Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuning és a Hatóság

2010.06.18
Cikk a Autó K2ttő magazin "Tuning" különszámából

A tuning és a Hatóság -

(láthatatlan előnyök)


Az autó műszaki jellemzőit megváltoztató tuning illeszkedését az autóhoz komolyan kell venni, általa nem romolhat a kocsi biztonsága. A hatóságok a műszaki vizsgán és a közúti ellenőrzéskor a feltűnő dolgokra figyelnek.


Majd minden autós ismeretségi körében előfordult már, hogy a kocsiról rendőri ellenőrzéskor, vagy a műszaki vizsgán lecseréltették a túl hangosra sikeredett kipufogót, lekapartatták a túl sötétnek ítélt üvegfóliát, leszereltették a nem odavalónak minősített széles felnit. A hatóságok elsősorban a jól látható dolgokra harapnak. Sok tuningfogás azonban - bár megváltoztatja az autó alapjellemzőit - nem hirdeti önmagát, így a vizsgán is rejtve marad, hacsak a tulajdonos nem beszél róla.


Az elmúlt pár évben a legtöbb vizsgakonfliktust az üvegfóliázás okozta. A szabályok szerint a szélvédő nem lehet színezett, eltekintve a napellenző csíktól, a vezető melletti oldalablakoknak a beeső fény 75 százalékát, a többinek a 70 százalékát kell átengednie. Gyárilag már színezett üvegű autót elméletileg nem szabad fóliázni, mert a gyári szín a beeső fény 15-20 százalékát lefogja, a leghalványabb fólia pedig minimum 20-30 százaléknyit felfog. A két érték összeadódva már szabálytalan sötétséget jelent.
A műszaki vizsgán egyszerű fénymérővel ellenőrzik a fényáteresztő képességet. A túl sötétre fóliázott autót csak akkor engedik át, ha a helyszínen lekaparják a fóliát. A vizsgán kérhetik a fólia műbizonylatát is, ugyanis az igazolja, hogy a magyar szabványnak megfelelő az anyaga, például égésekor nem szabadul fel klórgáz. A szigorú szabály ellenére a vizsgáztatók sokszor elnézőek, és a tapasztalatok szerint a műbizonylatos fóliával sötétített kocsikat még 50 százalékos fényáteresztő képességgel is átengedik. Rendőri ellenőrzéskor a kellemetlenséget szintén a műbizonylat felmutatásával lehet elkerülni.


A következő látványos tuningelem, amely a hatóságnak szemet szúrhat, a széles felni. A szabályok szerint csak az autógyár által engedélyezett méretű felniket és gumikat hordhat az autó. Nagyobb méret felszerelése már átalakításnak minősül, és így a Közlekedési Felügyelet (KF) engedélye szükséges hozzá. Persze a kerékcseréhez senki sem kér engedélyt, a vizsgára fentfelejtett széles felni csak akkor bukhat meg, ha a gumi kilóg a sárvédő alól, vagy a vizsgán feltűnik, hogy a felni széle hozzáér valamelyik futóműelemhez.


Tuningalkatrészek felszerelésekor, akárcsak az egyszerű alkatrészcseréknél, az új elem illeszkedésére és minőségére kell a legnagyobb súlyt helyezni. Különösképpen igaz ez a könnyűfém felnik vásárlásakor. Mivel a könnyűfém tárcsa divatcikk, nagy tételben gyártják és vásárolják, sokszor több kézen átfutva, teljesen bizonytalan eredettel. Az ismeretlen eredetű felniknek nincsenek meg a forgalomba hozásukhoz szükséges engedélyeik, amelyeket műszaki vizsgálatok alapján, például fáradási
vizsgálatok elvégzése után adnak meg. A magyarországi engedélyezés alapja a kibocsátó ország engedélye, például német eredetű felninél a TŰV papírja. A vizsgálat nélküli felniknek bizonytalan az anyagminősége, a terhelésnek kitett részein (perem, csavarbekötési pontok) megrepedhet, majd eltörhet. Felni vásárlásakor kérni kell a műbizonylatot, amely nemcsak az áru eredetéről tanúskodik,
hanem az is szerepel a papíron, hogy milyen márkák milyen típusaira szerelhető fel a keréktárcsa. A típus alkalmasságra nagyon oda kell figyelni, mert az oda nem való felni káros mértékben terheli a futóművet, illetve önmagát. Nem elég, hogy a csavarfuratok száma egyezzen, a furatok osztókörének, az agyfuratnak, a túllógásnak is mind meg kell felelnie. Sárvédő alól kilógó gumival külföldön is megállítják az autót. A kocsi addig nem mehet tovább, míg a tulaj nem hoz a lemez alá férő gumikat.

