Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuning és a Hatóság

2010.06.18
Cikk a Autó K2ttő magazin "Tuning" különszámából

A tuning és a Hatóság -

(láthatatlan előnyök)


Az autó műszaki jellemzőit megváltoztató tuning illeszkedését az autóhoz komolyan kell venni, általa nem romolhat a kocsi biztonsága. A hatóságok a műszaki vizsgán és a közúti ellenőrzéskor a feltűnő dolgokra figyelnek.


Majd minden autós ismeretségi körében előfordult már, hogy a kocsiról rendőri ellenőrzéskor, vagy a műszaki vizsgán lecseréltették a túl hangosra sikeredett kipufogót, lekapartatták a túl sötétnek ítélt üvegfóliát, leszereltették a nem odavalónak minősített széles felnit. A hatóságok elsősorban a jól látható dolgokra harapnak. Sok tuningfogás azonban - bár megváltoztatja az autó alapjellemzőit - nem hirdeti önmagát, így a vizsgán is rejtve marad, hacsak a tulajdonos nem beszél róla.


Az elmúlt pár évben a legtöbb vizsgakonfliktust az üvegfóliázás okozta. A szabályok szerint a szélvédő nem lehet színezett, eltekintve a napellenző csíktól, a vezető melletti oldalablakoknak a beeső fény 75 százalékát, a többinek a 70 százalékát kell átengednie. Gyárilag már színezett üvegű autót elméletileg nem szabad fóliázni, mert a gyári szín a beeső fény 15-20 százalékát lefogja, a leghalványabb fólia pedig minimum 20-30 százaléknyit felfog. A két érték összeadódva már szabálytalan sötétséget jelent.
A műszaki vizsgán egyszerű fénymérővel ellenőrzik a fényáteresztő képességet. A túl sötétre fóliázott autót csak akkor engedik át, ha a helyszínen lekaparják a fóliát. A vizsgán kérhetik a fólia műbizonylatát is, ugyanis az igazolja, hogy a magyar szabványnak megfelelő az anyaga, például égésekor nem szabadul fel klórgáz. A szigorú szabály ellenére a vizsgáztatók sokszor elnézőek, és a tapasztalatok szerint a műbizonylatos fóliával sötétített kocsikat még 50 százalékos fényáteresztő képességgel is átengedik. Rendőri ellenőrzéskor a kellemetlenséget szintén a műbizonylat felmutatásával lehet elkerülni.


A következő látványos tuningelem, amely a hatóságnak szemet szúrhat, a széles felni. A szabályok szerint csak az autógyár által engedélyezett méretű felniket és gumikat hordhat az autó. Nagyobb méret felszerelése már átalakításnak minősül, és így a Közlekedési Felügyelet (KF) engedélye szükséges hozzá. Persze a kerékcseréhez senki sem kér engedélyt, a vizsgára fentfelejtett széles felni csak akkor bukhat meg, ha a gumi kilóg a sárvédő alól, vagy a vizsgán feltűnik, hogy a felni széle hozzáér valamelyik futóműelemhez.


Tuningalkatrészek felszerelésekor, akárcsak az egyszerű alkatrészcseréknél, az új elem illeszkedésére és minőségére kell a legnagyobb súlyt helyezni. Különösképpen igaz ez a könnyűfém felnik vásárlásakor. Mivel a könnyűfém tárcsa divatcikk, nagy tételben gyártják és vásárolják, sokszor több kézen átfutva, teljesen bizonytalan eredettel. Az ismeretlen eredetű felniknek nincsenek meg a forgalomba hozásukhoz szükséges engedélyeik, amelyeket műszaki vizsgálatok alapján, például fáradási
vizsgálatok elvégzése után adnak meg. A magyarországi engedélyezés alapja a kibocsátó ország engedélye, például német eredetű felninél a TŰV papírja. A vizsgálat nélküli felniknek bizonytalan az anyagminősége, a terhelésnek kitett részein (perem, csavarbekötési pontok) megrepedhet, majd eltörhet. Felni vásárlásakor kérni kell a műbizonylatot, amely nemcsak az áru eredetéről tanúskodik,
hanem az is szerepel a papíron, hogy milyen márkák milyen típusaira szerelhető fel a keréktárcsa. A típus alkalmasságra nagyon oda kell figyelni, mert az oda nem való felni káros mértékben terheli a futóművet, illetve önmagát. Nem elég, hogy a csavarfuratok száma egyezzen, a furatok osztókörének, az agyfuratnak, a túllógásnak is mind meg kell felelnie. Sárvédő alól kilógó gumival külföldön is megállítják az autót. A kocsi addig nem mehet tovább, míg a tulaj nem hoz a lemez alá férő gumikat.

