Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuning és a Hatóság

2010.06.18
Cikk a Autó K2ttő magazin "Tuning" különszámából

A tuning és a Hatóság -

(láthatatlan előnyök)


Az autó műszaki jellemzőit megváltoztató tuning illeszkedését az autóhoz komolyan kell venni, általa nem romolhat a kocsi biztonsága. A hatóságok a műszaki vizsgán és a közúti ellenőrzéskor a feltűnő dolgokra figyelnek.


Majd minden autós ismeretségi körében előfordult már, hogy a kocsiról rendőri ellenőrzéskor, vagy a műszaki vizsgán lecseréltették a túl hangosra sikeredett kipufogót, lekapartatták a túl sötétnek ítélt üvegfóliát, leszereltették a nem odavalónak minősített széles felnit. A hatóságok elsősorban a jól látható dolgokra harapnak. Sok tuningfogás azonban - bár megváltoztatja az autó alapjellemzőit - nem hirdeti önmagát, így a vizsgán is rejtve marad, hacsak a tulajdonos nem beszél róla.


Az elmúlt pár évben a legtöbb vizsgakonfliktust az üvegfóliázás okozta. A szabályok szerint a szélvédő nem lehet színezett, eltekintve a napellenző csíktól, a vezető melletti oldalablakoknak a beeső fény 75 százalékát, a többinek a 70 százalékát kell átengednie. Gyárilag már színezett üvegű autót elméletileg nem szabad fóliázni, mert a gyári szín a beeső fény 15-20 százalékát lefogja, a leghalványabb fólia pedig minimum 20-30 százaléknyit felfog. A két érték összeadódva már szabálytalan sötétséget jelent.
A műszaki vizsgán egyszerű fénymérővel ellenőrzik a fényáteresztő képességet. A túl sötétre fóliázott autót csak akkor engedik át, ha a helyszínen lekaparják a fóliát. A vizsgán kérhetik a fólia műbizonylatát is, ugyanis az igazolja, hogy a magyar szabványnak megfelelő az anyaga, például égésekor nem szabadul fel klórgáz. A szigorú szabály ellenére a vizsgáztatók sokszor elnézőek, és a tapasztalatok szerint a műbizonylatos fóliával sötétített kocsikat még 50 százalékos fényáteresztő képességgel is átengedik. Rendőri ellenőrzéskor a kellemetlenséget szintén a műbizonylat felmutatásával lehet elkerülni.


A következő látványos tuningelem, amely a hatóságnak szemet szúrhat, a széles felni. A szabályok szerint csak az autógyár által engedélyezett méretű felniket és gumikat hordhat az autó. Nagyobb méret felszerelése már átalakításnak minősül, és így a Közlekedési Felügyelet (KF) engedélye szükséges hozzá. Persze a kerékcseréhez senki sem kér engedélyt, a vizsgára fentfelejtett széles felni csak akkor bukhat meg, ha a gumi kilóg a sárvédő alól, vagy a vizsgán feltűnik, hogy a felni széle hozzáér valamelyik futóműelemhez.


Tuningalkatrészek felszerelésekor, akárcsak az egyszerű alkatrészcseréknél, az új elem illeszkedésére és minőségére kell a legnagyobb súlyt helyezni. Különösképpen igaz ez a könnyűfém felnik vásárlásakor. Mivel a könnyűfém tárcsa divatcikk, nagy tételben gyártják és vásárolják, sokszor több kézen átfutva, teljesen bizonytalan eredettel. Az ismeretlen eredetű felniknek nincsenek meg a forgalomba hozásukhoz szükséges engedélyeik, amelyeket műszaki vizsgálatok alapján, például fáradási
vizsgálatok elvégzése után adnak meg. A magyarországi engedélyezés alapja a kibocsátó ország engedélye, például német eredetű felninél a TŰV papírja. A vizsgálat nélküli felniknek bizonytalan az anyagminősége, a terhelésnek kitett részein (perem, csavarbekötési pontok) megrepedhet, majd eltörhet. Felni vásárlásakor kérni kell a műbizonylatot, amely nemcsak az áru eredetéről tanúskodik,
hanem az is szerepel a papíron, hogy milyen márkák milyen típusaira szerelhető fel a keréktárcsa. A típus alkalmasságra nagyon oda kell figyelni, mert az oda nem való felni káros mértékben terheli a futóművet, illetve önmagát. Nem elég, hogy a csavarfuratok száma egyezzen, a furatok osztókörének, az agyfuratnak, a túllógásnak is mind meg kell felelnie. Sárvédő alól kilógó gumival külföldön is megállítják az autót. A kocsi addig nem mehet tovább, míg a tulaj nem hoz a lemez alá férő gumikat.

