Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuning és a Hatóság

2010.06.18
Cikk a Autó K2ttő magazin "Tuning" különszámából

A tuning és a Hatóság -

(láthatatlan előnyök)


Az autó műszaki jellemzőit megváltoztató tuning illeszkedését az autóhoz komolyan kell venni, általa nem romolhat a kocsi biztonsága. A hatóságok a műszaki vizsgán és a közúti ellenőrzéskor a feltűnő dolgokra figyelnek.


Majd minden autós ismeretségi körében előfordult már, hogy a kocsiról rendőri ellenőrzéskor, vagy a műszaki vizsgán lecseréltették a túl hangosra sikeredett kipufogót, lekapartatták a túl sötétnek ítélt üvegfóliát, leszereltették a nem odavalónak minősített széles felnit. A hatóságok elsősorban a jól látható dolgokra harapnak. Sok tuningfogás azonban - bár megváltoztatja az autó alapjellemzőit - nem hirdeti önmagát, így a vizsgán is rejtve marad, hacsak a tulajdonos nem beszél róla.


Az elmúlt pár évben a legtöbb vizsgakonfliktust az üvegfóliázás okozta. A szabályok szerint a szélvédő nem lehet színezett, eltekintve a napellenző csíktól, a vezető melletti oldalablakoknak a beeső fény 75 százalékát, a többinek a 70 százalékát kell átengednie. Gyárilag már színezett üvegű autót elméletileg nem szabad fóliázni, mert a gyári szín a beeső fény 15-20 százalékát lefogja, a leghalványabb fólia pedig minimum 20-30 százaléknyit felfog. A két érték összeadódva már szabálytalan sötétséget jelent.
A műszaki vizsgán egyszerű fénymérővel ellenőrzik a fényáteresztő képességet. A túl sötétre fóliázott autót csak akkor engedik át, ha a helyszínen lekaparják a fóliát. A vizsgán kérhetik a fólia műbizonylatát is, ugyanis az igazolja, hogy a magyar szabványnak megfelelő az anyaga, például égésekor nem szabadul fel klórgáz. A szigorú szabály ellenére a vizsgáztatók sokszor elnézőek, és a tapasztalatok szerint a műbizonylatos fóliával sötétített kocsikat még 50 százalékos fényáteresztő képességgel is átengedik. Rendőri ellenőrzéskor a kellemetlenséget szintén a műbizonylat felmutatásával lehet elkerülni.


A következő látványos tuningelem, amely a hatóságnak szemet szúrhat, a széles felni. A szabályok szerint csak az autógyár által engedélyezett méretű felniket és gumikat hordhat az autó. Nagyobb méret felszerelése már átalakításnak minősül, és így a Közlekedési Felügyelet (KF) engedélye szükséges hozzá. Persze a kerékcseréhez senki sem kér engedélyt, a vizsgára fentfelejtett széles felni csak akkor bukhat meg, ha a gumi kilóg a sárvédő alól, vagy a vizsgán feltűnik, hogy a felni széle hozzáér valamelyik futóműelemhez.


Tuningalkatrészek felszerelésekor, akárcsak az egyszerű alkatrészcseréknél, az új elem illeszkedésére és minőségére kell a legnagyobb súlyt helyezni. Különösképpen igaz ez a könnyűfém felnik vásárlásakor. Mivel a könnyűfém tárcsa divatcikk, nagy tételben gyártják és vásárolják, sokszor több kézen átfutva, teljesen bizonytalan eredettel. Az ismeretlen eredetű felniknek nincsenek meg a forgalomba hozásukhoz szükséges engedélyeik, amelyeket műszaki vizsgálatok alapján, például fáradási
vizsgálatok elvégzése után adnak meg. A magyarországi engedélyezés alapja a kibocsátó ország engedélye, például német eredetű felninél a TŰV papírja. A vizsgálat nélküli felniknek bizonytalan az anyagminősége, a terhelésnek kitett részein (perem, csavarbekötési pontok) megrepedhet, majd eltörhet. Felni vásárlásakor kérni kell a műbizonylatot, amely nemcsak az áru eredetéről tanúskodik,
hanem az is szerepel a papíron, hogy milyen márkák milyen típusaira szerelhető fel a keréktárcsa. A típus alkalmasságra nagyon oda kell figyelni, mert az oda nem való felni káros mértékben terheli a futóművet, illetve önmagát. Nem elég, hogy a csavarfuratok száma egyezzen, a furatok osztókörének, az agyfuratnak, a túllógásnak is mind meg kell felelnie. Sárvédő alól kilógó gumival külföldön is megállítják az autót. A kocsi addig nem mehet tovább, míg a tulaj nem hoz a lemez alá férő gumikat.

