Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuning és a Hatóság

2010.06.18
Cikk a Autó K2ttő magazin "Tuning" különszámából

A tuning és a Hatóság -

(láthatatlan előnyök)


Az autó műszaki jellemzőit megváltoztató tuning illeszkedését az autóhoz komolyan kell venni, általa nem romolhat a kocsi biztonsága. A hatóságok a műszaki vizsgán és a közúti ellenőrzéskor a feltűnő dolgokra figyelnek.


Majd minden autós ismeretségi körében előfordult már, hogy a kocsiról rendőri ellenőrzéskor, vagy a műszaki vizsgán lecseréltették a túl hangosra sikeredett kipufogót, lekapartatták a túl sötétnek ítélt üvegfóliát, leszereltették a nem odavalónak minősített széles felnit. A hatóságok elsősorban a jól látható dolgokra harapnak. Sok tuningfogás azonban - bár megváltoztatja az autó alapjellemzőit - nem hirdeti önmagát, így a vizsgán is rejtve marad, hacsak a tulajdonos nem beszél róla.


Az elmúlt pár évben a legtöbb vizsgakonfliktust az üvegfóliázás okozta. A szabályok szerint a szélvédő nem lehet színezett, eltekintve a napellenző csíktól, a vezető melletti oldalablakoknak a beeső fény 75 százalékát, a többinek a 70 százalékát kell átengednie. Gyárilag már színezett üvegű autót elméletileg nem szabad fóliázni, mert a gyári szín a beeső fény 15-20 százalékát lefogja, a leghalványabb fólia pedig minimum 20-30 százaléknyit felfog. A két érték összeadódva már szabálytalan sötétséget jelent.
A műszaki vizsgán egyszerű fénymérővel ellenőrzik a fényáteresztő képességet. A túl sötétre fóliázott autót csak akkor engedik át, ha a helyszínen lekaparják a fóliát. A vizsgán kérhetik a fólia műbizonylatát is, ugyanis az igazolja, hogy a magyar szabványnak megfelelő az anyaga, például égésekor nem szabadul fel klórgáz. A szigorú szabály ellenére a vizsgáztatók sokszor elnézőek, és a tapasztalatok szerint a műbizonylatos fóliával sötétített kocsikat még 50 százalékos fényáteresztő képességgel is átengedik. Rendőri ellenőrzéskor a kellemetlenséget szintén a műbizonylat felmutatásával lehet elkerülni.


A következő látványos tuningelem, amely a hatóságnak szemet szúrhat, a széles felni. A szabályok szerint csak az autógyár által engedélyezett méretű felniket és gumikat hordhat az autó. Nagyobb méret felszerelése már átalakításnak minősül, és így a Közlekedési Felügyelet (KF) engedélye szükséges hozzá. Persze a kerékcseréhez senki sem kér engedélyt, a vizsgára fentfelejtett széles felni csak akkor bukhat meg, ha a gumi kilóg a sárvédő alól, vagy a vizsgán feltűnik, hogy a felni széle hozzáér valamelyik futóműelemhez.


Tuningalkatrészek felszerelésekor, akárcsak az egyszerű alkatrészcseréknél, az új elem illeszkedésére és minőségére kell a legnagyobb súlyt helyezni. Különösképpen igaz ez a könnyűfém felnik vásárlásakor. Mivel a könnyűfém tárcsa divatcikk, nagy tételben gyártják és vásárolják, sokszor több kézen átfutva, teljesen bizonytalan eredettel. Az ismeretlen eredetű felniknek nincsenek meg a forgalomba hozásukhoz szükséges engedélyeik, amelyeket műszaki vizsgálatok alapján, például fáradási
vizsgálatok elvégzése után adnak meg. A magyarországi engedélyezés alapja a kibocsátó ország engedélye, például német eredetű felninél a TŰV papírja. A vizsgálat nélküli felniknek bizonytalan az anyagminősége, a terhelésnek kitett részein (perem, csavarbekötési pontok) megrepedhet, majd eltörhet. Felni vásárlásakor kérni kell a műbizonylatot, amely nemcsak az áru eredetéről tanúskodik,
hanem az is szerepel a papíron, hogy milyen márkák milyen típusaira szerelhető fel a keréktárcsa. A típus alkalmasságra nagyon oda kell figyelni, mert az oda nem való felni káros mértékben terheli a futóművet, illetve önmagát. Nem elég, hogy a csavarfuratok száma egyezzen, a furatok osztókörének, az agyfuratnak, a túllógásnak is mind meg kell felelnie. Sárvédő alól kilógó gumival külföldön is megállítják az autót. A kocsi addig nem mehet tovább, míg a tulaj nem hoz a lemez alá férő gumikat.