Nem látványos, de a hangjával feltűnő a sportkipufogó rendszer. Átmegy a vizsgán, ha nem túl hangos, az európaival összhangban lévő magyar szabályok szerint ugyanis az utólag felszerelt kipufogórendszer nem lehet hangosabb a gyárinál. Más hangú lehet, de zajosabb nem. A vizsgán csak akkor nem buktatják meg a zajosnak tűnő kipufogóval szerelt autót, ha a kipufogódobok megkapták a H vagy E jóváhagyási jelet, ami bizonyítja, hogy a terméket engedélyeztették és az megfelel az aktuális szabványoknak.

Kedvelt tuningfogás a játék a lámpák színeivel. Minden a mattított és fehér indexekkel kezdődött, ma viszont már bármit kapni bármilyen színben, akár szürke fényszórót is. A vizsgán a megfelelő színű és erejű fénykibocsájtást nézik. Rossz színt, vagy fényerőt a búra és a mögé szerelt izzó is okozhat. Ha nem tetsző a fény, a vizsgán a búra és az izzó E vagy H jelét keresik, a jelölés mentes és a festett darabokat ki- és leszereltetik. A rendőrök az utcán inkább csak a feketére festett burákért szólnak. A lámpák számát is vizsgálják, elöl 2 tompított és 2 vagy 4 távolsági fényszóró lehet bekötve, ködlámpából 2-t lehet felszerelni előre és hátra egyaránt. Ha hátra egyet szerelnek, annak a helye a bal oldalon van, de nem lehet a féklámpa mellett. Minden utólag felrakott világítótest műszaki vizsgáján megkövetelik az E és H jelet.

A külső díszítőelemeknél és a spoilereknél a szabály szerint a felszerelés után az autó hossza és szélessége nem módosulhat öt százaléknál nagyobb mértékben. A sárvédőnek takarnia kell a gumit. További követelmény, hogy a felszerelt idomok nem fokozhatják baleseti sérülésveszélyt.

A belső tér módosításába lényegében nem szólnak bele a szabályok. Ülést lehet cserélni, az egyetlen feltétel, hogy az új is állítható legyen.

A kormány szintén cserélhető, feltétel, hogy legyen műbizonylata, és hogy a mérete tíz százaléknál nagyobb mértékben nem térhet el az eredetitől. A kormány jóváhagyása biztonsági szempontból szükséges, balesetnél nem törhet, csak görbülhet.

A látható változtatások után jöhetnek a láthatatlanok. Elméletileg az autó teljesítményét 10 százaléknál jobban növelő minden beavatkozáshoz engedélyt kell kérni a KF-től. A kocsi valóságos teljesítményét azonban sehol sem mérik, így nem derül ki a változtatás. A KF engedi a csiptuningot, a vizsgán sem buktat meg csiptuningolt autót, mert a tapasztalat szerint a programvariálással 10 százalékon belül marad a teljesítménynövekedés. Lényegében a motor tartaléka szabadul fel, egyetlen feltétel, hogy az emissziós előírásokat teljesítse az autó.

