Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuning és a Hatóság

2010.06.18
Cikk a Autó K2ttő magazin "Tuning" különszámából

A tuning és a Hatóság -

(láthatatlan előnyök)


Az autó műszaki jellemzőit megváltoztató tuning illeszkedését az autóhoz komolyan kell venni, általa nem romolhat a kocsi biztonsága. A hatóságok a műszaki vizsgán és a közúti ellenőrzéskor a feltűnő dolgokra figyelnek.


Majd minden autós ismeretségi körében előfordult már, hogy a kocsiról rendőri ellenőrzéskor, vagy a műszaki vizsgán lecseréltették a túl hangosra sikeredett kipufogót, lekapartatták a túl sötétnek ítélt üvegfóliát, leszereltették a nem odavalónak minősített széles felnit. A hatóságok elsősorban a jól látható dolgokra harapnak. Sok tuningfogás azonban - bár megváltoztatja az autó alapjellemzőit - nem hirdeti önmagát, így a vizsgán is rejtve marad, hacsak a tulajdonos nem beszél róla.


Az elmúlt pár évben a legtöbb vizsgakonfliktust az üvegfóliázás okozta. A szabályok szerint a szélvédő nem lehet színezett, eltekintve a napellenző csíktól, a vezető melletti oldalablakoknak a beeső fény 75 százalékát, a többinek a 70 százalékát kell átengednie. Gyárilag már színezett üvegű autót elméletileg nem szabad fóliázni, mert a gyári szín a beeső fény 15-20 százalékát lefogja, a leghalványabb fólia pedig minimum 20-30 százaléknyit felfog. A két érték összeadódva már szabálytalan sötétséget jelent.
A műszaki vizsgán egyszerű fénymérővel ellenőrzik a fényáteresztő képességet. A túl sötétre fóliázott autót csak akkor engedik át, ha a helyszínen lekaparják a fóliát. A vizsgán kérhetik a fólia műbizonylatát is, ugyanis az igazolja, hogy a magyar szabványnak megfelelő az anyaga, például égésekor nem szabadul fel klórgáz. A szigorú szabály ellenére a vizsgáztatók sokszor elnézőek, és a tapasztalatok szerint a műbizonylatos fóliával sötétített kocsikat még 50 százalékos fényáteresztő képességgel is átengedik. Rendőri ellenőrzéskor a kellemetlenséget szintén a műbizonylat felmutatásával lehet elkerülni.


A következő látványos tuningelem, amely a hatóságnak szemet szúrhat, a széles felni. A szabályok szerint csak az autógyár által engedélyezett méretű felniket és gumikat hordhat az autó. Nagyobb méret felszerelése már átalakításnak minősül, és így a Közlekedési Felügyelet (KF) engedélye szükséges hozzá. Persze a kerékcseréhez senki sem kér engedélyt, a vizsgára fentfelejtett széles felni csak akkor bukhat meg, ha a gumi kilóg a sárvédő alól, vagy a vizsgán feltűnik, hogy a felni széle hozzáér valamelyik futóműelemhez.


Tuningalkatrészek felszerelésekor, akárcsak az egyszerű alkatrészcseréknél, az új elem illeszkedésére és minőségére kell a legnagyobb súlyt helyezni. Különösképpen igaz ez a könnyűfém felnik vásárlásakor. Mivel a könnyűfém tárcsa divatcikk, nagy tételben gyártják és vásárolják, sokszor több kézen átfutva, teljesen bizonytalan eredettel. Az ismeretlen eredetű felniknek nincsenek meg a forgalomba hozásukhoz szükséges engedélyeik, amelyeket műszaki vizsgálatok alapján, például fáradási
vizsgálatok elvégzése után adnak meg. A magyarországi engedélyezés alapja a kibocsátó ország engedélye, például német eredetű felninél a TŰV papírja. A vizsgálat nélküli felniknek bizonytalan az anyagminősége, a terhelésnek kitett részein (perem, csavarbekötési pontok) megrepedhet, majd eltörhet. Felni vásárlásakor kérni kell a műbizonylatot, amely nemcsak az áru eredetéről tanúskodik,
hanem az is szerepel a papíron, hogy milyen márkák milyen típusaira szerelhető fel a keréktárcsa. A típus alkalmasságra nagyon oda kell figyelni, mert az oda nem való felni káros mértékben terheli a futóművet, illetve önmagát. Nem elég, hogy a csavarfuratok száma egyezzen, a furatok osztókörének, az agyfuratnak, a túllógásnak is mind meg kell felelnie. Sárvédő alól kilógó gumival külföldön is megállítják az autót. A kocsi addig nem mehet tovább, míg a tulaj nem hoz a lemez alá férő gumikat.