Nem látványos, de a hangjával feltűnő a sportkipufogó rendszer. Átmegy a vizsgán, ha nem túl hangos, az európaival összhangban lévő magyar szabályok szerint ugyanis az utólag felszerelt kipufogórendszer nem lehet hangosabb a gyárinál. Más hangú lehet, de zajosabb nem. A vizsgán csak akkor nem buktatják meg a zajosnak tűnő kipufogóval szerelt autót, ha a kipufogódobok megkapták a H vagy E jóváhagyási jelet, ami bizonyítja, hogy a terméket engedélyeztették és az megfelel az aktuális szabványoknak.

Kedvelt tuningfogás a játék a lámpák színeivel. Minden a mattított és fehér indexekkel kezdődött, ma viszont már bármit kapni bármilyen színben, akár szürke fényszórót is. A vizsgán a megfelelő színű és erejű fénykibocsájtást nézik. Rossz színt, vagy fényerőt a búra és a mögé szerelt izzó is okozhat. Ha nem tetsző a fény, a vizsgán a búra és az izzó E vagy H jelét keresik, a jelölés mentes és a festett darabokat ki- és leszereltetik. A rendőrök az utcán inkább csak a feketére festett burákért szólnak. A lámpák számát is vizsgálják, elöl 2 tompított és 2 vagy 4 távolsági fényszóró lehet bekötve, ködlámpából 2-t lehet felszerelni előre és hátra egyaránt. Ha hátra egyet szerelnek, annak a helye a bal oldalon van, de nem lehet a féklámpa mellett. Minden utólag felrakott világítótest műszaki vizsgáján megkövetelik az E és H jelet.

A külső díszítőelemeknél és a spoilereknél a szabály szerint a felszerelés után az autó hossza és szélessége nem módosulhat öt százaléknál nagyobb mértékben. A sárvédőnek takarnia kell a gumit. További követelmény, hogy a felszerelt idomok nem fokozhatják baleseti sérülésveszélyt.

A belső tér módosításába lényegében nem szólnak bele a szabályok. Ülést lehet cserélni, az egyetlen feltétel, hogy az új is állítható legyen.

A kormány szintén cserélhető, feltétel, hogy legyen műbizonylata, és hogy a mérete tíz százaléknál nagyobb mértékben nem térhet el az eredetitől. A kormány jóváhagyása biztonsági szempontból szükséges, balesetnél nem törhet, csak görbülhet.

A látható változtatások után jöhetnek a láthatatlanok. Elméletileg az autó teljesítményét 10 százaléknál jobban növelő minden beavatkozáshoz engedélyt kell kérni a KF-től. A kocsi valóságos teljesítményét azonban sehol sem mérik, így nem derül ki a változtatás. A KF engedi a csiptuningot, a vizsgán sem buktat meg csiptuningolt autót, mert a tapasztalat szerint a programvariálással 10 százalékon belül marad a teljesítménynövekedés. Lényegében a motor tartaléka szabadul fel, egyetlen feltétel, hogy az emissziós előírásokat teljesítse az autó.

A futómű átépítésének, keményebb, sportosabb rugók és lengéscsillapítók beszerelésének két akadálya lehet. A kocsi megbukhat a műszaki vizsgán, ha nem állja ki a lengéscsillapító vizsgálatát. A rázógépen a legkisebb megmaradó talperőt mérik, s addig nincs baj, amíg a kerék a földön marad. Amint elpattog a kocsi, nem kap pecsétet a forgalmijába akár tuningolt akár csak rossz állapotú a futóműve.
A másik bukási lehetőség a fékpadon érheti a tuningolt futóművű kocsit. A feszesebb hangolású futóműtől megváltozik a karosszéria fékezéskori bólintásának a mértéke, ez zavarhatja a fékerő szabályozót, amely blokkolásig fékezheti a hátsó tengely kerekeit - blokkolásgátlós kocsiknál nincs bukásveszély. A vizsgahelyek többsége pedálerőt, nem első-hátsó fékhatást mér. A kocsik többségénél állítható a fékerő szabályozó, szakszervízben az új futóműjellemzőknek megfelelően kell beállítani, így elkerülhető a bukás.