A futómű átépítésének, keményebb, sportosabb rugók és lengéscsillapítók beszerelésének két akadálya lehet. A kocsi megbukhat a műszaki vizsgán, ha nem állja ki a lengéscsillapító vizsgálatát. A rázógépen a legkisebb megmaradó talperőt mérik, s addig nincs baj, amíg a kerék a földön marad. Amint elpattog a kocsi, nem kap pecsétet a forgalmijába akár tuningolt akár csak rossz állapotú a futóműve.
A másik bukási lehetőség a fékpadon érheti a tuningolt futóművű kocsit. A feszesebb hangolású futóműtől megváltozik a karosszéria fékezéskori bólintásának a mértéke, ez zavarhatja a fékerő szabályozót, amely blokkolásig fékezheti a hátsó tengely kerekeit - blokkolásgátlós kocsiknál nincs bukásveszély. A vizsgahelyek többsége pedálerőt, nem első-hátsó fékhatást mér. A kocsik többségénél állítható a fékerő szabályozó, szakszervízben az új futóműjellemzőknek megfelelően kell beállítani, így elkerülhető a bukás.

A fék átépítése engedélyköteles, a KF akkor engedélyezi, ha a fékerőelosztás nem változik meg, azaz fékezéskor megmarad a gyári egyensúly az első és a hátsó tengely között. Egyetlen feltétel ekkor is, hogy csak E vagy H jellel ellátott alkatrészeket használjanak fel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ocaqi17

(Napus77, 2018.12.24 17:15)

http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-viagra-sildenafil-citrate-por-internet-m-xico http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-bigfun-36-tadalafil-20mg-sin-receta-r-pido http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/buy-zocor-20-mg-cheap-how-to-buy-simvastatin-without-prescription http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-nifedipino-de-calidad-argentina http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/comprar-wellbutrin-bupropion-150mg-sin-receta-en-internet http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/beloc-50mg-order-without-prescription-where-to-buy-metoprolol http://brooklynne.net/profiles/blogs/onde-comprar-gen-rico-escitan-online http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-o-gen-rico-de-tada-diario-urgente-internet-no http://football.ning.com/profiles/blogs/discount-viatec-25-mg-buy-online-how-can-i-order-sildenafil http://www.prds66.fr/profiles/blogs/sidegra-como-puedo-comprar-con-garantia-argentina-sildenafil http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/buy-joshila-100mg-safely-where-to-order-sildenafil-citrate-in http://gennethub.com/blogs/1387/9694/farmacia-online-donde-comprar-dailis-al-mejor-precio-ecuador http://bioimagingcore.be/q2a/48248/cheap-dailis-40-mg-buy-online-dailis-medication-order http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=68215&qa_1=compazine-5mg-como-puedo-comprar-r%C3%A1pido-reino-de-espa%C3%B1a http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/tadarich-20mg-o-en-acheter-en-ligne-tadalafil-en-ligne-avis http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/vigravid-100mg-order-online-buy-vigravid-online-from-uk http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/efesexx-puedo-comprar-sin-receta-barato-chile-efesexx-150-cual http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-levonorgestrel-urgente-estados http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/buy-vigorplus-25-mg-on-sale-where-to-purchase-sildenafil-citrate http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/achat-de-thelka-sildenafil-citrate-en-ligne-acheter-thelka-europe http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-uroxatral-alfuzosin-bon-marche-forum-achat-de http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-apodefil-120-mg-pago-visa-panam http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-generico-dirtop-25mg-r-pido-costa-rica http://www.prds66.fr/profiles/blogs/purchase-cheap-novacef-100mg-online-can-i-order-cefixime-without http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/buy-patrex-25-mg-cheap-order-patrex-to-australia http://recampus.ning.com/profiles/blogs/order-cheap-mysoline-250-mg-online-mysoline-cheapest-au http://vaal-online.co.za/blogs/post/28538 http://www.facecool.com/profiles/blogs/olanzapine-o-achat-baisse-prix-olanzapine-15-achat-en-ligne