Nem látványos, de a hangjával feltűnő a sportkipufogó rendszer. Átmegy a vizsgán, ha nem túl hangos, az európaival összhangban lévő magyar szabályok szerint ugyanis az utólag felszerelt kipufogórendszer nem lehet hangosabb a gyárinál. Más hangú lehet, de zajosabb nem. A vizsgán csak akkor nem buktatják meg a zajosnak tűnő kipufogóval szerelt autót, ha a kipufogódobok megkapták a H vagy E jóváhagyási jelet, ami bizonyítja, hogy a terméket engedélyeztették és az megfelel az aktuális szabványoknak.

Kedvelt tuningfogás a játék a lámpák színeivel. Minden a mattított és fehér indexekkel kezdődött, ma viszont már bármit kapni bármilyen színben, akár szürke fényszórót is. A vizsgán a megfelelő színű és erejű fénykibocsájtást nézik. Rossz színt, vagy fényerőt a búra és a mögé szerelt izzó is okozhat. Ha nem tetsző a fény, a vizsgán a búra és az izzó E vagy H jelét keresik, a jelölés mentes és a festett darabokat ki- és leszereltetik. A rendőrök az utcán inkább csak a feketére festett burákért szólnak. A lámpák számát is vizsgálják, elöl 2 tompított és 2 vagy 4 távolsági fényszóró lehet bekötve, ködlámpából 2-t lehet felszerelni előre és hátra egyaránt. Ha hátra egyet szerelnek, annak a helye a bal oldalon van, de nem lehet a féklámpa mellett. Minden utólag felrakott világítótest műszaki vizsgáján megkövetelik az E és H jelet.

A külső díszítőelemeknél és a spoilereknél a szabály szerint a felszerelés után az autó hossza és szélessége nem módosulhat öt százaléknál nagyobb mértékben. A sárvédőnek takarnia kell a gumit. További követelmény, hogy a felszerelt idomok nem fokozhatják baleseti sérülésveszélyt.

A belső tér módosításába lényegében nem szólnak bele a szabályok. Ülést lehet cserélni, az egyetlen feltétel, hogy az új is állítható legyen.

A kormány szintén cserélhető, feltétel, hogy legyen műbizonylata, és hogy a mérete tíz százaléknál nagyobb mértékben nem térhet el az eredetitől. A kormány jóváhagyása biztonsági szempontból szükséges, balesetnél nem törhet, csak görbülhet.

A látható változtatások után jöhetnek a láthatatlanok. Elméletileg az autó teljesítményét 10 százaléknál jobban növelő minden beavatkozáshoz engedélyt kell kérni a KF-től. A kocsi valóságos teljesítményét azonban sehol sem mérik, így nem derül ki a változtatás. A KF engedi a csiptuningot, a vizsgán sem buktat meg csiptuningolt autót, mert a tapasztalat szerint a programvariálással 10 százalékon belül marad a teljesítménynövekedés. Lényegében a motor tartaléka szabadul fel, egyetlen feltétel, hogy az emissziós előírásokat teljesítse az autó.

A futómű átépítésének, keményebb, sportosabb rugók és lengéscsillapítók beszerelésének két akadálya lehet. A kocsi megbukhat a műszaki vizsgán, ha nem állja ki a lengéscsillapító vizsgálatát. A rázógépen a legkisebb megmaradó talperőt mérik, s addig nincs baj, amíg a kerék a földön marad. Amint elpattog a kocsi, nem kap pecsétet a forgalmijába akár tuningolt akár csak rossz állapotú a futóműve.
A másik bukási lehetőség a fékpadon érheti a tuningolt futóművű kocsit. A feszesebb hangolású futóműtől megváltozik a karosszéria fékezéskori bólintásának a mértéke, ez zavarhatja a fékerő szabályozót, amely blokkolásig fékezheti a hátsó tengely kerekeit - blokkolásgátlós kocsiknál nincs bukásveszély. A vizsgahelyek többsége pedálerőt, nem első-hátsó fékhatást mér. A kocsik többségénél állítható a fékerő szabályozó, szakszervízben az új futóműjellemzőknek megfelelően kell beállítani, így elkerülhető a bukás.