A fék átépítése engedélyköteles, a KF akkor engedélyezi, ha a fékerőelosztás nem változik meg, azaz fékezéskor megmarad a gyári egyensúly az első és a hátsó tengely között. Egyetlen feltétel ekkor is, hogy csak E vagy H jellel ellátott alkatrészeket használjanak fel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Download error DLL file

(DLkmiz, 2018.12.20 02:48)

Download missing dll from http://founddll.com/quickfontcache-dll/ page. Fix the error now!

cialis pharmacy 428 mg

(Nathaniniva, 2018.12.19 06:25)

Hello there! <a href=http://canadiantrustpharmacyhd.com/>** cialis (tadalafil) - canadian pharmacy **</a> very good web site http://canadiantrustpharmacyhd.com

ужас амитивилля онлайн в хорошем качестве

(Frankflado, 2018.12.18 23:04)

Привет всем участникам форума! интересный у вас сайт!
Нашел обширную базу кино: <a href=http://inspacefilm.ru/>ужасы онлайн в хорошем качестве</a>
Здесь: Лучшие фэнтези в хорошем качестве hd http://inspacefilm.ru/fentezi/ список 2019
Здесь: <a href=http://inspacefilm.ru/drama/>русские драмы смотреть онлайн в хорошем качестве</a> фильмы драмы бесплатно в хорошем качестве список 2018
Здесь: <a href=http://inspacefilm.ru/dokumentalnyy/>смотреть лучшие документальные фильмы</a> Бесплатно лучшие документальные фильмы список 2019
Тут: http://inspacefilm.ru/3711-kak-ukrast-brilliant-love-punch-2013.html <b> Смотреть Как украсть бриллиант / Love Punch (2013) онлайн бесплатно </b>
Здесь: http://inspacefilm.ru/870-mik-dzhagger-vzyalsya-za-muzykalnyy-serial.html

Best room Massage NY

(SKSActilia, 2018.12.17 17:45)

Our main experienced masters, who perform sessions , apply elements healing massage, which awakens energy centers of whole organism, thereby stimulating functioning of reproductive organs.
Waiting for you personally in our salon 24/7 in nighttime and during the day.
In our center you can order a massagein City Line from fifteen minutes and to five hours in spacious apartments - are not only simultaneously massage table and spacious beds .
In ourspa center on Emerson Hill possible remove physicalandsexual tension , get unprecedented experience and order a SPA-relax. Receptions massage is for any taste!
MUSIC THERAPY salon in Midtown Manhattan can offer ladies and representatives of the stronger sex relax at the end labor or arrange for myself mini holiday.


We have a showroom in Midtown West. Specialists Emily :
<a href=https://happy-ending.manhattan-massage.com>happy ending places nyc</a>

glivy

(couluro, 2018.12.15 12:31)

personlichegesundheit.com
<a href=http://personlichegesundheit.com/#>www.personlichegesundheit.com</a>

Разнообразные породы собак с фото, описанием и свойствами содержания

(GeorgeVAB, 2018.12.14 17:56)

Собака – зверь, точто приручено и одомашнено людьми еще в далекой древности. 1-ые археологические находки остовов вышеуказанного животного поблизости жилища людей, выявленные на Европейском земной части, относятся к времени мезолита. Скорее всего, собака пребывала первоначальным покорным млекопитающим, точто оказывало античному человеку сотрудничество на ловле зверя.
Подробно:
<a href=http://burac.ru/porody-sobak/33-dekorativnyy-mops.html>породы собак фото</a>

кино онлайн фантастика лучшее

(TommieEpild, 2018.12.14 10:34)

Здравствуйте! прикольный у вас сайт!
Нашел топ базу кино: <b> смотреть бесплатно лучшие молодежные комедии </b> <a href=http://kinovalenok.tv/>http://kinovalenok.tv/</a>
Тут: <a href=http://kinovalenok.tv/fentezi/>фильмы фэнтези смотреть онлайн бесплатно хорошем качестве</a> лучшие фильмы фэнтези 2018 смотреть онлайн список 2018
Тут: <a href=http://kinovalenok.tv/drama/>фильмы онлайн в хорошем качестве драмы</a> драмы смотреть онлайн в хорошем качестве список 2018
Тут: Лучшие русские документальные фильмы http://kinovalenok.tv/dokumentalnyy/ список 2018
Тут: http://kinovalenok.tv/4643-silvestr-stallone-vernetsya-na-ring-v-yanvare.html <b> Сильвестр Сталлоне вернется на ринг в январе </b>
Здесь: http://kinovalenok.tv/7648-shtamm-the-strain-sezon-1-2-2014-2015.html

online pharmacy phentermine 144 mg

(ErnestAvave, 2018.12.13 02:19)