Nem látványos, de a hangjával feltűnő a sportkipufogó rendszer. Átmegy a vizsgán, ha nem túl hangos, az európaival összhangban lévő magyar szabályok szerint ugyanis az utólag felszerelt kipufogórendszer nem lehet hangosabb a gyárinál. Más hangú lehet, de zajosabb nem. A vizsgán csak akkor nem buktatják meg a zajosnak tűnő kipufogóval szerelt autót, ha a kipufogódobok megkapták a H vagy E jóváhagyási jelet, ami bizonyítja, hogy a terméket engedélyeztették és az megfelel az aktuális szabványoknak.

Kedvelt tuningfogás a játék a lámpák színeivel. Minden a mattított és fehér indexekkel kezdődött, ma viszont már bármit kapni bármilyen színben, akár szürke fényszórót is. A vizsgán a megfelelő színű és erejű fénykibocsájtást nézik. Rossz színt, vagy fényerőt a búra és a mögé szerelt izzó is okozhat. Ha nem tetsző a fény, a vizsgán a búra és az izzó E vagy H jelét keresik, a jelölés mentes és a festett darabokat ki- és leszereltetik. A rendőrök az utcán inkább csak a feketére festett burákért szólnak. A lámpák számát is vizsgálják, elöl 2 tompított és 2 vagy 4 távolsági fényszóró lehet bekötve, ködlámpából 2-t lehet felszerelni előre és hátra egyaránt. Ha hátra egyet szerelnek, annak a helye a bal oldalon van, de nem lehet a féklámpa mellett. Minden utólag felrakott világítótest műszaki vizsgáján megkövetelik az E és H jelet.

A külső díszítőelemeknél és a spoilereknél a szabály szerint a felszerelés után az autó hossza és szélessége nem módosulhat öt százaléknál nagyobb mértékben. A sárvédőnek takarnia kell a gumit. További követelmény, hogy a felszerelt idomok nem fokozhatják baleseti sérülésveszélyt.

A belső tér módosításába lényegében nem szólnak bele a szabályok. Ülést lehet cserélni, az egyetlen feltétel, hogy az új is állítható legyen.

A kormány szintén cserélhető, feltétel, hogy legyen műbizonylata, és hogy a mérete tíz százaléknál nagyobb mértékben nem térhet el az eredetitől. A kormány jóváhagyása biztonsági szempontból szükséges, balesetnél nem törhet, csak görbülhet.

A látható változtatások után jöhetnek a láthatatlanok. Elméletileg az autó teljesítményét 10 százaléknál jobban növelő minden beavatkozáshoz engedélyt kell kérni a KF-től. A kocsi valóságos teljesítményét azonban sehol sem mérik, így nem derül ki a változtatás. A KF engedi a csiptuningot, a vizsgán sem buktat meg csiptuningolt autót, mert a tapasztalat szerint a programvariálással 10 százalékon belül marad a teljesítménynövekedés. Lényegében a motor tartaléka szabadul fel, egyetlen feltétel, hogy az emissziós előírásokat teljesítse az autó.

A futómű átépítésének, keményebb, sportosabb rugók és lengéscsillapítók beszerelésének két akadálya lehet. A kocsi megbukhat a műszaki vizsgán, ha nem állja ki a lengéscsillapító vizsgálatát. A rázógépen a legkisebb megmaradó talperőt mérik, s addig nincs baj, amíg a kerék a földön marad. Amint elpattog a kocsi, nem kap pecsétet a forgalmijába akár tuningolt akár csak rossz állapotú a futóműve.
A másik bukási lehetőség a fékpadon érheti a tuningolt futóművű kocsit. A feszesebb hangolású futóműtől megváltozik a karosszéria fékezéskori bólintásának a mértéke, ez zavarhatja a fékerő szabályozót, amely blokkolásig fékezheti a hátsó tengely kerekeit - blokkolásgátlós kocsiknál nincs bukásveszély. A vizsgahelyek többsége pedálerőt, nem első-hátsó fékhatást mér. A kocsik többségénél állítható a fékerő szabályozó, szakszervízben az új futóműjellemzőknek megfelelően kell beállítani, így elkerülhető a bukás.