Xecod21

(Wijan36, 2018.12.24 15:51)

http://showmeanswer.com/index.php?qa=38009&qa_1=libigran-sildenafil-citrate-acheter-acheter-libigran-belgique http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/discount-maximo-150-mg-buy-online-where-to-purchase-sildenafil http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-de-tallis-sem-receita-medica-pela-net http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-50mg-como-comprar-entrega-24-horas http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/seler-100mg-como-puedo-comprar-sin-receta-r-pido-estados-unidos http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-suvvia-50mg-gen-rico-online-brasil http://korsika.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-venlafaxina-con-seguridad http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/site-confiance-pour-acheter-plenylife-120mg-pharmacie-en-ligne http://bobford.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-dipiridamol-de-confianza http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-alfuzosina-10mg-sin-receta-de-forma http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-viosex-sildenafil-citrate-50-mg-env-o-r-pido http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/order-cheap-refren-50mg-how-to-purchase-sildenafil-citrate-cheap http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-subheron-ibuprofen-fiable-ecuador-subheron-al http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-ripol-130mg-baisse-prix-acheter-ripol http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/cheap-sinafil-60-mg-order-online-where-to-purchase-tadalafil-in http://recampus.ning.com/profiles/blogs/zyrtec-5-mg-donde-comprar-sin-receta-de-calidad http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=21971&qa_1=sollevare-onde-comprar-e-quanto-custa-brasil http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-viagra-sildenafil-citrate-100mg-com http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-de-doxepini-n-o-precisa-receita-m-dica-brasil http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-sanagra-25mg-sanagra-en-vente-libre-en-europe http://showmeanswer.com/index.php?qa=36518&qa_1=order-lupigra-sale-order-sildenafil-citrate-safely-online http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-plavix-clopidogrel-75-mg-gen-rico-com

Exepa14

(Napep62, 2018.12.24 11:25)

http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/order-silvigo-25mg-how-to-purchase-sildenafil-citrate-in-trusted http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/bon-plan-achat-vigramax-sildenafil-citrate-50-mg http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/sur-quel-site-acheter-du-fexion-sildenafil-citrate-fexion http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/ciavor-tadalafil-20mg-onde-comprar-envio-rapido-brasil-generico http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-falic-sildenafil-citrate-200mg http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-direktan-sildenafil-citrate-150-mg-r-pido http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/buy-viagra-120-mg-online-how-to-buy-viagra-online-with-no http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-kwiklis-sin-receta-de-calidad http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-aralen-500-mg-al-mejor-precio http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/commander-en-ligne-isosorbide-mononitrate-20mg-baisse-prix http://foodtube.net/profiles/blogs/refren-sildenafil-citrate-como-posso-comprar-via-internet-brasil http://webclub.allpix.net.ee/groupware/blogs/post/24363 http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/defil-puedo-comprar-r-pido http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/enagra-sildenafil-citrate-achat-pharmacie-officielle-en-ligne http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/buy-firmel-120mg-safely-where-can-i-buy-sildenafil-citrate http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-dejavu-gen-rico-de-confianza-via-internet-brasil http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/cheap-chloramphenicol-250mg-buy-online-can-i-purchase http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/vadiral-500mg-buy-no-prescription-buy-vadiral-online-florida http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-achater-falsigra-sildenafil-citrate-100mg-falsigra http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/intigra-sildenafil-citrate-25-mg-generique-achat-securise-intigra http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-bisoprolol-10-mg-sin-receta-env-o-urgente http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/anaus-buy-where-can-i-order-sildenafil-citrate-cheap http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/etodolaco-300-mg-donde-comprar-sin-receta-con-garantia-us

Ilolo80

(Betep69, 2018.12.24 11:18)