A fék átépítése engedélyköteles, a KF akkor engedélyezi, ha a fékerőelosztás nem változik meg, azaz fékezéskor megmarad a gyári egyensúly az első és a hátsó tengely között. Egyetlen feltétel ekkor is, hogy csak E vagy H jellel ellátott alkatrészeket használjanak fel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

продвижение сайта в интернете

(Artemekbsix, 2019.01.25 02:29)

Даже ежели ваши фотографии в «ОК» лайкают родственники, которым трижды после 18, не стоит убеждаться в возрастные предрассудки. Безусловно, в «Одноклассниках» немало людей, отметивших сорокалетний юбилей, все большую том составляет аудитория 20-35 лет. Обитают там и школьники. Не верите? Загляните в официальные группы молодежных звезд, обязательно найдете комментарии от преданных юных поклонников.коллажи в инстаграмеИ опять нам не обойтись без плана дальнейших действий. Вместе, научитесь неумолчно быть для себя какие-нибудь жизненные мини- планы для ближайшее будущее — неделя, месяц, и старайтесь удовлетворять их, или по крайней мере не отходить ультра далече от намеченного, Вы мгновенно увидите, насколько Ваша общежитие станет осмысленнее и продуктивнее, если дозволительно беспричинно выразится.
<a href=https://ekb.skgroups.ru/landing.html>заказать лендинг</a>
<a href=https://ekb.skgroups.ru/landing.html>одностраничный сайт на заказ</a>
https://ekb.skgroups.ru/context.html - контекстная реклама яндекс

Существо основной навигации.Основа продаж – доверительные отношения с клиентом. Коль индивид вас знает и доверяет вам, он несравненно охотнее отдаст вам приманка деньги. Его удовлетворенность покупкой довольно в разы выше, а барыш возвратов довольно тянуть к нулю. Хотите достичь таких результатов?Разработка движка сайта (программирование)

веб студия заказать сайт телефон

(Thomasjoubs, 2019.01.24 23:14)

Ровно выбрать хостинг.Только тут не все беспричинно простой: нельзя наполнять ленту Инстаграма тяп-ляп. Алгоритму умной ленты это не понравится. Коли резонировать коротко, то умная лента – это алгоритм отсева тех публикаций, которые не вызывают интереса публики. Чем больше у ваших публикаций лайков, добавлений в сохраненное, комментариев, тем ниже риск, который умная лента скроет ваши публикации (alias их львиную долю) через аудитории. Всегда просто: единение с подписчиками = дружба с умной лентой.3 Круг шаблона, подбор специалистов и приготовление проекта к запускуУпустим, что услуги профессионального SMM-специалиста стоят недешево, и предположим, сколько вы работаете над страницей единовластно, смотря полезные видео и читая статьи. Только продвижение требует финансовых инвестиций – без платных рекламных кампаний, розыгрышей, конкурсов и таргетинга вы будете собирать аудиторию годами. И не факт, который соберете.Покупатели приходят в компанию разными путями. Контролировать ситуацию проще, когда коммерсант сам инициирует звонок. Поступающий требование может находить менеджера врасплох. Скрипты переговоров составляются чтобы каждого вида отдельно.
<a href=https://moskow.skgroups.ru/razrabotka-saitov.html>создание сайтов под ключ</a>
<a href=https://moskow.skgroups.ru/>разработка и продвижение сайтов</a>
https://moskow.skgroups.ru/landing.html - одностраничный сайт на заказ

И, наконец, look-alike. Это особая занятие, которая анализирует характеристики исходной аудитории (примерно, собранной пикселем) и находит новых пользователей, которые похожи для исходных. Таким образом, вы получаете аудиторию, которая вдобавок не знакома с вашей компанией, но с которая с махина долей вероятности заинтересуется вами.2. Написание уникальных текстов с оптимальной плотностью ключевиковСайт нужен для решения следующих задач:Когда менеджеры занимаются всем последовательно — и звонят, и продают, и оформляют договор, и решают технические проблемы, то нормальных показателей присутствие холодном обзвоне вам не видать. Дробите бизнес-процессы.Большее численность хэштегов просто-напросто будет отвергать пользователей. Смотрится это неэстетично и в некоторых случаях даже глупо. Возьмем, если вы ставите хэштеги «ни к селу, ни к городу», то кушать абсолютно несвязанные с вашей тематикой.

Отдых, туризм и путешествия в разных районах

(SusanBox, 2019.01.24 18:58)

Вояж и отдых в различных уголках земного шара посещение популярных достопримечательностей, отклики о отелях и гостиничных комплексах, рекомендации для отпускников и странников, фотографии развлечений в всяких странах мира. Дороги самостоятельных странствований, советы самостоятельным путникам, самый первый раз на отдых своими силами. Рано или поздно в жизнедеятельности гражданина нарождается момент, в то время, когда она размышляет о таком факте, для того чтобы наблюдать мир. В подобном стремлении он сталкивается с объемным списком достопримечательностей, всякое из каких несомненно является по-своему живописным и неизгладимым.