Nem látványos, de a hangjával feltűnő a sportkipufogó rendszer. Átmegy a vizsgán, ha nem túl hangos, az európaival összhangban lévő magyar szabályok szerint ugyanis az utólag felszerelt kipufogórendszer nem lehet hangosabb a gyárinál. Más hangú lehet, de zajosabb nem. A vizsgán csak akkor nem buktatják meg a zajosnak tűnő kipufogóval szerelt autót, ha a kipufogódobok megkapták a H vagy E jóváhagyási jelet, ami bizonyítja, hogy a terméket engedélyeztették és az megfelel az aktuális szabványoknak.

Kedvelt tuningfogás a játék a lámpák színeivel. Minden a mattított és fehér indexekkel kezdődött, ma viszont már bármit kapni bármilyen színben, akár szürke fényszórót is. A vizsgán a megfelelő színű és erejű fénykibocsájtást nézik. Rossz színt, vagy fényerőt a búra és a mögé szerelt izzó is okozhat. Ha nem tetsző a fény, a vizsgán a búra és az izzó E vagy H jelét keresik, a jelölés mentes és a festett darabokat ki- és leszereltetik. A rendőrök az utcán inkább csak a feketére festett burákért szólnak. A lámpák számát is vizsgálják, elöl 2 tompított és 2 vagy 4 távolsági fényszóró lehet bekötve, ködlámpából 2-t lehet felszerelni előre és hátra egyaránt. Ha hátra egyet szerelnek, annak a helye a bal oldalon van, de nem lehet a féklámpa mellett. Minden utólag felrakott világítótest műszaki vizsgáján megkövetelik az E és H jelet.

A külső díszítőelemeknél és a spoilereknél a szabály szerint a felszerelés után az autó hossza és szélessége nem módosulhat öt százaléknál nagyobb mértékben. A sárvédőnek takarnia kell a gumit. További követelmény, hogy a felszerelt idomok nem fokozhatják baleseti sérülésveszélyt.

A belső tér módosításába lényegében nem szólnak bele a szabályok. Ülést lehet cserélni, az egyetlen feltétel, hogy az új is állítható legyen.

A kormány szintén cserélhető, feltétel, hogy legyen műbizonylata, és hogy a mérete tíz százaléknál nagyobb mértékben nem térhet el az eredetitől. A kormány jóváhagyása biztonsági szempontból szükséges, balesetnél nem törhet, csak görbülhet.

A látható változtatások után jöhetnek a láthatatlanok. Elméletileg az autó teljesítményét 10 százaléknál jobban növelő minden beavatkozáshoz engedélyt kell kérni a KF-től. A kocsi valóságos teljesítményét azonban sehol sem mérik, így nem derül ki a változtatás. A KF engedi a csiptuningot, a vizsgán sem buktat meg csiptuningolt autót, mert a tapasztalat szerint a programvariálással 10 százalékon belül marad a teljesítménynövekedés. Lényegében a motor tartaléka szabadul fel, egyetlen feltétel, hogy az emissziós előírásokat teljesítse az autó.

A futómű átépítésének, keményebb, sportosabb rugók és lengéscsillapítók beszerelésének két akadálya lehet. A kocsi megbukhat a műszaki vizsgán, ha nem állja ki a lengéscsillapító vizsgálatát. A rázógépen a legkisebb megmaradó talperőt mérik, s addig nincs baj, amíg a kerék a földön marad. Amint elpattog a kocsi, nem kap pecsétet a forgalmijába akár tuningolt akár csak rossz állapotú a futóműve.
A másik bukási lehetőség a fékpadon érheti a tuningolt futóművű kocsit. A feszesebb hangolású futóműtől megváltozik a karosszéria fékezéskori bólintásának a mértéke, ez zavarhatja a fékerő szabályozót, amely blokkolásig fékezheti a hátsó tengely kerekeit - blokkolásgátlós kocsiknál nincs bukásveszély. A vizsgahelyek többsége pedálerőt, nem első-hátsó fékhatást mér. A kocsik többségénél állítható a fékerő szabályozó, szakszervízben az új futóműjellemzőknek megfelelően kell beállítani, így elkerülhető a bukás.