http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/espironolactona-comprar-de-forma-segura-colombia
http://share.nm-pro.in/blogs/post/92561#sthash.YRpVi54e.LrhIgwZT.dpbs
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-clomipramina-sin-receta-de-calidad-puerto-rico
http://showmeanswer.com/index.php?qa=39107&qa_1=site-serieux-achat-dutasteride-acheter-dutasteride-femme
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/sanbenafil-200mg-buy-safely-how-to-purchase-sildenafil-citrate
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=67920&qa_1=farmacia-online-comprar-bifort-entrega-argentina-bifort-ventas
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/74/12586/site-seguro-para-comprar-o-gen-r
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/lerk-200-mg-bas-prix-en-ligne-sans-ordonnance-lerk-vente-en
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/order-viagra-25mg-online-order-generic-viagra-online-no
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/fida-130mg-o-commander-pas-cher-pharmacie-fida-prix
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-naproxeno-500mg-gen-rico-e-quanto-custa
https://www.olliesmusic.com/blog/12866/oР“в„–-commander-valacyclovir-500-mg-en-ligne-acheter-du-valacyclovir-par-paypa/
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/mecfil-sildenafil-citrate-generique-acheter-2018-livraison
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achat-sildamek-sildenafil-citrate-pas-cher
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/order-discount-dejavu-200-mg-how-can-i-purchase-sildenafil
http://socialchangesa.com/blogs/post/13719
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-exifol-200mg-sin-receta-en-l-nea-espa-a
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/firmel-sildenafil-citrate-donde-comprar-por-internet-rep-blica-de
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/verventi-buy-cheap-how-can-i-buy-sildenafil-citrate-no-need
https://www.mysocialpeople.com/blogs/2135/12355/ciavor-tadalafil-10-mg-como-posso-comprar-generico-sem-prescric
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-achat-dapoxetine-60-mg-site-fiable-acheter
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/cheap-calan-40mg-buy-online-us-online-calan
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/buy-apicalis-10-mg-low-price-how-to-order-tadalafil-in-trusted
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/buy-vigorplus-150mg-where-to-buy-sildenafil-citrate-in-approved
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-h-for-tadalafil-de-confianza-h-for-pre-o
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-erevit-sildenafil-citrate
http://www.facecool.com/profiles/blogs/cyproheptadine-4mg-order-cheap-where-can-i-order-periactin-safely
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-cefuroxima-250-mg-mastercard-brasil
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/fluconazole-50-mg-o-en-commander-acheter-du-diflucan-avec
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/weijiexin-cefpodoxime-200mg-como-posso-comprar-de-forma-segura

reputable canadian online pharmacies 217 mg

(Gregoryidogy, 2018.12.24 04:19)

Hi there! <a href=http://onlinegenepharmacy.com/>Generic Drugs</a> beneficial internet site http://onlinegenepharmacy.com

Edeje60

(Xejuk28, 2018.12.23 22:54)

http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/aerogra-en-ligne-aerogra-150-non-generique http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/achat-agra-sildenafil-citrate-100mg-ou-acheter-agra-generique-en http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/discount-getgo-20mg-order-online-how-to-buy-tadalafil-safely http://www.facecool.com/profiles/blogs/comprar-h-for-tadalafil-gen-rico-com-garantia-via-internet-brasil http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-ranitidine-sin-receta-de http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/commander-darculin-sildenafil-citrate-meilleur-site-forum-achat http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=68740&qa_1=ordenar-precio-honduras-comprar-sildenafil-citrate-calidad http://www.prds66.fr/profiles/blogs/viagra-buy-no-prescription-how-can-i-purchase-sildenafil-citrate http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/buy-naprolag-500mg-cheap-buy-naprolag-toronto-online http://www.facecool.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-de-tantrix-sildenafil-citrate-150mg-barato http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-viagra-50-mg-sin-receta-env-o-r-pido-reino-de http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/cheap-sildex-150mg-order-online-sildex-safe-online-order http://www.1friend.com/blogs/2766/15410/acheter-pilule-requip-1-mg-requip-achat-libre http://brooklynne.net/profiles/blogs/order-tizanidine-4mg-low-price-can-i-purchase-zanaflex-without-rx

The best Android apps of 2018

(Googlemjoymn, 2018.12.23 21:36)

Google has come not at home with its picks for the climb <a href=http://888google.com>google</a> Android apps of the year and its choices puissance surprise you.

The gathering published its end-of-year lists highlighting the best of Google Play, and it rewarded language-learning app Drops with its eminent honor.