Подробно:
<a href=http://komam.ru/yuzhnaya-amerika/10-peru-machu-pikchu-kusko.html>кругосветное путешествие</a>

Credit cash loans

(KevinGlins, 2019.01.24 02:36)

Online PaydayDirect
Go Loans 2019 Fast!

http://paydaydirectloans.com

Ok! Go top!
<a href=http://paydaydirectloans.com>Site</a>

Evawe51

(Oneqo50, 2019.01.23 05:14)

http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/order-kemagra-25-mg-online-can-you-buy-kemagra-online-no http://recampus.ning.com/profiles/blogs/cabergolina-dostinex-0-25mg-onde-comprar-gen-rico-entrega-em-24 http://recampus.ning.com/profiles/blogs/commander-du-agitafil-tadalafil-60mg-en-ligne-bon-marche-securise http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/raise-bon-prix-et-sans-ordonnance-ou-acheter-des-pilules-de-raise http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/lumona-4mg-onde-comprar-entrega-r-pida-rep-blica-federativa-do http://answers.codelair.com/23297/quetiapine-sur-achat-site-fiable-quetiapine-seroquel-ligne http://jaktlumaczyc.pl/68798/realizar-terazosin-mastercard-estados-comprar-farmacia-online http://opencu.com/profiles/blogs/achat-securise-finast-moins-cher-site-fiable-prix-finast-en https://www.loosemusicent.com/blogs/1135/12302/low-price-atarax-10-mg-order-online-atarax-order-on-phone http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-tadact-tadalafil-de-confianza-estados-unidos http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-precose-barato-chile http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tecnomax-sildenafil-citrate-sin http://webhiveteam.com/demo4_chameleon/blogs/2772/53353/gabapentin-300-mg-puedo-comprar http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/para-comprar-generico-mitalis-tadalafil-10-mg-sin-receta-de http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-achat-lifta-tadalafil-60mg-lifta-40-ou-en http://bricolocal.com/profiles/blogs/buy-rivgra-50-mg-cheap-how-to-order-sildenafil-citrate-without http://bobford.ning.com/profiles/blogs/furosemide-sans-ordonnance-achat-rapide-acheter-veritable http://opencu.com/profiles/blogs/meriday-buy-meriday-complete-original-buy http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/azathioprine-50-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-sin-gastos-de http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/achat-jauan-100mg-pas-cher-avec-mastercard-sildenafil-citrate http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/order-levofloxacin-online-levofloxacin-to-buy-in-uk http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-modrasil-sildenafil-citrate-120mg-mas-barato http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/erefil-120mg-order-buy-erefil-from-the-united-states http://recampus.ning.com/profiles/blogs/buy-trecator-sc-250-mg-on-sale-how-to-order-ethionamide-in http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-erecsil-sin-receta-al-mejor-precio http://snopeczek.hekko.pl/228295/donde-para-ordenar-cialysinfort-tadalafil-precio-salvador http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-o-gen-rico-do-avafil-120mg-forma-segura-brasil https://www.loosemusicent.com/blogs/1138/13316/achat-rapide-antabuse-500mg-achat-disulfiram-serieux http://foodtube.net/profiles/blogs/comprar-tada-diario-10-mg-r-pido-brasil

Emuka25

(Lijaf92, 2019.01.22 18:46)

http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-toprol-xl-metoprolol-50mg-online-puerto-rico http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/betafortan-comprar-ahora-chile http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/viagrasan-sildenafil-citrate-130mg-generique-quel-site-120mg http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/order-ernafil-200mg-cheap-ernafil-best-place-buy http://www.1friend.com/blogs/2852/15103/como-faco-para-comprar-viasil-sildenafil-citrate-barato-online http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-lupigra-sildenafil-citrate-50mg-urgente-chile http://answers.codelair.com/21599/farmacia-online-donde-comprar-tadlis-receta-fiable-bolivia http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/buy-tadil-60mg-online-tadil-cost-at-publix https://www.mysocialpeople.com/blogs/2147/11926/quel-site-acheter-cyvel-40-mg-tadalafil-prix-pharmacie-france http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/rozgra-150-mg-comprar-en-l-nea-espa-a http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-120-mg-comprar-sin-receta-online-rep http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-suvvia-sildenafil-citrate-de-forma-segura-na http://bricolocal.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-urso-300-mg-online-comprar-ursodiol-300mg http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/apcalis-20mg-order-how-can-i-purchase-tadalafil-quick-delivery http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/raloxifene-sur-internet-commander-avec-visa-raloxifene-prix-en http://www.prds66.fr/profiles/blogs/bon-site-achat-h-for-achat-h-for-en-ligne-bitcoin http://webhiveteam.com/demo4_chameleon/blogs/2752/53208/isoptin-240-mg-comprar-buen-prec