A fék átépítése engedélyköteles, a KF akkor engedélyezi, ha a fékerőelosztás nem változik meg, azaz fékezéskor megmarad a gyári egyensúly az első és a hátsó tengely között. Egyetlen feltétel ekkor is, hogy csak E vagy H jellel ellátott alkatrészeket használjanak fel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pinak79

(Sahak33, 2018.12.29 23:48)

http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/buy-xeloda-500-mg-safely-where-to-purchase-capecitabine-safely http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-tadalista-20-mg-n-o-precisa-receita-m-dica http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/vigorex-sildenafil-citrate-puedo-comprar-entrega-r-pida http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=19285&qa_1=comprar-tadalafil-gen%C3%A9rico-prescri%C3%A7%C3%A3o http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-desloratadine-desloratadine-5-mg-ou-5-mg http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-fida-ou-acheter-du-sildenafil-citrate-en-ligne http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/5482 http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-vigreks-sildenafil-citrate-200mg http://www.facecool.com/profiles/blogs/order-via-avenir-25mg-without-prescription-how-to-purchase https://www.olliesmusic.com/blog/16297/amiodarona-100mg-donde-comprar-sin-receta-de-confianza-mГ©xico-comprar-carda/ http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-banago-sin-receta-buen-precio-costa http://bobford.ning.com/profiles/blogs/atlagra-comprar-sin-receta-urgente-argentina http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/nitrofurantoin-monohydrate-comprar-en-una-farmacia-online http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-niagra-ahora-ecuador-niagra-sin-receta-yahoo http://foodtube.net/profiles/blogs/order-zenera-200mg-safely-avergae-cost-of-zenera-per-pill-in-las http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-200mg-donde-puedo-comprar-en-farmacia http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-viasil-100mg-com-desconto-brasil http://www.prds66.fr/profiles/blogs/comprar-gen-rico-ciavor-tadalafil-60-mg-urgente-portugal http://source1law.com/s1l/blogs/214/7491/onde-posso-comprar-generico-do-h-for-60-mg-com-desconto-brasil http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-flutamida-n-o-precisa-receita-m http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/purchase-low-price-cialis-20-mg-online-cialis-over-the-counter-in http://clan.hupshup.com/blogs/post/13908 http://recampus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-niagra-sildenafil-citrate http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/prilo-acheter-prilo-moins-cher-sur-paris http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/re-zoom-20-mg-como-puedo-comprar-entrega-r-pida-nicaragua

Herom90

(Jupuv60, 2018.12.29 21:24)

http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/clomifeno-50mg-comprar-barato-espa-a
http://webclub.allpix.net.ee/groupware/blogs/post/24272
http://foodtube.net/profiles/blogs/discount-immense-150mg-order-online-generic-immense-for-less
http://www.facecool.com/profiles/blogs/o-acheter-du-viagra-sildenafil-citrate-100mg-vente-du-sildenafil
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-zyad-tadalafil-60mg-gen-rico-n-o-precisa
http://bricolocal.com/profiles/blogs/comprar-tada-diario-tadalafil-gen-rico-e-quanto-custa-online
http://football.ning.com/profiles/blogs/lithium-carbonate-300mg-buy-online-how-can-i-purchase-eskalith
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/low-price-tadafast-10mg-order-online-bangkok-tadafast-where-to
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-cianeo-entrega-r-pida-pela-net-no-brasil
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/order-ovral-no-rx-buying-ovral-from-the-us
http://share.nm-pro.in/blogs/post/100318#sthash.nOAKsPZu.MeTm3WLq.dpbs
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-romento-50-mg-env-o-libre-us
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-do-adcirca-tadalafil-pela-net
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/ecriten-order-without-rx-can-you-buy-ecriten-over-counter-in
http://www.facecool.com/profiles/blogs/supergra-buy-how-to-buy-sildenafil-citrate-free-shipping
http://www.facecool.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-verapamil-isoptin-sr-gen-rico-envio
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/vegwana-sildenafil-citrate-130mg-bon-prix-et-livraison-express
https://madbuddy.club/blogs/post/12665
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/unidex-0-5mg-order-unidex-online-no-prescription-cheap
http://wu-world.com/profiles/blogs/acheter-pycalis-generique-bas-prix-securise-prix-generique
https://www.olliesmusic.com/blog/18761/farmacia-online-donde-comprar-sevelamer-400mg-sin-receta-rГЎpido-mГ©xico/
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/comprar-ciavor-diario-tadalafil-60mg-gen-rico-de-forma-segura
http://wu-world.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-clomipramina-sin-receta-r-pido-rep-blica-del
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/ah-zul-sildenafil-citrate-comprar-pela-net-brasil
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-cialis-tadalafil-60-mg-gen-rico-envio
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-cianeo-de-confianza-via
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-tamsulosina-0-4mg-sin-receta-env-o-r-pido
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/mysoline-250mg-buy-online-can-i-order-primidone-free-delivery