A fék átépítése engedélyköteles, a KF akkor engedélyezi, ha a fékerőelosztás nem változik meg, azaz fékezéskor megmarad a gyári egyensúly az első és a hátsó tengely között. Egyetlen feltétel ekkor is, hogy csak E vagy H jellel ellátott alkatrészeket használjanak fel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pharmacy prices for cialis 260 mg

(WalterCen, 2018.12.04 16:25)

Hello! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>at the drug store dialogue</a> good site http://canadianonlinepharmacyhq.com

1xbet online

(Phillipfaica, 2018.12.04 15:46)

We acquire this <a href="http://tdsforever.info">archive400</a> for buyers

buy propecia 5mg uk 36 mg

(Michealsmofs, 2018.12.04 13:37)

Hello there! [url=http://propeciausfinasteridhq.com/]buy propecia online from canada[/url] great web page http://propeciausfinasteridhq.com

reliable canadian pharmacies online 422 mg

(WalterCen, 2018.12.04 03:51)

Hello there! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>prescription drug price comparison</a> beneficial site http://canadianonlinepharmacyhq.com

candian drug 88 mg

(WalterCen, 2018.12.03 22:14)

Howdy! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>canadadrugcenter com</a> excellent web site http://canadianonlinepharmacyhq.com

гидродинамическая очистка канализации

(SVSRisuch, 2018.12.03 17:32)

Различные из скважин в результате мероприятия восстановительного комплекса действий имеют возможность быть снова введены в использование. Тем более что стоимость объекта данных действий в десять раз ниже суммы самих сооружений.
Гарантировано повышение сбыта водозаборной скважины не менее 30% от существующего на момент старта задач.

В 80% случаях скважины возобновляются до первоначальных данных при внедрении в применение скважины, что несомненно считается альтернативой производства буровых работ новой скважины.

Сотрудники нашей специализированная компания по Очистке колодцев, отстойников и Очистке водозаборных скважин предлагаем свои услуги всем, как частным так и общественным компаниям.


Спецводсервис гидродинамический метод очистки : <a href=https://svs-samara.ru>системы телеинспекции</a>

buy propecia in singapore 335 mg

(Michealsmofs, 2018.12.03 04:12)

Hello there! <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>order propecia online</a> good web site http://propeciausfinasteridhq.com

где отремонтировать фотоаппарат canon

(Leonarddeady, 2018.12.02 15:32)

Любой вид поломок планшета требует внимания высококвалифицированных мастеров. Замена тачскрина, матрицы или других частей планшетов в нашем сервисном центре осуществляется оперативно и недорого. В случаях поломок планшета вы можете обратиться к нам. Специалисты проведут диагностику и восстановят ваш планшет в кратчайшие сроки по доступным ценам.
где отремонтировать фотоаппарат canon https://servaks.ru/catalog/remont_fotoapparatov_canon

buy cialis generic india 149 mg

(Dennisrap, 2018.12.02 01:32)

Hi! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/>buy cialis japan</a> <a href=http://cialissmx.com/>buy cialis singapore</a> <a href=http://canadianpharmacyonlinehq.com/>buy viagra 25 mg</a> good site

Sex Shop Rochester

(AntholTauby, 2018.12.01 21:50)

Similar there is something?


http://castagneto.eu/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=813360

buy cialis online united states 180 mg

(DarylAdova, 2018.12.01 12:32)

Hello there! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/>where to buy cialis in canada</a> <a href=http://cialissmx.com/>where to buy cheap cialis online</a> <a href=http://canadianpharmacyonlinehq.com/>can you purchase viagra over the counter in canada</a> very good internet site

Комфортное жилье у моря - это просто!

(Shale, 2018.11.27 08:47)

Шале Ла Рош - проект для комфортной и благоустроенной жизни на Южном берегу Крыма. Удобные квартиры от 2.5 млн. рублей, гибкая система скидок, рассрочка и ипотека. Жить у моря - просто! http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86

Вылов рыбы в бытности представителья сильного пола

(Williamapess, 2018.11.26 10:03)

Издавна веков рыбная ловля существовала реальным из стержневых увлечений представителей сильного пола. Если уж поначалу рыбная ловля прокармливало своей семьи и поддерживало им оставаться в живых, то теперь оно перешло в хобби сегодняшних представителей сильного пола и иногда представительниц прекрасного пола. Ловля рыбы в нашем государстве бесконечно популярна. Обнаружить благоразумное разъяснение этому совершенно не так-то легко и просто. Единственной из ключевых факторов несомненно является традиция. Давнишних пор добывание еды являлась главной повинностью представителей сильного пола.
Детальнее:
<a href=http://bukar.ru/nasadki-i-primanki/345-blinnaya-primanka.html>горох для прикормки карпа</a>

rx canadian pharmacy 115 mg

(Timothykiple, 2018.11.26 01:42)

Hi there! <a href=http://onlinegenepharmacy.com/>canadian pharmacy online viagra</a> beneficial internet site http://onlinegenepharmacy.com

Money Amulet -талисман приносящий удачу

(Franksworn, 2018.11.24 21:27)

Money Amulet работает! Проверял лично! Читать тут: <a href=https://www.linkedin.com/pulse/моя-история-покупки-талисмана-удачи-money-amulet-brad-wishy/>Money Amulet</a>

