Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuning és a Hatóság

2010.06.18
Cikk a Autó K2ttő magazin "Tuning" különszámából

A tuning és a Hatóság -

(láthatatlan előnyök)


Az autó műszaki jellemzőit megváltoztató tuning illeszkedését az autóhoz komolyan kell venni, általa nem romolhat a kocsi biztonsága. A hatóságok a műszaki vizsgán és a közúti ellenőrzéskor a feltűnő dolgokra figyelnek.


Majd minden autós ismeretségi körében előfordult már, hogy a kocsiról rendőri ellenőrzéskor, vagy a műszaki vizsgán lecseréltették a túl hangosra sikeredett kipufogót, lekapartatták a túl sötétnek ítélt üvegfóliát, leszereltették a nem odavalónak minősített széles felnit. A hatóságok elsősorban a jól látható dolgokra harapnak. Sok tuningfogás azonban - bár megváltoztatja az autó alapjellemzőit - nem hirdeti önmagát, így a vizsgán is rejtve marad, hacsak a tulajdonos nem beszél róla.


Az elmúlt pár évben a legtöbb vizsgakonfliktust az üvegfóliázás okozta. A szabályok szerint a szélvédő nem lehet színezett, eltekintve a napellenző csíktól, a vezető melletti oldalablakoknak a beeső fény 75 százalékát, a többinek a 70 százalékát kell átengednie. Gyárilag már színezett üvegű autót elméletileg nem szabad fóliázni, mert a gyári szín a beeső fény 15-20 százalékát lefogja, a leghalványabb fólia pedig minimum 20-30 százaléknyit felfog. A két érték összeadódva már szabálytalan sötétséget jelent.
A műszaki vizsgán egyszerű fénymérővel ellenőrzik a fényáteresztő képességet. A túl sötétre fóliázott autót csak akkor engedik át, ha a helyszínen lekaparják a fóliát. A vizsgán kérhetik a fólia műbizonylatát is, ugyanis az igazolja, hogy a magyar szabványnak megfelelő az anyaga, például égésekor nem szabadul fel klórgáz. A szigorú szabály ellenére a vizsgáztatók sokszor elnézőek, és a tapasztalatok szerint a műbizonylatos fóliával sötétített kocsikat még 50 százalékos fényáteresztő képességgel is átengedik. Rendőri ellenőrzéskor a kellemetlenséget szintén a műbizonylat felmutatásával lehet elkerülni.


A következő látványos tuningelem, amely a hatóságnak szemet szúrhat, a széles felni. A szabályok szerint csak az autógyár által engedélyezett méretű felniket és gumikat hordhat az autó. Nagyobb méret felszerelése már átalakításnak minősül, és így a Közlekedési Felügyelet (KF) engedélye szükséges hozzá. Persze a kerékcseréhez senki sem kér engedélyt, a vizsgára fentfelejtett széles felni csak akkor bukhat meg, ha a gumi kilóg a sárvédő alól, vagy a vizsgán feltűnik, hogy a felni széle hozzáér valamelyik futóműelemhez.


Tuningalkatrészek felszerelésekor, akárcsak az egyszerű alkatrészcseréknél, az új elem illeszkedésére és minőségére kell a legnagyobb súlyt helyezni. Különösképpen igaz ez a könnyűfém felnik vásárlásakor. Mivel a könnyűfém tárcsa divatcikk, nagy tételben gyártják és vásárolják, sokszor több kézen átfutva, teljesen bizonytalan eredettel. Az ismeretlen eredetű felniknek nincsenek meg a forgalomba hozásukhoz szükséges engedélyeik, amelyeket műszaki vizsgálatok alapján, például fáradási
vizsgálatok elvégzése után adnak meg. A magyarországi engedélyezés alapja a kibocsátó ország engedélye, például német eredetű felninél a TŰV papírja. A vizsgálat nélküli felniknek bizonytalan az anyagminősége, a terhelésnek kitett részein (perem, csavarbekötési pontok) megrepedhet, majd eltörhet. Felni vásárlásakor kérni kell a műbizonylatot, amely nemcsak az áru eredetéről tanúskodik,
hanem az is szerepel a papíron, hogy milyen márkák milyen típusaira szerelhető fel a keréktárcsa. A típus alkalmasságra nagyon oda kell figyelni, mert az oda nem való felni káros mértékben terheli a futóművet, illetve önmagát. Nem elég, hogy a csavarfuratok száma egyezzen, a furatok osztókörének, az agyfuratnak, a túllógásnak is mind meg kell felelnie. Sárvédő alól kilógó gumival külföldön is megállítják az autót. A kocsi addig nem mehet tovább, míg a tulaj nem hoz a lemez alá férő gumikat.