Udace58

(Giveq03, 2018.12.23 17:30)

http://www.animalloversconnect.com/blogs/post/23467
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-tada-diario-20mg-online
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-singulair-de-confianza-puerto-rico
http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/73762
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-tada-tadalafil-20-mg-gen-rico-barato-pela
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-dejavu-sildenafil-citrate-120-mg-gen-rico
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/comprar-fenofibrato-con-seguridad-honduras-comprar-tricor-160mg
http://barbershoppers.org/blogs/post/44577
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/purchase-generic-viridil-120-mg-viridil-canada-otc
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/labetalol-comprar-en-farmacia-online-certificada-rep-blica-de
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-lifta-tadalafil-40-mg-con-garantia
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/faro-viga-moins-cher-comment-acheter-sildenafil-citrate-sur
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-xex-150-mg-buen-precio-per
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/acheter-donaton-site-serieux-g-n-rique-tadalafil
http://property.ning.com/profiles/blogs/suvvia-sildenafil-citrate-100-mg-onde-comprar-gen-rico-entrega-r
http://www.facecool.com/profiles/blogs/tagil-order-no-prescription-how-much-does-tagil-cost-with
http://bricolocal.com/profiles/blogs/para-comprar-generico-lerk-sin-receta-ahora

online rx pharmacy 94 mg

(Shawncic, 2018.12.22 22:11)

Hello! <a href=http://onlinepharmacycanadaus.com/>canadian pharmacy online</a> great internet site http://onlinepharmacycanadaus.com

Vopez70

(Voteh18, 2018.12.22 21:08)

http://property.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-clorpromazina-100mg-de-confianza-usa http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/generique-anticol-250mg-commander-pharmacie-en-ligne-acheter http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/siagraa-buy-siagraa-and-sildenafil-citrate-purchase-online http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/sex-men-sildenafil-citrate-25mg-comprar-por-internet-costa-rica http://soruanaliz.com/index.php/19517/metaxalone-comprar-mais-barato-rep%C3%BAblica-portuguesa http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-desloratadina-5mg-fiable-usa-comprar http://social.leembe.com/blogs/post/39534 http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/hydroxycarbamidum-500mg-order-online-purchase-hydroxycarbamidum http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/comprar-nateglinida-gen-rico-barato-brasil http://opencu.com/profiles/blogs/o-commander-du-ditropan-prix-ditropan-g-n-rique-en-france http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/topp-up-120mg-buy-where-can-i-purchase-sildenafil-citrate-free http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/buy-egira-safely-buying-egira-on-the-internet-safe http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/o-acheter-zestogra-vente-libre-du-zestogra http://www.facecool.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-fosamax-alendronate-10mg-gen-rico-e http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/comprar-adcirca-online-pre-o-rem-dio-tadalafil-60mg https://www.loosemusicent.com/blogs/1187/13276/order-cialis-40mg-low-price-where-to-buy-tadalafil-no-prescrip

Elton John Tour Dates

(GeorgeGab, 2018.12.22 19:23)

Sir Elton John is my favourite piano musician of all time. http://323milesdistance.tumblr.com/

Edulu88

(Axola03, 2018.12.22 16:25)

