraison-express-achat-vrai http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/sildenafilo-200-mg-puedo-comprar-de-forma-segura-chile-comprar http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-xeloda-capecitabine-500mg-gen-rico-com http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-nimodipina-30-mg-sin-receta-con-garantia-reino-de-espa-a http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/ramigamma-1-25mg-order-no-rx-where-to-buy-ramigamma-generic http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cycrin-medroxyprogesterone-2-5mg-1 http://www.facecool.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-lumix-sildenafil-citrate-50mg-gen-rico http://showmeanswer.com/index.php?qa=43405&qa_1=farmacia-comprar-ezetimiba-receta-puerto-comprar-ezetimiba http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/nitrofurazone-order-where-to-order-furacin-safely-online http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/tofranil-mite-comprar-sin-receta-ahora-espa-a http://www.prds66.fr/profiles/blogs/calcitriol-rocaltrol-comprar-internet-no-brasil http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/order-lamivudine-buying-lamivudine-wholesale http://bobford.ning.com/profiles/blogs/paroxetine-baisse-prix-sur-le-net-ou-trouver-du-paxil-sans http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/discount-acyclovir-200mg-order-online-buy-acyclovir-pills-online http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/discount-cetirizine-5-mg-buy-online-where-can-i-order-zyrtec-in http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/buy-glucovance-2-5mg-online-buy-glucovance-singapore-cheap http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-nexofil-sildenafil-citrate-100mg

valtrex 500mg 189 mg

(Normancax, 2019.02.26 00:41)

Hello! <a href=http://valacyclovir-valtrex.com/>valacyclovir</a> <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>buy propecia</a> <a href=http://onlinepharmacycanadaus.com/>online pharmacy canada</a> very good site

ТехОсмотр,ОСАГО Абакан

(Larryskalp, 2019.02.21 19:42)

?Техосмотр,ОСАГО автомобилей
Официальное оформление диагностической карты (ТО) - все регионы РФ.
ОСАГО все регионы!!
Карты заносятся в базу ЕАИСТО и не удаляются.

?Наш адрес:
Абакан, ул.Вяткина 18 территория рембыттехники 6 бокс
==Режим Работы==
ежедневно
10,00-23,00
тел 89235951234, 89020109150, 8 (3902) 320-456

группа в вк https://vk.com/public178490986

buy cialis cheap 229 mg

(Danieldar, 2019.02.21 19:07)

Hello! <a href=http://cialisxonline.com/#purchase-cialis>buy cialis online without prescription</a> beneficial site.

Nakos27

(Iquza90, 2019.02.21 17:55)

http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/fluvoxamine-100-mg-en-ligne-moins-cher-sans-ordonnance-meilleur
http://soruanaliz.com/index.php/26972/spironolactone-comprar-farmacia-confirmaci%C3%B3n-r%C3%A1pida-ecuador
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/voltaren-pas-cher-site-fiable-voltaren-sans-ordonnance-sur-paris
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/persantine-dipyridamole-100mg-como-comprar-sin-receta-en-l-nea
http://www.facecool.com/profiles/blogs/buy-low-price-domped-10-mg-online-buy-domped-fedex
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/asendin-amoxapine-como-posso-comprar-n-o-precisa-receita-m-dica
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-topiramato-25mg-en-farmacia-online-estados-unidos-comprar
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-duoneb-0-1-mg-com-garantia-internet-comprimidos
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/comprar-irbesartana-sem-receita-medica-internet
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/cialis-order-without-prescription-how-do-you-buy-cialis-60mg
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/elocon-comprar-gen-rico-urgente-via-internet-rep-blica-federativa
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/donde-para-ordenar-salodan-indomethacin-con-visa-chile
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/ivermectina-3-mg-como-comprar-y-pagar-con-mastercard-ecuador
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/comprar-generico-tegopen-500-mg-sin-receta-en-internet
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/anastrozolo-1mg-o-acheter-baisse-prix-prix-anastrozolo-1-boite-de
http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/1892
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-daclatasvir-r-pido-usa
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/buy-hydrochlorothiazide-12-5mg-on-sale-where-to-order-microzide
http://showmeanswer.com/index.php?qa=41655&qa_1=d%C3%B3nde-comprar-cialis-receta-uruguay-comprar-tadalafil-consta
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-de-lamotrigina-25mg-on-line

order tadalafil 212 mg

(Danieldar, 2019.02.21 14:38)

Hi! <a href=http://cialisxonline.com/#buy-tadalafil-online>buy cialis pills</a> great web page.

Uhoja18

(Agexa60, 2019.02.21 14:13)

http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-terazosina-sem-prescri-o-pela-internet http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/penegra-o-acheter-pharmacie-vrai-sildenafil-citrate-sans http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/buy-citalopram-20mg-online-how-to-buy-celexa-cheap http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-atlagra-ahora-paraguay-comprar-sildenafil http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/purchase-low-price-dipyridamole-25mg-online-where-to-buy http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-disulfiramo-250mg-prix-du-medicament-disulfiram-en http://whazzup-u.com/profiles/blogs/labetalol-200mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-con-seguridad http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/order-persantine-25mg-safely-persantine-genuine-cheap http://bobford.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-ravana-sin-receta-env-o-gratis-m-xico http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/78198 http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/lincomycine-500-mg-bon-prix-rapide-achat-du-lincocin-500-en http://korsika.ning.com/profiles/blogs/avanafilo-comprar-en-farmacia-online-segura-honduras-avanafilo http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-ampicillin-250mg-sin-receta-al-mejor-precio http://www.facecool.com/profiles/blogs/arpamyl-40mg-comprar-sin-receta-online-estados-unidos http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-de-avapro-150-mg-envio-48 http://bobford.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-antabuse-250-mg-gen-rico-r-pido-via http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/comprar-flibanserina-100-mg-sin-receta-en-farmacia-online http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/xartan-50-mg-onde-comprar-internet-rep-blica-federativa-do-brasil http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/comprar-pasport-40-mg-envio-rapido-brasil http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-casodex-50mg-sin-receta-en-l-nea http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-indinavir-sulfate-400-mg-al-mejor http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-lithium-sin-receta-mas http://answers.codelair.com/32288/glucovance-online-glyburide-glibenclamide-metformin-safely http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/buy-minocin-50-mg-online-where-to-buy-minocycline-free-delivery