Nem látványos, de a hangjával feltűnő a sportkipufogó rendszer. Átmegy a vizsgán, ha nem túl hangos, az európaival összhangban lévő magyar szabályok szerint ugyanis az utólag felszerelt kipufogórendszer nem lehet hangosabb a gyárinál. Más hangú lehet, de zajosabb nem. A vizsgán csak akkor nem buktatják meg a zajosnak tűnő kipufogóval szerelt autót, ha a kipufogódobok megkapták a H vagy E jóváhagyási jelet, ami bizonyítja, hogy a terméket engedélyeztették és az megfelel az aktuális szabványoknak.

Kedvelt tuningfogás a játék a lámpák színeivel. Minden a mattított és fehér indexekkel kezdődött, ma viszont már bármit kapni bármilyen színben, akár szürke fényszórót is. A vizsgán a megfelelő színű és erejű fénykibocsájtást nézik. Rossz színt, vagy fényerőt a búra és a mögé szerelt izzó is okozhat. Ha nem tetsző a fény, a vizsgán a búra és az izzó E vagy H jelét keresik, a jelölés mentes és a festett darabokat ki- és leszereltetik. A rendőrök az utcán inkább csak a feketére festett burákért szólnak. A lámpák számát is vizsgálják, elöl 2 tompított és 2 vagy 4 távolsági fényszóró lehet bekötve, ködlámpából 2-t lehet felszerelni előre és hátra egyaránt. Ha hátra egyet szerelnek, annak a helye a bal oldalon van, de nem lehet a féklámpa mellett. Minden utólag felrakott világítótest műszaki vizsgáján megkövetelik az E és H jelet.

A külső díszítőelemeknél és a spoilereknél a szabály szerint a felszerelés után az autó hossza és szélessége nem módosulhat öt százaléknál nagyobb mértékben. A sárvédőnek takarnia kell a gumit. További követelmény, hogy a felszerelt idomok nem fokozhatják baleseti sérülésveszélyt.

A belső tér módosításába lényegében nem szólnak bele a szabályok. Ülést lehet cserélni, az egyetlen feltétel, hogy az új is állítható legyen.

A kormány szintén cserélhető, feltétel, hogy legyen műbizonylata, és hogy a mérete tíz százaléknál nagyobb mértékben nem térhet el az eredetitől. A kormány jóváhagyása biztonsági szempontból szükséges, balesetnél nem törhet, csak görbülhet.

A látható változtatások után jöhetnek a láthatatlanok. Elméletileg az autó teljesítményét 10 százaléknál jobban növelő minden beavatkozáshoz engedélyt kell kérni a KF-től. A kocsi valóságos teljesítményét azonban sehol sem mérik, így nem derül ki a változtatás. A KF engedi a csiptuningot, a vizsgán sem buktat meg csiptuningolt autót, mert a tapasztalat szerint a programvariálással 10 százalékon belül marad a teljesítménynövekedés. Lényegében a motor tartaléka szabadul fel, egyetlen feltétel, hogy az emissziós előírásokat teljesítse az autó.