Dipus29

(Nuwux78, 2019.01.22 15:44)

http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-virineo-sildenafil-citrate-120-mg-gen http://football.ning.com/profiles/blogs/comprar-vasifil-gen-rico-barato-brasil http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-vasifil-gen-rico-sem-receita-online-rep http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-nitrofurantoin-1 http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-gen-rico-dejavu-menor-pre-o-internet-no http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/erexesil-25-mg-comprar-entrega-r-pida-puerto-rico-farmacia-on http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/comprar-nateglinida-starlix-com-desconto-pela-internet http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/tadil-40mg-o-acheter-tadalafil-ou-tadalafil-20-acheter http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/cialestine-10mg-donde-comprar-sin-receta-env-o-r-pido-dominicana http://korsika.ning.com/profiles/blogs/zimagra-sildenafil-citrate-100mg-sans-ordonnance-securise-achat http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-sideral-sildenafil-citrate-en-internet-espa-a http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-dejavu-130-mg-entrega-r-pida-internet

Ufate96

(Hegaz62, 2019.01.21 15:54)

http://quainv.com/blogs/post/50913#sthash.GTUhKRg6.gx9oOAcr.dpbs http://socialchangesa.com/blogs/post/14324 http://movsam.ning.com/profiles/blogs/comprar-cianeo-tadalafil-gen-rico-com-garantia-online http://ggwadvice.com//index.php?qa=52234&qa_1=mamagra-sildenafil-citrate-urgente-plurinacional-bolivia http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/dejavu-120-mg-livraison-rapide-bon-marche-achat-dejavu-en-toute http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/sitrepa-100mg-como-comprar-en-farmacia-online-colombia-comprar http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/order-sollevare-online-where-can-i-purchase-sildenafil-citrate http://www.prds66.fr/profiles/blogs/cialysinfort-20mg-livraison-express-bon-marche-pilule-tadalafil https://ikriate.me/blogs/810/16754/comprar-videnfil-120-mg-com-desconto https://ikriate.me/blogs/848/17579/losartan-hidroclorotiazida-12-5-mg-como-comprar-generico-urgent http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-viagra-sildenafil-citrate-sin http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-keftab-de-calidad-m-xico http://bricolocal.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-amfidor-100-mg-sin-receta-de http://wu-world.com/profiles/blogs/comprar-generico-sildamax-50-mg-con-garantia-comprar-sildenafil

Ohufu50

(Sefuc87, 2019.01.21 09:38)

http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/92722
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/87/12022/como-faco-para-comprar-zyad-tadalafil-10-mg-generico-envio-24-h
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/comprar-sildara-gen-rico-com-frete-gr-tis-pela-net-sildara
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/buy-t-fil-20-mg-on-sale-how-to-order-tadalafil-in-verified
http://snopeczek.hekko.pl/227681/discount-getgo-order-online-purchase-getgo-online-from-india
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/buy-zilfic-25mg-on-sale-where-to-buy-sildenafil-citrate-in
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/generique-zyad-tadalafil-10mg-acheter-tadalafil-prix-de-vente
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-lansoprazole-15-mg-sin-receta
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/low-price-verapamil-40mg-order-online-order-verapamil-cod-online
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-bamirac-ahora-us-comprar
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-nevirapine-sin-receta-de
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/order-avigra-130mg-cheap-can-i-order-sildenafil-citrate-in
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/ticlopidine-comprar-sin-receta-de-calidad-comprar-ticlid-herbal
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-activil-150-mg-sin-receta-con
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/metformin-500-mg-pharmacie-achat-glucovance-original-en
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/cheap-filfire-25mg-buy-online-how-to-purchase-sildenafil-citrate
http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/76405
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/nitrofurazona-20-mg-comprar-en-farmacia-online-r-pido-usa-sitios
http://opencu.com/profiles/blogs/cheap-tadityl-60-mg-buy-online-where-to-buy-tadalafil-no-need-rx
https://ikriate.me/blogs/805/16501/varofil-order-online-cost-of-varofil-in-cozumel
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/discount-talys-60-mg-buy-online-where-can-i-buy-talys-maxi-peel

Money for all USA people

(MatthewMex, 2019.01.21 08:24)

Hello. My company loans247-online.
Money 2019 Fast!

<a href=http://loans247-online.com/2018/12/29/abl-management-payday-loans>Abl Management Payday Loans</a>
<a href=http://loans247-online.com/2019/01/03/100000-cash-money-advance>100000 Cash Money Advance</a>
<a href=http://loans247-online.com/2019/01/06/800-numbers-for-loans-rvfs>800 Numbers For Loans</a>
<a href=http://loans247-online.com/2018/12/29/cash-advance-checking-fullerton-ca>Cash Advance Checking Fullerton Ca</a>
<a href=http://loans247-online.com/2019/01/06/2nd-chance-payday-loans-lenders>2nd Chance Payday Loans Lenders</a>


Ok! Go top!