Uqaqe30

(Uyehe95, 2018.12.29 17:18)

http://recampus.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-o-gen-rico-do-videnfil-200-mg-entrega-r-pida
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/prilo-50mg-generique-sur-le-net-commander-livraison-gratuit-vente
http://answers.codelair.com/23725/edegra-sildenafil-citrate-comprar-r%C3%A1pido-rep%C3%BAblica-federativa
http://brooklynne.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sindex-plus-urgente
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/donde-para-ordenar-viagra-sildenafil-citrate-sin-receta-urgente
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/buy-vedafil-25mg-us-cheapest-vedafil-online
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/order-low-price-apcalis-sx-20-mg-where-to-purchase-tadalafil-in
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-viasil-pre-o-brasil
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-optruma-raloxifene-online-per-foro-donde-comprar
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/order-siagra-without-rx-siagra-order-greece
http://wu-world.com/profiles/blogs/clarithromycin-buy-online-clarithromycin-500mg-for-sale-in-canada
http://www.facecool.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-tada-diario-gen-rico-melhor-pre-o-internet

Emose78

(Jujup76, 2018.12.29 16:23)

http://javamex.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-cianeo-n-o-precisa-receita-m-dica-na http://explicitty.com/blogs/2232/41277/order-tada-60-mg-online-how-can-i-buy-tadalafil-in-trusted-med http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/dejavu-sildenafil-citrate-generique-sur-internet-commander-rapide http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/order-diaminodiphenyl-sulfone-where-to-purchase-dapsone-fast http://bricolocal.com/profiles/blogs/baclofen-order-without-rx-how-to-order-baclofen-no-prescription http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-blupill-sildenafil-citrate-gen-rico-com http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/generique-apodefil-sildenafil-citrate-acheter-moins-cher-achat http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/plenylife-200mg-order-safely-is-mail-order-plenylife-safe http://explicitty.com/blogs/2122/41247/farmacia-online-donde-comprar-generico-viavag-200mg-sin-receta http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/zilfic-100mg-buy-safely-how-to-buy-sildenafil-citrate-safely http://www.facecool.com/profiles/blogs/low-price-heragra-200-mg-buy-online-buy-heragra-from-canada-with http://jaktlumaczyc.pl/68920/diuresal-100mg-order-safely-buy-diuresal-cash http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-cialestine-tadalafil-bon-marche-prix-du-tadalafil-en http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/venlafaxina-comprar-en-farmacia-online-segura-comprar-venlafaxina http://bioimagingcore.be/q2a/49998/segurex-online-order-sildenafil-citrate-approved-pharmacy http://property.ning.com/profiles/blogs/dejavu-sildenafil-citrate-130mg-como-comprar-gen-rico-sem-receita http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/man-axcio-40mg-order-where-to-order-tadalafil-online http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-dynamico-sin-receta-de http://bioimagingcore.be/q2a/49211/acheter-mytadalaf-prix-mytadalaf-g&#233-n&#233-rique-france http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/viavag-o-en-acheter-viavag-120-mg-2018 http://football.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-do-ciavor-no-brasil http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-dirtop-mas-barato-honduras http://recampus.ning.com/profiles/blogs/order-erotid-online-how-to-purchase-tadalafil-safely-online http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/onde-comprar-havante-sildenafil-citrate-50mg-gen-rico-menor-pre-o http://soruanaliz.com/index.php/18903/erecto-without-prescription-sildenafil-citrate-shipping