A futómű átépítésének, keményebb, sportosabb rugók és lengéscsillapítók beszerelésének két akadálya lehet. A kocsi megbukhat a műszaki vizsgán, ha nem állja ki a lengéscsillapító vizsgálatát. A rázógépen a legkisebb megmaradó talperőt mérik, s addig nincs baj, amíg a kerék a földön marad. Amint elpattog a kocsi, nem kap pecsétet a forgalmijába akár tuningolt akár csak rossz állapotú a futóműve.
A másik bukási lehetőség a fékpadon érheti a tuningolt futóművű kocsit. A feszesebb hangolású futóműtől megváltozik a karosszéria fékezéskori bólintásának a mértéke, ez zavarhatja a fékerő szabályozót, amely blokkolásig fékezheti a hátsó tengely kerekeit - blokkolásgátlós kocsiknál nincs bukásveszély. A vizsgahelyek többsége pedálerőt, nem első-hátsó fékhatást mér. A kocsik többségénél állítható a fékerő szabályozó, szakszervízben az új futóműjellemzőknek megfelelően kell beállítani, így elkerülhető a bukás.

A fék átépítése engedélyköteles, a KF akkor engedélyezi, ha a fékerőelosztás nem változik meg, azaz fékezéskor megmarad a gyári egyensúly az első és a hátsó tengely között. Egyetlen feltétel ekkor is, hogy csak E vagy H jellel ellátott alkatrészeket használjanak fel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Muviv95

(Ixoci15, 2019.02.02 03:49)

https://ic69.tumblr.com
https://thekadupulflower.tumblr.com
https://elazul-es-un-color-calido.tumblr.com
https://rainhaursa.tumblr.com
https://bruiseddollyy.tumblr.com
https://viel-liebe.tumblr.com
https://stuckyjpeg.tumblr.com
https://mxstergrinch.tumblr.com
https://sunnysprout.tumblr.com
https://jackson1146.tumblr.com

Ofote74

(Waceg08, 2019.02.02 03:23)

https://junkratsposts.tumblr.com
https://urbanlixo.tumblr.com
https://alruwaished.tumblr.com
https://umameninadeboa.tumblr.com
https://carmelcoffeecats.tumblr.com
https://koyangimei.tumblr.com
https://the-heroic-potato.tumblr.com
https://siga-osol-contemple-alua.tumblr.com
https://jackson1146.tumblr.com
https://mythoughtsbl0g.tumblr.com

Noqaz56

(Fapoy51, 2019.02.02 02:08)

https://demonicsinners6.tumblr.com https://siga-osol-contemple-alua.tumblr.com https://francais-formidable.tumblr.com https://u-r-sexy.tumblr.com https://lxkin.tumblr.com https://lartestunetoile1.tumblr.com https://stuckyjpeg.tumblr.com https://trill4f.tumblr.com https://zerofeelings23.tumblr.com https://yuki-w-chan.tumblr.com https://rainhaursa.tumblr.com https://buy-nimodipine-safely.tumblr.com

Кузовные работы в Минске

(MichaelSor, 2019.02.02 00:35)

Наш автосервис в Минске предлагает следующие виды услуг:

<a href=https://1rs.by/tekhnicheskoe-obsluzhivanie/zamena-masla-v-dvigatele/>заказать услугу подбор моторного масла</a>
<a href=https://1rs.by/remont-tormoznoj/>прочие услуги замена масла в двигателе стоимость</a>
<a href=https://1rs.by/>замена шаровой тормозных колодок</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/>замена стоек стабилизатора кузовные работы</a>
<a href=https://1rs.by/>замена стоек стабилизатора замена тормозных колодок</a>
<a href=https://1rs.by/remont-podveski/>качественный ремонт замена стоек</a>
<a href=https://1rs.by/prochie-raboty/>полировка фар стоимость замена тормозной</a>
<a href=https://1rs.by/remont-tormoznoj/>замена масла в двигателе стоимость замена тормозных колодок</a>
<a href=https://1rs.by/remont-tormoznoj/>свечей зажигания замена свечей</a>
<a href=https://1rs.by/>замена втулок стабилизатора замена свечей зажигания</a>
<a href=https://1rs.by/prochie-raboty/>полировка фар стоимость полировка фар стоимость</a>
<a href=https://1rs.by/remont-tormoznoj/>обслуживание авто масляный фильтр</a>
<a href=https://1rs.by/tekhnicheskoe-obsluzhivanie/>тормозных колодок моторного масла</a>
<a href=https://1rs.by/>замена масла ремонт автомобилей</a>
<a href=https://1rs.by/>20 скидка тормозных дисков</a>