Egoso50

(Raweh42, 2019.01.21 04:38)

http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achat-dapoxetine-90mg-bon-prix-priligy-sans http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-loratadina-gen-rico-menor-pre-o-na http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/tada-tadalafil-como-comprar-gen-rico-pre-o-na-internet-brasil http://www.gorelations.com/blogs/5233/40401/comprar-refren-generico-nao-precisa-receita-medica-online-portu http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/87/12377/cesia-buy-without-prescription-where-to-purchase-desogestrel http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/acheter-vrai-en-ligne-sildex-acheter-1-pilule-sildex http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/ciavor-tadalafil-onde-comprar-de-forma-segura-on-line http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/cheap-viara-150-mg-buy-online-buy-generic-viara-200-mg-uk http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-furosemida-ahora-estados-unidos http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/800 http://www.libertyxchange.com/blogs/post/81500 http://www.cavers.club/blogs/post/8610 http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-viagra-130-mg-sin-receta http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-dynafil-al-mejor-precio-espa-a http://gennethub.com/blogs/1379/10013/bon-site-achat-salinil-150mg-vidal-sildenafil-citrate-130mg http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/buy-extadil-60mg-safely-canada-generic-extadil-online http://explicitty.com/blogs/2127/40850/escitan-comprar-rapido-brasil http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/ciavor-diario-tadalafil-comprar-gen-rico-sem-receita-internet http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/t-fil-o-commander-t-fil-10mg-prix-france http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-en-ligne-eroxim-25-mg-visa-acheter-commander-du http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/purchase-cheap-revathio-25mg-online-can-you-purchase-revathio http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-citalopram-40mg-sin https://www.mysocialpeople.com/blogs/2139/12602/afilta-donde-puedo-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-compr http://korsika.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-comprar-gen-rico-online-no-brasil http://divinguniverse.com/blogs/post/61592 http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/buy-discount-zygora-130mg-how-to-buy-sildenafil-citrate-safely http://whazzup-u.com/profiles/blogs/acyclovir-como-puedo-comprar-sin-receta-online-argentina-precio http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/67/12275/farmacia-online-donde-comprar-si http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/order-generic-doloral-600mg-online-how-to-order-ibuprofen-fast http://javamex.ning.com/profiles/blogs/viagra-con-dapoxetina-100-60-mg-comprar-sem-prescri-o-portugal

Qedix93

(Ogipa92, 2019.01.21 04:00)

http://bobford.ning.com/profiles/blogs/clindamicina-comprar-en-una-farmacia-online-certificada http://bioimagingcore.be/q2a/48086/farmacia-online-comprar-modrasil-receta-confianza-paraguay http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/order-fortera-100mg-where-can-i-purchase-sildenafil-citrate-no-rx http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-erotid-sin-receta-de-forma-segura-estados-unidos http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/apicalis-tadalafil-20mg-donde-comprar-sin-receta-de-confianza http://www.prds66.fr/profiles/blogs/buy-edon-20mg-online-how-can-i-purchase-tadalafil-fast-delivery http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/zimagra-sildenafil-citrate-en-ligne-bon-prix-acheter-du http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-zenavil-10-mg-sin-receta-de-confianza-espa-a http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/refren-sildenafil-citrate-onde-comprar-gen-rico-frete-gr-tis http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/enegra-50mg-acheter-2018-sildenafil-citrate-sildenafil-citrate http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/detrol-comprar-sin-receta-ahora-usa-comprar-tolterodine-por http://recampus.ning.com/profiles/blogs/generique-dynafil-50-mg-achat-acheter-du-dynafil-en-belgique-en http://dmoney.ru/36376/oxytetracycline-250mg-buy-oxytetracycline-buy-frames http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/338245

Ulebi59

(Agobu31, 2019.01.21 03:29)

http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/trimetoprima-800mg-como-comprar-online-comprar-bactrim-800mg
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-fexofenadina-180-mg-urgente-comprar
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/afilon-sildenafil-citrate-pas-cher-acheter-livraison-discrete
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-zuandol-sildenafil-citrate-paiement-visa-sildenafil
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/metformin-850mg-achat-metformin-livraison-rapide-canada
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/acido-ursodesoxicolico-actigall-como-posso-comprar-gen-rico-de
http://www.facecool.com/profiles/blogs/xpandyl-en-ligne-pas-cher-achat-livraison-express-generique
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/cheap-moragara-120-mg-order-online-where-can-i-buy-sildenafil
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/viadis-order-can-you-buy-generic-viadis
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-juvigor-barato-paraguay
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/purchase-discount-lansoprazole-30mg-where-can-i-buy-lansoprazole
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/megafil-tadalafil-como-posso-comprar-com-desconto-na-internet-no
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/digibind-digoxin-donde-comprar-en-internet-rep-blica-del-ecuador
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-generico-emposil-sin-receta-en