Howdy! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>reputable online pharmacies</a> great site http://canadianonlinepharmacyhq.com

buy acyclovir online us 372 mg

(Woodrownouby, 2018.12.12 03:38)

Hi! <a href=http://zovirax-acyclovir.com/>purchase acyclovir ointment online</a> excellent internet site http://zovirax-acyclovir.com

buy generic cialis daily 299 mg

(JamesZig, 2018.12.11 20:41)

Hello! <a href=http://cialissmx.com/>buy cialis mexico</a> beneficial website http://cialissmx.com

www canada pharmacy 89 mg

(DavidOrare, 2018.12.08 02:15)

Howdy! <a href=http://pharmacycanadian.bid/>recommended candian pharmacy to buy generic viagra</a> beneficial internet site http://pharmacycanadian.bid

buy daily cialis from canadian pharmacy 98 mg

(WalterCen, 2018.12.07 23:32)

Hi there! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>safest drug stores in canada to buy cialis</a> very good internet site http://canadianonlinepharmacyhq.com

online pharmacy canad?? 74 mg

(WalterCen, 2018.12.06 13:48)

Hi there! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>canadian ed drugs online</a> good internet site http://canadianonlinepharmacyhq.com

how to buy propecia in usa 189 mg

(Michealsmofs, 2018.12.06 11:37)

Hello! <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>can you buy propecia in canada</a> excellent internet site http://propeciausfinasteridhq.com

Download Showbox APK for Windows

(Movimiz, 2018.12.06 01:30)

Showbox is a popular app for Android. It also works for Mac. <a href=http://juri-san.tumblr.com>http://juri-san.tumblr.com</a>

northwestpharmacy 130 mg

(DavidOrare, 2018.12.05 19:28)

Howdy! <a href=http://pharmacycanadian.bid/>cialas canadian pharmacies</a> beneficial internet site http://pharmacycanadian.bid

english sex adult movie

(Adultmovjaddy, 2018.12.05 10:57)

oral sex what does it mean,oral sex is safe sex,hardcore definition,sexual aura:
http://dospat.biz/gay-sex-short-stories/ Gay sex short stories
http://dospat.biz/lyrics-marvin-gay-mercy-mercy-me/ Lyrics marvin gay mercy mercy me
http://dospat.biz/boys-dykes-sex-tgp/ Boys dykes sex tgp
http://dospat.biz/toothless-oral-sex/ Toothless oral sex
http://dospat.biz/free-teen-pussy-pixs/ Free teen pussy pixs
http://dospat.biz/granny-lingerie-sex-women/ Granny lingerie sex women
http://dospat.biz/top-ten-babes-naked/ Top ten babes naked
http://dospat.biz/world-biggest-cock-gallery/ World biggest cock gallery
http://dospat.biz/gay-wixen/ Gay wixen
http://dospat.biz/taboo-sex-stories-nxx/ Taboo sex stories nxx

Комфортное жилье у моря - это просто!

(Shale, 2018.12.05 04:17)

Шале Ла Рош - проект для комфортной и благоустроенной жизни на Южном берегу Крыма. Удобные квартиры от 2.5 млн. рублей, гибкая система скидок, рассрочка и ипотека. Жить у моря - просто! http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86

Комфортное жилье у моря - это просто!

(Shale, 2018.12.05 04:15)

Шале Ла Рош - проект для комфортной и благоустроенной жизни на Южном берегу Крыма. Удобные квартиры от 2.5 млн. рублей, гибкая система скидок, рассрочка и ипотека. Жить у моря - просто! http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86

Комфортное жилье у моря - это просто!

(Shale, 2018.12.05 04:13)

Шале Ла Рош - проект для комфортной и благоустроенной жизни на Южном берегу Крыма. Удобные квартиры от 2.5 млн. рублей, гибкая система скидок, рассрочка и ипотека. Жить у моря - просто! http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95

Következő »