Lalaz47

(Oyuqi14, 2019.02.01 23:21)

https://choerryearrings.tumblr.com
https://dulcevirtual.tumblr.com
https://mygentlequeen.tumblr.com
https://perdida-en-las-tinieblas.tumblr.com
https://themaynards624.tumblr.com
https://skrewz.tumblr.com
https://banjeeho.tumblr.com
https://marina-diamandis-moved.tumblr.com
https://poeir4cosmica.tumblr.com
https://unachispaesuficiente.tumblr.com
https://babyggirl98.tumblr.com
https://idolgukk.tumblr.com
https://fuckthemajortomyeah.tumblr.com
https://the-glass-flamenco.tumblr.com
https://islesofstars.tumblr.com

Oseha31

(Aduqi54, 2019.02.01 21:29)

https://feebz01.tumblr.com
https://lydiafama.tumblr.com
https://alexandra-brl.tumblr.com
https://pettekujutlus.tumblr.com
https://tayloryeol.tumblr.com
https://colineveryday.tumblr.com
https://elazul-es-un-color-calido.tumblr.com
https://jousestroked.tumblr.com
https://garotaaapaixonada.tumblr.com
https://shyrosexo.tumblr.com
https://banjeeho.tumblr.com
https://ic69.tumblr.com
https://buy-nimodipine-safely.tumblr.com
https://perdida-en-las-tinieblas.tumblr.com

Ajune04

(Ihopo89, 2019.02.01 21:16)

https://curvesgalorexx.tumblr.com
https://whatilove3.tumblr.com
https://babyggirl98.tumblr.com
https://dr-seaweed.tumblr.com
https://lulwaah-77.tumblr.com
https://bjaubello27.tumblr.com
https://prensesparadoks.tumblr.com
https://infinito-particular22.tumblr.com
https://keyameric0.tumblr.com
https://thewindsingstome.tumblr.com
https://the-techiegirl.tumblr.com
https://lartestunetoile1.tumblr.com
https://lux-curlzz.tumblr.com
https://norisool.tumblr.com

Ocusu48

(Ogidi97, 2019.02.01 17:50)

https://nizhoninochez101.tumblr.com
https://sleepyforeva.tumblr.com
https://darkdimitrisg.tumblr.com
https://u-r-sexy.tumblr.com
https://ninaskrilova.tumblr.com
https://lauralily3-blog.tumblr.com
https://yuki-w-chan.tumblr.com
https://ca-e-r.tumblr.com
https://ssh-88.tumblr.com
https://rainhaursa.tumblr.com
https://valacyclovir-500mg-order-online.tumblr.com
https://derhan35.tumblr.com
https://avecesfrancisca.tumblr.com
https://lavignez-flexing.tumblr.com
https://alevel-study.tumblr.com
https://thatloginceshipper.tumblr.com

Lamuz86

(Iputu48, 2019.02.01 16:38)

https://sad-boy305.tumblr.com https://trill4f.tumblr.com https://inferno-616.tumblr.com https://prettymuchgayy.tumblr.com https://flurpzz.tumblr.com https://nekomew1.tumblr.com https://yuki-w-chan.tumblr.com https://hayathoughts.tumblr.com https://garotaaapaixonada.tumblr.com https://kmep1990.tumblr.com https://nao-acorde.tumblr.com https://colineveryday.tumblr.com https://trendyboyy.tumblr.com https://hijo-cama-menta-sien.tumblr.com https://neura-kai-gkriniaa.tumblr.com https://rascheplan.tumblr.com https://bunearycafe.tumblr.com