Catep19

(Ineqo68, 2018.12.29 03:46)

http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=177023&qa_1=farmacia-online-comprar-tadalafil-venezuela-comprar-tadalafil
http://dmoney.ru/36360/losartan-12-5-mg-comprar-por-internet-estados-unidos
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/quel-site-pour-acheter-eromax-sildenafil-citrate-100mg-baisse
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tansulosina-flomax-0-4mg-sem-receita
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-commander-viamax-sildenafil-citrate-sildenafil
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-viagra-sildenafil-citrate-130mg-sildenafil-citrate
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-uroxatral-alfuzosin-gen-rico-com-desconto
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-clomipramina-25mg-en-farmacia-online-per
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ciavor-tadalafil-entrega-48-horas-pela
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/ezetimiba-10mg-comprar-n-o-precisa-receita-m-dica-online
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/viasil-sildenafil-citrate-comprar-envio-24h-brasil
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/dejavu-como-comprar-de-confianza-on-line-no-brasil-comprimido
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-tamoxifeno-10mg-barato
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-super-o-sin-receta-con-garantia
http://brooklynne.net/profiles/blogs/donde-a-la-orden-naltrexone-50-mg-en-l-nea-paraguay
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/zoyagra-buy-buy-zoyagra-200mg-canada

Cihem47

(Qativ40, 2018.12.28 23:47)

http://javamex.ning.com/profiles/blogs/order-diltiazem-hcl-90mg-diltiazem-hcl-online-united-states http://bioimagingcore.be/q2a/49483/quel-site-acheter-newbigra-achat-sildenafil-citrate-toulouse http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-epivir-150-mg-mas-barato-comprar-lamivudine http://snopeczek.hekko.pl/229527/cialove-20mg-como-comprar-barato-na-internet-portugal http://www.1friend.com/blogs/2765/14984/comprar-generico-de-tantrix-sildenafil-citrate-e-quanto-custa-b http://www.prds66.fr/profiles/blogs/ciavor-diario-10mg-comprar-com-garantia http://vaal-online.co.za/blogs/post/29193 http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/metformina-comprar-gen-rico-com-garantia-online-rep-blica http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-apodefil-sildenafil-citrate-pago http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-cialis-tadalafil-10-mg-gen-rico-envio http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/retin-a-cream-donde-comprar-sin-receta-con-garantia-dominicana http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/buy-niagra-100mg-on-sale-how-to-purchase-sildenafil-citrate-in http://showmeanswer.com/index.php?qa=38967&qa_1=micronase-glyburide-comprar-gen%C3%A9rico-r%C3%A1pido-internet-brasil http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-sildara-sildenafil-citrate http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-tylol-525-mg-de-confianza-portugal http://recampus.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-en-ligne-keftab-cephalexin-375mg-keftab-375mg http://bricolocal.com/profiles/blogs/tantrix-sildenafil-citrate-120-mg-como-posso-comprar-n-o-precisa http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/sur-quel-site-acheter-segurex-sildenafil-citrate-130mg-site http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/venlafaxine-75-mg-o-commander-effexor-75-mg-tarif http://www.facecool.com/profiles/blogs/allegra-fexofenadine-30mg-livraison-gratuit-bas-prix-achat

Humad62

(Ebeja38, 2018.12.28 21:46)

http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/order-erotadil-no-rx-buy-generic-erotadil-online-in-uk
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/buy-raise-25mg-online-ordering-raise-online-cheap
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-dali-tadalafil-menor-pre-o-on-line-brasil
http://brooklynne.net/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ah-zul-sildenafil-citrate-e-quanto-custa
http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/205461
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/ciavor-comprar-entrega-em-48-horas-brasil
http://dmoney.ru/36761/acheter-talys-tadalafil-ligne-marche-securise-acheter-talys
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-gen-rico-viagra-sildenafil-citrate-200-mg
http://jaktlumaczyc.pl/68964/buy-ticlopidine-250-mg-cheap-ticlopidine-otc-sanofi
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/dolorub-order-without-rx-cost-dolorub-200-mg
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/viagra-order-safely-how-to-buy-sildenafil-citrate-cheap
http://showmeanswer.com/index.php?qa=38494&qa_1=comprar-sildenaxyl-50-mg-gen%C3%A9rico-e-quanto-custa-brasil
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/mitalis-buy-cheap-cheap-generic-mitalis-ireland
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/sildava-100-mg-sans-ordonnance-commander-livraison-rapide-acheter
http://vaal-online.co.za/blogs/post/28814
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/sildehexal-130-mg-comprar-con-seguridad-reino-de-espa-a
http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/94021
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/furosemida-donde-comprar-en-farmacia-online
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/kwiklis-tadalafil-generique-acheter-avec-mastercard-vente-libre
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/dynamico-sildenafil-citrate-120mg-baisse-prix-sur-internet
http://snopeczek.hekko.pl/227686/comprar-sildara-generico-entrega-comprar-sildenafil-citrate
https://www.olliesmusic.com/blog/11823/oР“в„–-acheter-du-efavirenz-acheter-du-efavirenz-200-en-canada/
http://opencu.com/profiles/blogs/isosorbide-mononitrate-20-mg-comprar-fiable-espa-a
http://lifestir.net/blogs/post/74289
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/low-price-cyvel-20-mg-buy-online-can-i-purchase-tadalafil
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/ohay-order-no-prescription-where-can-i-buy-tadalafil-no-need-rx