купить autoshot на варфейс

(Kivanop, 2018.11.24 07:42)

<a href=https://kiva.team/universe.html><img src="https://kiva.team/img/autoshot-kiva-warface.jpg"></a>

Автошот (Autoshots) - это программное определения противника в прицеле. Программа считывает в памяти игры определенные байты и сравнивая их узнает что в прицеле находиться враг и производит автоматический выстрел тем самым опережая вашу реакцию. <a href=https://kiva.team/autoshotkiva.html> Автошот на варфейс</a> Так как автошот быстрее Вас стреляет Вам остается лишь навести в прицел врага и он будет повержен Самая актуальная программа на рынке читов так как она работает практически без внедрения.

Супер обновление! Теперь автошот не стреляет по своим! Автоматически стреляет только по врагам.
Даже случайное проведение курсором мышки по врагу, приведёт AutoShot в боевую готовность, и он выстрелит прямо в цель.


<a href=https://kiva.team/autoshotkiva.html><img src="https://kiva.team/img/buy-cheat-by-kiva.png"></a>
<a href=https://vk.com/id429531683><img src="https://kiva-hack.ru/img/buy-cheat-vk.png"></a>скачать читы на варфейс яндекс диск, бесплатные читы на варфейс на деньги, бесплатный чит на варфейс на деньги, скачать чит на варфейс яндекс диск, читы на варфейс на коробки удач, чит коды на варфейс на кредиты, как скачать чит на варфейс видео, как скачать читы на варфейс видео, скачать читы на варфейс на бессмертие, читы коды на варфейс на кредиты, скачать читы на игру варфейс, скачать чит на игру варфейс, чит на деньги в варфейс, варфейс warface читы, читы на деньги в варфейс, скачать установленные читы на варфейс, скачать чит варфейс ютуб, скачать чит на варбаксы в варфейс, читы на варфейс 2019 без вирусов, скачать чит деньги варфейсе бесплатно, варфейс чит на кредиты 2019 скачать, читы через для варфейс, чит инфинити для варфейс, скачать чит король варфейс, варфейс 100 чит, читы на деньги варфейс скачать бесплатно, чит аккаунты варфейс, читы аккаунты варфейс, читы на варфейс на накрутку кредитов, варфейс читы опыт, чит в голову варфейс, чит на варфейс последняя версия, чит варфейс 2019, читы варфейс 2019, чит аим на варфейс торрент, читы на варфейс торрент аим, читы на варфейс мультихак, читы на варфейс аим скачать торрент, чит на варфейс аим скачать торрент, читы на варфейс на деньги кредиты, чит на деньги на варфейс кредиты, программа для читов варфейс, где скачать чит варфейс бесплатно, читы на звания варфейс

Займ на карту срочно без отказа

(Взять займ онлайн на карту без проверок, 2018.11.22 22:47)

Где взять кредит с плохой кредитной историей? Займы онлайн на карту мгновенно <a href=https://onlinecredit247.ru/>Все микрозаймы на карту онлайн</a> Кредит на карту без отказа и проверок

Lalsigo

(Alepay, 2018.11.21 07:11)

<a href="http://paydayloanse.loan/">paydayloanse.loan</a>

Провереная компания по поисковое продвижение сайта гугл

(APISMax, 2018.11.19 06:49)

Допустим, вы собственник нового веб-сайта, который имеет приятный современный дизайн, удобную навигацию и нужную для участников рекламную информацию. Но на сервис ни кто не заходит. Что делать? Если вы владеете собственным делом мы поможем вам создать веб-сайт. Само собой разумеется, ни одно реальное либо виртуальное предприятие не может продвигаться самостоятельно. Каждой производственной компании требуется поддержка в приобретении популярности, а во Мировой компьюторной сети без нее решительно не быть из-за яростной конкурентной борьбы.Мы занимаемся разработкой веб портала .

Мы готовы запустить полновесный интернет магазин в течение нескольких суток. Кроме выдачи рабочих интернет-сайтов, мы выполняем предложения тех. помощи: уместное продление хостинга и доменного имени, добавление наполнения на портал, размещения новостей. Наши услуги помогут вам стать лидером на просторах интернета.

продвижение сайта в гугле самостоятельно. - <a href=https://apistudio.ru/>продвижение сайта в гугл 2019</a>

Квартиры от застройщика в Крыму "Артек"

(shale.larosh, 2018.11.18 20:42)

Мечтаете жить у моря? Решение – это жилой комплекс «Шале Ла Рош» расположенный в экологически чистом поселке Крыма – Гурзуфе. 600 метров до моря, закрытая территория. Квартиры от 2,5 миллионов рублей с пропиской! Ипотека. http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95

Következő »