http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/buy-mebeverine-135mg-mebeverine-135-mg-non-prescription-miami
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/blugral-150-mg-achat-sildenafil-citrate-200-france-achat
http://bricolocal.com/profiles/blogs/lagan-sildenafil-citrate-o-en-commander-pharmacie-en-ligne
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/erecton-sildenafil-citrate-25-mg-como-comprar-sin-receta-fiable
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-nortriptyline-25-mg-de-forma-segura-puerto-rico
http://socialchangesa.com/blogs/post/12516
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/isosorbide-10mg-donde-comprar-sin-receta-ahora-puerto-rico
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/cialis-tadalafil-comprar-sin-receta-de-forma-segura-nicaragua
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-cialis-40-mg-commander-du-cialis-en-pharmacie
http://dmoney.ru/36221/lisinospes-lisinopril-commander-marche-generique-lisinopril
http://social.leembe.com/blogs/post/40858
http://vaal-online.co.za/blogs/post/28857
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-acheter-du-hydroxyurea-hydrea-fabriqu-en-france
https://www.loosemusicent.com/blogs/1166/12540/donde-para-ordenar-vitarfil-100mg-en-linea-estados-unidos
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-viagra-25-mg-fiable-us
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/o-commander-blugral-sildenafil-citrate-acheter-du-blugral
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sildegra-sildenafil-citrate-con
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-pour-acheter-cetirizine-10-mg-commande-zyrtec-zyrtec
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/achat-de-exgra-comment-obtenir-du-exgra-en-pharmacie
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/commander-du-vrai-ohay-en-ligne-bon-prix-acheter-tadalafil-aux
http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/58122#sthash.aOc3ZWIz.22qBGgWt.dpbs
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-loperamide-2mg-bon-marche-achat-du-imodium-2-en
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-prilo-200-mg-gen-rico-internet-brasil
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/order-circulass-100-mg-low-price-how-much-does-circulass-cost-in
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/almaximo-sildenafil-citrate-100mg-generique-site-fiable
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/spironolactona-25mg-comprar-pago-visa-colombia
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-getgo-tadalafil-sin-receta-de-forma
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/viagra-sur-internet-acheter-paiement-mastercard-faut-il-une
http://brooklynne.net/profiles/blogs/sildrem-200mg-buy-50mg-sildrem-prices

tricare online pharmacy 335 mg

(RobertBab, 2018.12.22 02:23)

Hi! <a href=http://onlinepharmacycanadaus.com/>online pharmacies canada review</a> great web site http://onlinepharmacycanadaus.com

BabloPridi 306797388

(BabloPridi, 2018.12.21 19:36)

http://soruanaliz.com/index.php/17970/refeel-buy-online-where-can-i-buy-tadalafil-fast-shipping
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-silatio-50mg-acheter-du-silatio-25-en-suisse
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/low-price-hitgra-130mg-buy-online-can-you-buy-hitgra-over-the
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/achat-de-pawar-tadalafil-40-mg-tadalafil-sans-ordonnance-en
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-sollevare-130mg-mais-barato-online-brasil
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-norfloxacino-sin-receta

Магия

(MichaelSpomo, 2018.12.21 17:57)

‚ каждом подъезде свой ключ-чип. 3 бассейна (1 детский), 2 детские площадки, спасательнаЯ вышка, автостоЯнка, ресторан, лобби бар, парикмахерскаЯ ‘ЏЂ.

http://minzdrav.saratov.gov.ru/social/user/76943/
http://molbiol.ru/forums/index.php?showuser=1128068
http://fashion-id.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=44616
http://soft-m.ru/communication/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=67690
http://dance-art-project.ru/forum/user/52710/

fapmydick

(NickP_Bug, 2018.12.21 15:47)


Our conversations with other storytellers have led to an invocation of ultra-dynamic consciousness. We are at a crossroads of self-actualization and materialism. Who are we? Where on the great quest will we be awakened?
https://fapmydick.com/videos/39965/love-this-very-special-massage-of-my-penis/

1click = 0.003 eth, 100clicks = 0.3 eth, 1000clicks = 3eth for you!

(CurtisShurl, 2018.12.21 14:32)

<a href=>http://ethpromo.live</a>
Untroubled Ways To Make Crypto ETH Quickly
Making ETH online has never been easier. To others here you can make kale up to $200/day at most nigh sharing your link. No registration required! We longing pay you 0.3 ETH an eye to every 100 valid visitors to your link.


<a href=>http://ethpromo.live</a>

123

(HerbertsaH, 2018.12.21 02:21)

789

Hello, admin. Your website working?

(WilliamWrate, 2018.12.20 13:24)

Hello, admin.

Interesting website, really!
But "Search" function on it doesnt work. Sad.


P.S. Where I can get XEvil4.0 for free?
It's best captcha solver, included Google ReCaptcha.
Need it for white SEO. Thanks.

Bube

(Johnonery, 2018.12.20 05:17)

Bube http://bube.host/ - More info>>>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95

Következő »