Lebap73

(Budev05, 2018.12.27 12:30)

https://ray-arruda.tumblr.com https://oteu-reino-vem.tumblr.com https://cursedbuthappy.tumblr.com https://leobubblegum.tumblr.com https://le-petit-yeol.tumblr.com https://siga-osol-contemple-alua.tumblr.com https://hissabintrashid.tumblr.com https://derhan35.tumblr.com https://umameninadeboa.tumblr.com https://rkimzi.tumblr.com

Oceba39

(Podaq18, 2018.12.27 12:23)

https://inferno-616.tumblr.com https://root-shaw-shoot.tumblr.com https://urbanparadise.tumblr.com https://l-feufollet.tumblr.com https://timetomakechimmyfuckingchangas.tumblr.com https://haleyrecovers.tumblr.com https://pauazc.tumblr.com https://le-petit-yeol.tumblr.com https://hold-on-to-memories.tumblr.com https://jay-nicay8d.tumblr.com https://69shadesss.tumblr.com https://wicked-n-wiley.tumblr.com https://leobubblegum.tumblr.com

Yihuc77

(Talox92, 2018.12.27 06:18)

https://johnlili.tumblr.com
https://agravio-moral.tumblr.com
https://thatloginceshipper.tumblr.com
https://lalunapotter.tumblr.com
https://ronnierockin.tumblr.com
https://demonicsinners6.tumblr.com
https://urbanparadise.tumblr.com
https://oteu-reino-vem.tumblr.com
https://buy-nimodipine-safely.tumblr.com
https://palavradepoder.tumblr.com
https://justlife03.tumblr.com
https://thiscouldgetawkward.tumblr.com
https://01-maddy-12.tumblr.com
https://laurhy-moon.tumblr.com
https://alevel-study.tumblr.com

Ecuwo50

(Winaw38, 2018.12.26 22:55)

https://justafangirlduck.tumblr.com https://buy-furazolidone-safely.tumblr.com https://arteratureponder.tumblr.com https://bombayundgin.tumblr.com https://crazyalfred101.tumblr.com https://smileky.tumblr.com https://n0wthatyouregone.tumblr.com https://portvaillant.tumblr.com https://derhan35.tumblr.com https://silverslip.tumblr.com https://missemmalights.tumblr.com https://rawanalsab.tumblr.com https://jay-nicay8d.tumblr.com https://elazul-es-un-color-calido.tumblr.com https://dreamingofsehun.tumblr.com https://thequeenofcartoons.tumblr.com https://ellasaidso.tumblr.com https://showbadgirl.tumblr.com

Ajeci83

(Nodaz39, 2018.12.26 21:48)

https://cxxtbala.tumblr.com https://root-shaw-shoot.tumblr.com https://eleanor-128.tumblr.com https://foreverloss.tumblr.com https://babyggirl98.tumblr.com https://n0wthatyouregone.tumblr.com https://crazyalfred101.tumblr.com https://paranoid-subzero-doll.tumblr.com https://egyedul-a-melyben-mindorokre.tumblr.com https://butchdork.tumblr.com https://suicidegirl911.tumblr.com https://whatever-gbye.tumblr.com

My Canadian Pharmacy

(BuckEtept, 2018.12.26 18:55)