Tijiz31

(Onome37, 2019.02.21 11:25)

http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/asendin-como-comprar-sin-receta-de-calidad-republica-de-colombia http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/vardenafil-with-dapoxetine-20-60mg-buy-without-prescription-where http://bricolocal.com/profiles/blogs/order-topiramate-25-mg-on-sale-find-cheap-topiramate http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/72879#sthash.ES1c89gC.4isAAAGv.dpbs http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/ampicilina-250-mg-donde-comprar-ahora-estados-unidos-comprar http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/metformina-glibenclamida-comprar-en-farmacia-en-linea-fiable-usa http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cialis-tadalafil-sin-5 http://wu-world.com/profiles/blogs/edgon-40mg-comprar-y-pagar-con-visa-puerto-rico-edgon-20-comprar http://bricolocal.com/profiles/blogs/progesterone-order-cheap-progesterone-discount-prices http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-salmeterol-fluticasona-1 http://flutes.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-dimenidrinato-dramamine-gen-rico-urgente http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-dexametasona-mas-barato-ecuador http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-oxcarbazepina-con-visa-usa http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-diflucan-sin-receta-ahora-ecuador http://movsam.ning.com/profiles/blogs/purchase-monoket-40mg-online-where-to-buy-isosorbide-mononitrate http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-de-lamotrigina-lamictal-25-mg-menor-pre-o-on http://dmoney.ru/42358/tadalafilum-tadalafil-comprar-r%C3%A1pido-tadalafil-comprar-barato http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/gabture-100-mg-comprar-sin-receta-entrega-r-pida http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-ofloxacine-urgente-estados-unidos-quiero-comprar http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/zeus-sildenafil-citrate-50mg-moins-cher-site-fiable-zeus http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achater-ponstel-achat-mefenamic-acid-250-en http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-rocaltrol-calcitriol-sin-receta-fiable-principat http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/acarbosa-comprar-en-farmacia-en-linea-aprobada-bolivia http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-venlafaxine-moins-cher-g-n-rique-venlor-37-5mg http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/cardizem-diltiazem-puedo-comprar-sin-receta-en-l-nea-estados http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/comprar-cetoconazol-nizoral-200mg-gen-rico-n-o-precisa-receita-m http://movsam.ning.com/profiles/blogs/methocarbamol-order-no-prescription-methocarbamol-calgary-buy http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/buy-olmesartan-40mg-cheap-where-to-buy-benicar-without

Cafan05

(Nubul92, 2019.02.21 06:49)

http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-primidona-ahora-guatemala
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-esmolac-esomeprazole-ahora
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-dipyridamole-100-mg-al-mejor-precio
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-donepezil-sin-receta-de-calidad-reino-de-espa-a
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/order-generic-benicar-40mg-buy-benicar-real-thing
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/estrace-estradiol-2-mg-donde-puedo-comprar-con-garantia-chile-a
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/purchase-low-price-agra-200-mg-online-how-to-purchase-sildenafil
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-intigra-150-mg-online-comprar-intigra-200
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/albendazole-en-ligne-pas-cher-achat-livraison-gratuit-albendazole
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/rizatriptan-bon-marche-rizatriptan-en-vente-libre-au-quebec
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-alfaprost-bon-prix-terazosin-soft-pas-cher
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/falsigra-comprar-sin-receta-env-o-gratis-us
http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-ortho-tri-cyclen-ethinyl-estradiol-norgestrel
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/indomethacina-25-mg-comprar-sin-receta-urgente-usa-indomethacina
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/depranil-order-how-to-order-imipramine-without-rx
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-ventolin-onde-comprar-sem-prescri-o-brasil
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/comprar-tretinoina-retin-a-05-mg-sem-receita-medica-brasil
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-tadaflo-tadalafil-entrega-em-24-horas-internet

Dacoc96

(Ojici79, 2019.02.21 06:01)

http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-monoket-fiable-argentina-comprar
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-achat-inderal-la-80-mg-achat-vente-inderal-la
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/comprar-desmopressin-0-01mg-en-l-nea-panam
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-terbinafina-250mg-melhor-pre-o-via
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/acheter-du-vrai-penegra-50-mg-bon-prix-rapide-forum-prix
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/retin-a-gel-0-01mg-puedo-comprar-urgente-puerto-rico-quiero
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-alfacip-de-confianza-na-internet-brasil
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-filgud-tadalafil-urgente
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-avanafil-dapoxetina-200-60-mg-en
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/bupropion-buy-where-to-buy-wellbutrin-sr-no-prescription-needed
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-lincocin-neo-lincomycin-500-mg-en-ligne-generique
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-omeprazol-10-mg-sin-receta-en-farmacia-online
http://jaktlumaczyc.pl/73935/ampicilina-250-mg-onde-comprar-de-forma-segura-pela-internet
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/buy-doxycycline-100mg-online-buy-doxycycline-advice
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-religra-gen-rico-urgente-na-internet
http://destinosexotico.com/blogs/post/57072
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/bicalutamida-casodex-50mg-comprar-r-pido-pela-net-brasil-casodex
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/363233
http://dmoney.ru/48156/acheter-desloratadine-livraison-desloratadine-clarinex


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95

Következő »