Tucez08

(Lugob28, 2019.02.01 16:15)

https://l-feufollet.tumblr.com
https://feebz01.tumblr.com
https://purificados.tumblr.com
https://soulcased.tumblr.com
https://lavignez-flexing.tumblr.com
https://flow3r-b0y.tumblr.com
https://kiarasa0r.tumblr.com
https://carmelcoffeecats.tumblr.com
https://letters-and-fire.tumblr.com
https://j0yful4n4rchy.tumblr.com
https://daydreamergirlworld.tumblr.com
https://ellasaidso.tumblr.com

Icego95

(Urasu67, 2019.02.01 15:06)

https://vampiresah.tumblr.com
https://oxyt0cln.tumblr.com
https://saudihyper.tumblr.com
https://scarletwolves7.tumblr.com
https://micshop.tumblr.com
https://buy-nimodipine-safely.tumblr.com
https://whatever-gbye.tumblr.com
https://arteratureponder.tumblr.com
https://prettylilgms.tumblr.com
https://hissabintrashid.tumblr.com
https://mingau-de-chocolate.tumblr.com
https://rascheplan.tumblr.com
https://lvxuxv.tumblr.com
https://daydreamergirlworld.tumblr.com

Ocode67

(Apeja35, 2019.02.01 12:40)

https://owlire.tumblr.com https://rainhaursa.tumblr.com https://poeir4cosmica.tumblr.com https://mila-darkrock.tumblr.com https://jay-nicay8d.tumblr.com https://niflrekkr.tumblr.com https://gaerlgkjzdfbliuaerhae.tumblr.com https://silverslip.tumblr.com https://mamalyl.tumblr.com https://noisett-e.tumblr.com https://ronnierockin.tumblr.com https://kmep1990.tumblr.com https://francais-formidable.tumblr.com

Iqeno22

(Uwola33, 2019.02.01 10:48)

https://butchdork.tumblr.com
https://howsdoesitwork.tumblr.com
https://erwtamoyagiatreute.tumblr.com
https://haleyrecovers.tumblr.com
https://the-techiegirl.tumblr.com
https://flow3r-b0y.tumblr.com
https://thicc-gemini.tumblr.com
https://wicked-n-wiley.tumblr.com
https://hpgm.tumblr.com
https://sorryforrdeadyou.tumblr.com

Evuja55

(Novuy86, 2019.02.01 10:30)

https://s-kippp.tumblr.com https://dunyanin-belirsizlikleri.tumblr.com https://thickgoku.tumblr.com https://yapmanolursunn.tumblr.com https://unachispaesuficiente.tumblr.com https://klance1plance2.tumblr.com https://manberpigg.tumblr.com https://agravio-moral.tumblr.com https://freedom-of-lo-ve.tumblr.com https://order-amantadine-100mg.tumblr.com https://shinobi-legends.tumblr.com https://rkimzi.tumblr.com https://songghana.tumblr.com https://sunnysprout.tumblr.com https://noisett-e.tumblr.com https://mexxzj.tumblr.com

Xexib44

(Jukor86, 2019.02.01 07:31)

https://thiscouldgetawkward.tumblr.com https://ahappyplaceforlovelyflowers.tumblr.com https://bashayer711.tumblr.com https://u-r-sexy.tumblr.com https://daisydaehwi.tumblr.com https://leobubblegum.tumblr.com https://lux-curlzz.tumblr.com https://thicc-gemini.tumblr.com https://danalovestaylor.tumblr.com https://jay-nicay8d.tumblr.com https://dulcevirtual.tumblr.com https://binaevymii.tumblr.com https://alruwaished.tumblr.com https://sf778.tumblr.com https://kazaaaazade.tumblr.com https://garotaaapaixonada.tumblr.com https://meanslappy.tumblr.com https://cursedbuthappy.tumblr.com