<a href=http://ns1.mycanadianpharmacy.pro/>My Canadian Pharmacy</a>

Xetik48

(Gubuv31, 2018.12.26 16:49)

https://fallen-lord-cypher.tumblr.com https://lostemple.tumblr.com https://rascheplan.tumblr.com https://bruiseddollyy.tumblr.com https://flavoxate-buy-no-prescription.tumblr.com https://themaynards624.tumblr.com https://oteu-reino-vem.tumblr.com https://butchdork.tumblr.com https://jousestroked.tumblr.com https://hsseniorstudyblr.tumblr.com

Теле2 пoлучи кешбeк 4000 руб

(AstapExpar, 2018.12.26 04:04)

<a href=http://xn--o1ag7b.xn--p1ai/tele2><img src="http://bezposhlin.ru/Tele2/4.jpg"></a>

Кaчественнaя связь по выгoдной цене без скрытыx сeрвиcoв
Бecплaтнaя достaвкa сим карт
Беcплатный пeрeход cо cвоим нoмeрoм Неиcпользуемые минуты и Гб
перeноcятся на cледующий мeсяц Пoдрoбнeе здeсь : http://xn--o1ag7b.xn--p1ai/tele2

Bezat22

(Fizec49, 2018.12.25 20:33)

https://binaevymii.tumblr.com
https://meanslappy.tumblr.com
https://pina9six.tumblr.com
https://nobody-4-fun.tumblr.com
https://lartestunetoile1.tumblr.com
https://oteu-reino-vem.tumblr.com
https://francais-formidable.tumblr.com
https://lil-zone.tumblr.com
https://freedom-of-lo-ve.tumblr.com
https://kmep1990.tumblr.com
https://mccnblccd.tumblr.com
https://hold-on-to-memories.tumblr.com
https://wicked-n-wiley.tumblr.com
https://egyedul-a-melyben-mindorokre.tumblr.com
https://hissabintrashid.tumblr.com
https://paranoid-subzero-doll.tumblr.com
https://lordeismydxp.tumblr.com

Uvuka35

(Uqodu82, 2018.12.25 10:22)

http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/low-price-permethrin-30-mg-order-online-where-to-buy-elimite http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/339785 http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/duloxetine-20-mg-pas-cher-achat-ou-trouver-du-duloxetine-pas-cher http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sex-men-sildenafil-citrate http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=22859&qa_1=edon-tadalafil-comprar-fiable-us http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-compazine-prochlorperazine-r-pido-1 http://www.facecool.com/profiles/blogs/achat-de-viagra-sildenafil-citrate-achat-sildenafil-citrate http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=190141&qa_1=tretinoin-025mg-without-prescription-purchase-retin-shipping http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/trandate-100-mg-generique-sur-internet-bas-prix-2018-trandate http://showmeanswer.com/index.php?qa=38329&qa_1=zyad-tadalafil-comprar-gen%C3%A9rico-barato-na-internet-brasil http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/purchase-cheap-vibradox-100mg-buy-vibradox-order-doxycycline http://recampus.ning.com/profiles/blogs/talys-tadalafil-60-mg-generique-acheter-mastercard-tadalafil http://www.facecool.com/profiles/blogs/comprar-generico-edegra-sildenafil-citrate-de-calidad-puerto-rico https://www.mysocialpeople.com/blogs/2142/11964/sideral-25mg-buy-where-to-buy-sildenafil-citrate-quick-deliver http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/pioglitazona-comprar-en-farmacia-online-con-seguridad http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/sildenafil-duloxetine-generique-sur-internet-au-rabais-sans https://www.olliesmusic.com/blog/15916/simvastatin-20mg-donde-comprar-rГЎpido-estados-unidos/ http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-tadarich-sin-receta-con-seguridad-republica-de http://flutes.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-golmal-tadalafil-sin-receta-en-internet-per-golmal http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-havante-pre-o-via-internet-portugal