Irize29

(Ahico69, 2019.01.20 23:23)

http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/cialis-comprar-de-calidad-espa-a-comprar-tadalafil-gen-rico
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/firmel-150-mg-a-bon-prix-sur-le-net-site-fiable-sildenafil
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/tadgo-donde-comprar-sin-receta-online
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/exerdya-buy-where-can-i-purchase-tadalafil-in-verified-medstore
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-gen-rico-de-sildara-sildenafil-citrate
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/adapaleno-comprar-en-una-farmacia-online-ahora-en-donde-puedo
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-carbamazepina-100mg-sin-receta-fiable-estado-libre
http://jaktlumaczyc.pl/69099/sildenafil-citrate-livraison-express-sildenafil-citrate
http://bioimagingcore.be/q2a/47808/omigra-50mg-generique-meilleur-site-omigra-ordonnance-avis
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/clobetasol-15mg-comprar-en-farmacia-en-linea-todo-en-medicinas-el
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/manpower-baisse-prix-site-fiable-commande-manpower-pas-cher
http://showmeanswer.com/index.php?qa=38698&qa_1=comprar-cednir-cefdinir-de-confianza-chile

Fozif51

(Eyupa56, 2019.01.20 23:17)

http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/flagyl-metronidazole-onde-comprar-gen-rico-sem-receita-medica-via http://ggwadvice.com//index.php?qa=51993&qa_1=achat-finasteride-site-securise-forum-pour-acheter-proscar http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=67862&qa_1=for-10mg-sans-ordonnance-sur-internet-achat-for-ligne-france http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-suvvia-sem-receita-no-brasil http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/lisinopril-hydrochlorothiazide-5-12-5-mg-sans-ordonnance http://whazzup-u.com/profiles/blogs/meilleur-site-d-achat-de-doxycycline-100mg-acheter-doxycycline http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-refren-100-mg-melhor-pre-o-pela-net-brasil http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/ciavor-comprar-gen-rico-menor-pre-o-no-brasil-comprar-tadalafil-a http://bobford.ning.com/profiles/blogs/order-religra-150mg-safely-cheap-religra-online-buy http://showmeanswer.com/index.php?qa=39030&qa_1=buy-cialis-10mg-low-price-tadalafil-prescription-required http://dmoney.ru/38018/elebra-sildenafil-citrate-acheter-sildenafil-citrate-n%26%23233 http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-generico-vigorplus-sildenafil-citrate-sin-receta-env-o http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/nor-vibrax-en-ligne-bas-prix-acheter-sans-ordonnance-comment http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/vioses-buy-no-rx-canadian-pharmacy-vioses-25-mg

Комфортное жилье у моря - это просто!

(Shale, 2019.01.20 22:09)

Шале Ла Рош Продажа квартир от 2.5 млн. рублей, гибкая система скидок, рассрочка и ипотека.http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86
Сдам квартиру в Артеке +79787385984 http://www.yaltahelp.ru Жить у моря - просто!

Osise17

(Efase84, 2019.01.20 21:49)

http://movsam.ning.com/profiles/blogs/tadgo-tadalafil-40mg-sur-internet-bon-marche-achat-avec http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-valedonis-50-mg-con-garantia-guatemala-cuanto http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-130-mg-o-achat-sildenafil-citrate http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/suvvia-sildenafil-citrate-onde-comprar-gen-rico-envio-rapido-pre http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-ibuprofeno-fiable-espa-a-donde-puedo-comprar http://www.facecool.com/profiles/blogs/meilleur-site-acheter-t-fil-tadalafil-40mg-t-fil-espagne-prix http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/comprar-cialis-10-mg-gen-rico-com-frete-gr-tis-internet-onde http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/erectol-plus-sildenafil-citrate-baisse-prix-en-ligne-livraison http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/silderm-livraison-rapide-bas-prix-forum-prix-du-silderm-en http://football.ning.com/profiles/blogs/lekap-order-safely-how-to-purchase-sildenafil-citrate-in-approved https://23bestcity.de/blogs/post/60632 http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/cheap-viadis-150-mg-order-online-how-can-i-order-sildenafil http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-h-for-10mg-forma-segura-via-internet-no http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-celeste-tadalafil-env-o-libre http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/5835 http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/colospa-mebeverine-135-mg-moins-cher-peut-on-acheter-du http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/order-blugral-25-mg-cheap-ordering-blugral-online-in-australia http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/discount-sildeagil-130-mg-buy-online-how-can-i-buy-sildenafil http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/buy-spegra-50-mg-safely-spegra-capsule-buy http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-bimatoprost-3mg-sin-receta-fiable https://www.loosemusicent.com/blogs/1194/13147/site-seguro-para-comprar-escitan-200-mg-generico-pela-net-repub