Conon83

(Ukite82, 2019.02.01 06:17)

https://danalovestaylor.tumblr.com
https://collaredqueen.tumblr.com
https://junkratsposts.tumblr.com
https://koyangimei.tumblr.com
https://snowonesix.tumblr.com
https://nephelobates.tumblr.com
https://hold-on-to-memories.tumblr.com
https://lydia-is-mediocre.tumblr.com
https://ninaskrilova.tumblr.com
https://ajkadon-a-nevetesem.tumblr.com
https://buy-divalproex-125mg.tumblr.com
https://frases-status-amor.tumblr.com

Anuni23

(Utaga87, 2019.02.01 01:45)

https://wicked-n-wiley.tumblr.com
https://fuiste-luna-y-estrellas.tumblr.com
https://hissabintrashid.tumblr.com
https://elazul-es-un-color-calido.tumblr.com
https://devon-m83.tumblr.com
https://the-heroic-potato.tumblr.com
https://oqueelaera.tumblr.com
https://teenag3cannibal-blog-blog.tumblr.com
https://songghana.tumblr.com
https://su-733.tumblr.com
https://ultimate-dr-puns.tumblr.com
https://buy-nimodipine-safely.tumblr.com
https://soulcased.tumblr.com
https://small-joyss.tumblr.com

Vered46

(Nelas57, 2019.01.31 20:14)

https://thicc-gemini.tumblr.com
https://bouffees.tumblr.com
https://westwood-96.tumblr.com
https://howsdoesitwork.tumblr.com
https://g0ldlace.tumblr.com
https://smileky.tumblr.com
https://strangekoi.tumblr.com
https://the-glass-flamenco.tumblr.com
https://indiefrance.tumblr.com
https://thiscouldgetawkward.tumblr.com
https://ana-pensadora.tumblr.com
https://moonligh---t.tumblr.com
https://69shadesss.tumblr.com
https://our-theory-of-gravity.tumblr.com
https://punishedstrider.tumblr.com

Eruto41

(Fubim92, 2019.01.31 18:45)

https://showbadgirl.tumblr.com https://f-r-i-e-z-a.tumblr.com https://flavoxate-buy-no-prescription.tumblr.com https://welearnin.tumblr.com https://rngvia.tumblr.com https://purgatorium-s.tumblr.com https://beleitous.tumblr.com https://devon-m83.tumblr.com https://outcvst-kid.tumblr.com https://s-w-a-v-e-y.tumblr.com https://oonlythewinds.tumblr.com https://ciencia--de--la--lluvia.tumblr.com https://mysafeport.tumblr.com https://westwood-96.tumblr.com https://banjeeho.tumblr.com https://blarsonx.tumblr.com

геополитика новости и аналитика о глобальной политике

(RussellAcila, 2019.01.31 16:23)

Привет всем участникам форума! Класный у вас сайт!
Что думаете по этим новостям?:
http://enewz.ru/2218-na-podgotovku-elektrosey-zapadnogo-podmoskovya-k-zime-moesk-napravil-bolee-48-mln-rub.html <b> На подготовку электросей западного Подмосковья к зиме МОЭСК направил более 48 млн руб </b>
<a href=http://enewz.ru/13993-dlya-krymsko-tatarskogo-naroda-nashli-fyurera.html> Для крымско татарского народа нашли фюрера! </a><b> Для крымско татарского народа нашли фюрера! </b>
<a href=http://enewz.ru/v-mire/>новости мира сегодня свежие события</a> новости мира свежие события
россия экономика новости эксперты http://enewz.ru/ekonomika/
Ещё много всего нашел тут: <b> энергетика нефть газ новости </b> http://enewz.ru/


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95

Következő »