Abuli99

(Faqud57, 2018.12.24 23:47)

http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-generico-zenavil-40mg-por-internet-estados-unidos
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/mitalis-10mg-o-achat-baisse-prix-o-acheter-vrai-tadalafil
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/order-generic-laxamag-5-mg-best-website-for-generic-laxamag
http://www.facecool.com/profiles/blogs/ah-zul-onde-comprar-gen-rico-sem-receita-medica-brasil
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/efavirenz-500mg-comprar-con-garantia-reino-de-espa-a-comprar
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/order-inderapollon-without-rx-can-you-buy-inderapollon-over-the
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/quel-site-acheter-du-vigorplus-sildenafil-citrate-moins-cher
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-tonafil-130-mg-de
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-en-ligne-elonza-ou-acheter-elonza-en-france
https://www.olliesmusic.com/blog/14001/clozapine-au-rabais-livraison-gratuitГ©-achat-clozapine-pas-cher-en-france/
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/342630
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/low-price-tadovas-20mg-buy-online-ordering-tadovas-10mg-online
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/ramipril-en-ligne-bas-prix-acheter-securise-altace-altace-vente
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/buy-losartan-hydrochlorothiazide-12-5-mg-cheap-original-losartan
http://gennethub.com/blogs/1387/10627/azelastine-astelin-5-mg-como-posso-comprar-com-garantia-pela-in
http://brooklynne.net/profiles/blogs/donde-a-la-orden-filagra-150mg-sin-receta-de-confianza-uruguay
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/acheter-irbesartan-irbesartan-en-ligne-avec-visa
http://www.facecool.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-valaciclovir-500-mg-sin-receta-barato-honduras
http://bricolocal.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-desyrel-sin-receta-al-mejor-precio-estados
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/ciavor-tadalafil-como-comprar-gen-rico-de-confianza-on-line-rep

Oraki98

(Urena85, 2018.12.24 18:41)

http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/eroxim-100mg-order-safely-buy-eroxim-cod http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/comprar-viramune-en-farmacia-online-usa-nevirapine-200mg-como http://foodtube.net/profiles/blogs/buy-generic-wingora-200-mg-online-can-i-buy-sildenafil-citrate http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/rizatriptan-order-online-order-rizatriptan-with-no-prescription http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-maximo-fiable-espa-a http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/lisinopril-comprar-en-farmacia-online-todo-en-medicinas-comprar http://amusecandy.com/blogs/post/416680 http://javamex.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-dali-tadalafil-gen-rico-r-pido-dali http://www.facecool.com/profiles/blogs/acheter-erector-sildenafil-citrate-site-fiable-achat-sildenafil http://football.ning.com/profiles/blogs/sildara-100-mg-comprar-envio-24-horas-brasil http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/commander-du-viagrasan-sildenafil-citrate-viagrasan-50-generique http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-prilo-sildenafil-citrate-200-mg-gen-rico http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/ciavor-tadalafil-20mg-onde-comprar-gen-rico-barato-tadalafil-60mg

Kamut73

(Osazo35, 2018.12.24 17:52)

http://brooklynne.net/profiles/blogs/viagra-150mg-pas-cher-internet-rapide-sildenafil-citrate-25mg
http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/57501#sthash.koauutvs.tMZF9X4Y.dpbs
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/avafil-50-mg-como-posso-comprar-sem-receita-pela-net-no-brasil
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/orlistat-60mg-comprar-en-farmacia-en-linea-con-seguridad-orlistat
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-azitromicina-zithromax-100-mg-sem-receita-medica-brasil
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-generico-zydafil-tadalafil-40-mg-en-internet
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/purchase-low-price-betamethasone-clotrimazole-10-mg-how-to-order
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/prochlorperazine-5mg-comprar-en-farmacia-online-fiable-estados
http://opencu.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-do-cetoconazol-200mg-brasil
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-generico-nimotop-de-confianza-rep-blica-de
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/cheap-majegra-25-mg-order-online-can-i-buy-sildenafil-citrate-no
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=21986&qa_1=ratigra-sildenafil-citrate-comprar-sin-receta-por-internet
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/avixar-sildenafil-citrate-bon-marche-securise-prix-du-avixar-en
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/order-cialis-60mg-no-rx-how-to-order-tadalafil-in-trusted
http://flirtfinder4u.com/blogs/post/23230
http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-clobetasol-barato-paraguay
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-vigadol-sin-receta-env-o-urgente-dominicana
http://www.facecool.com/profiles/blogs/cilafil-order-how-can-i-order-cilafil-online
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-sildaristo-120mg-sin-receta-r-pido-sildenafil
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-etoricoxib-120mg-ahora-panam
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-havante-sildenafil-citrate-130-mg-gen-rico
http://answers.codelair.com/22489/purchase-cheap-meriday-120-mg-online-buy-meriday-from-canada
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/pasport-tadalafil-40-mg-pas-cher-sur-le-net-prix-du-tadalafil-en


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95

Következő »