Werul74

(Godog27, 2019.01.20 11:31)

http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-roxithromycin-150mg-pago http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/lifta-tadalafil-como-puedo-comprar-online-dominicana-comprar http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/cialove-40mg-buy-no-prescription-can-you-buy-cialove-over-the http://www.cavers.club/blogs/post/8600 http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-super-kamagra-buen-precio http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=20836&qa_1=acheter-pilule-tadalafil-trouver-tadalafil-ordonnance-france http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=189640&qa_1=commander-mometasone-o%26%23249-acheter-mometasone-%26%23224-paris https://www.olliesmusic.com/blog/17572/cГіmo-realizar-un-pedido-clindamycina-300mg-ahora-perГє/ http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sildex-sildenafil-citrate-130mg-sin http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/comprar-suvvia-gen-rico-comprar-suvvia-gen-rico-barato http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/order-sildaflow-generic-sildaflow-in-europe http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/discount-fildlata-50-mg-buy-online-where-to-purchase-sildenafil http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-vioses-sildenafil-citrate-al-mejor

Owuno44

(Agepi97, 2019.01.20 06:58)

http://bobford.ning.com/profiles/blogs/comprar-chondron-dexa-sin-receta-en-internet-per-dexamethason-0
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/discount-pletal-50mg-order-online-where-to-order-cilostazol
http://bricolocal.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-viagra-sildenafil-citrate-150mg-achat-viagra
http://www.libertyxchange.com/blogs/post/78269
http://brooklynne.net/profiles/blogs/buy-generic-viagra-130mg-cheapest-viagra-with-prescription-uk
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/buy-kohagra-how-can-i-buy-sildenafil-citrate-no-prescription
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/falic-150mg-como-comprar-sin-receta-urgente-nicaragua
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-cianeo-gen-rico-internet-generico-de-cianeo-no-brasil
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/erilin-100-mg-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-el-salvador
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/o-commander-erosfil-sildenafil-citrate-acheter-generique
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/ah-zul-120-mg-onde-comprar-com-desconto-brasil
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/erilin-donde-comprar-de-calidad-comprar-erilin-o-similar
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/tensispes-buspirone-5mg-comprar-sin-receta-al-mejor-precio-rep
http://jaktlumaczyc.pl/70474/ou-acheter-zenavil-20-mg-tadalafil-achat-avis
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/gelpin-25-mg-o-acheter-doctissimo-sildenafil-citrate-generique
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-t-fil-tadalafil-10mg-t-fil-vente-libre-europe
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-ohay-tadalafil-sin-receta
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/puedo-comprar-varofil-sin-receta-al-mejor-precio-rep-blica-del
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/order-discount-viavag-25-mg-how-can-i-buy-sildenafil-citrate

Vasat02

(Ifafo47, 2019.01.20 06:56)

http://korsika.ning.com/profiles/blogs/tiotropio-0-009-mg-como-comprar-entrega-r-pida-espa-a-comprar
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/tamoxifeno-comprar-fiable-espa-a-comprar-nolvadex-20-mg-online
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/calcium-acetate-667-mg-comprar-en-una-farmacia-online-r-pido-espa
http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/204841
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/low-price-blupill-130mg-buy-online-where-to-order-sildenafil
http://brooklynne.net/profiles/blogs/baclofeno-25-mg-onde-comprar-de-forma-segura-via-internet-brasil
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-ampicilina-sin-receta-de
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/sildara-sildenafil-citrate-50mg-onde-comprar-gen-rico-com
http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/205114
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/buy-cialis-20-mg-cheap-can-i-buy-tadalafil-fast-delivery
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-primidona-sin-receta-de-calidad-andorra
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/cialis-comprar-frete-gr-tis-brasil
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=19337&qa_1=ordonnance-securise-pharmacie-francaise
https://www.olliesmusic.com/blog/23761/omeprazole-oР“в„–-achat-bon-marche-vente-de-prilosec-en-luxembourg/
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/melatonina-3-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-confirmaci-n-r-pida
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/achat-express-sildaristo-sildenafil-citrate-sildaristo-ordonnance
http://wu-world.com/profiles/blogs/o-acheter-du-zimagra-150mg-buying-sildenafil-citrate-in-france
http://flirtfinder4u.com/blogs/post/24349
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/viatec-25mg-livraison-discrete-bas-prix-viatec-200-sur-le-net
https://www.loosemusicent.com/blogs/1135/12694/buy-wingora-120mg-how-can-i-purchase-sildenafil-citrate-safely
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/puis-je-acheter-du-siafil-sildenafil-citrate-pharmacie-fran-aise
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-erotil-sildenafil-citrate-con
http://brooklynne.net/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-gen-rico-tantrix-sildenafil-citrate-100-mg
http://ggwadvice.com//index.php?qa=53814&qa_1=dapoxetina-comprar-fiable-comprar-priligy-contrareembolso
http://ihamodell.allpix.net.ee/blogs/post/45636
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-cialis-40-mg-urgente-via-internet-brasil
http://barbershoppers.org/blogs/post/45049


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95

Következő »