Nem látványos, de a hangjával feltűnő a sportkipufogó rendszer. Átmegy a vizsgán, ha nem túl hangos, az európaival összhangban lévő magyar szabályok szerint ugyanis az utólag felszerelt kipufogórendszer nem lehet hangosabb a gyárinál. Más hangú lehet, de zajosabb nem. A vizsgán csak akkor nem buktatják meg a zajosnak tűnő kipufogóval szerelt autót, ha a kipufogódobok megkapták a H vagy E jóváhagyási jelet, ami bizonyítja, hogy a terméket engedélyeztették és az megfelel az aktuális szabványoknak.

Kedvelt tuningfogás a játék a lámpák színeivel. Minden a mattított és fehér indexekkel kezdődött, ma viszont már bármit kapni bármilyen színben, akár szürke fényszórót is. A vizsgán a megfelelő színű és erejű fénykibocsájtást nézik. Rossz színt, vagy fényerőt a búra és a mögé szerelt izzó is okozhat. Ha nem tetsző a fény, a vizsgán a búra és az izzó E vagy H jelét keresik, a jelölés mentes és a festett darabokat ki- és leszereltetik. A rendőrök az utcán inkább csak a feketére festett burákért szólnak. A lámpák számát is vizsgálják, elöl 2 tompított és 2 vagy 4 távolsági fényszóró lehet bekötve, ködlámpából 2-t lehet felszerelni előre és hátra egyaránt. Ha hátra egyet szerelnek, annak a helye a bal oldalon van, de nem lehet a féklámpa mellett. Minden utólag felrakott világítótest műszaki vizsgáján megkövetelik az E és H jelet.

A külső díszítőelemeknél és a spoilereknél a szabály szerint a felszerelés után az autó hossza és szélessége nem módosulhat öt százaléknál nagyobb mértékben. A sárvédőnek takarnia kell a gumit. További követelmény, hogy a felszerelt idomok nem fokozhatják baleseti sérülésveszélyt.

A belső tér módosításába lényegében nem szólnak bele a szabályok. Ülést lehet cserélni, az egyetlen feltétel, hogy az új is állítható legyen.

A kormány szintén cserélhető, feltétel, hogy legyen műbizonylata, és hogy a mérete tíz százaléknál nagyobb mértékben nem térhet el az eredetitől. A kormány jóváhagyása biztonsági szempontból szükséges, balesetnél nem törhet, csak görbülhet.

A látható változtatások után jöhetnek a láthatatlanok. Elméletileg az autó teljesítményét 10 százaléknál jobban növelő minden beavatkozáshoz engedélyt kell kérni a KF-től. A kocsi valóságos teljesítményét azonban sehol sem mérik, így nem derül ki a változtatás. A KF engedi a csiptuningot, a vizsgán sem buktat meg csiptuningolt autót, mert a tapasztalat szerint a programvariálással 10 százalékon belül marad a teljesítménynövekedés. Lényegében a motor tartaléka szabadul fel, egyetlen feltétel, hogy az emissziós előírásokat teljesítse az autó.

A futómű átépítésének, keményebb, sportosabb rugók és lengéscsillapítók beszerelésének két akadálya lehet. A kocsi megbukhat a műszaki vizsgán, ha nem állja ki a lengéscsillapító vizsgálatát. A rázógépen a legkisebb megmaradó talperőt mérik, s addig nincs baj, amíg a kerék a földön marad. Amint elpattog a kocsi, nem kap pecsétet a forgalmijába akár tuningolt akár csak rossz állapotú a futóműve.
A másik bukási lehetőség a fékpadon érheti a tuningolt futóművű kocsit. A feszesebb hangolású futóműtől megváltozik a karosszéria fékezéskori bólintásának a mértéke, ez zavarhatja a fékerő szabályozót, amely blokkolásig fékezheti a hátsó tengely kerekeit - blokkolásgátlós kocsiknál nincs bukásveszély. A vizsgahelyek többsége pedálerőt, nem első-hátsó fékhatást mér. A kocsik többségénél állítható a fékerő szabályozó, szakszervízben az új futóműjellemzőknek megfelelően kell beállítani, így elkerülhető a bukás.

A fék átépítése engedélyköteles, a KF akkor engedélyezi, ha a fékerőelosztás nem változik meg, azaz fékezéskor megmarad a gyári egyensúly az első és a hátsó tengely között. Egyetlen feltétel ekkor is, hogy csak E vagy H jellel ellátott alkatrészeket használjanak fel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Квартиры от застройщика в Крыму "Артек"

(shale.larosh, 2018.11.18 20:39)

Мечтаете жить у моря? Решение – это жилой комплекс «Шале Ла Рош» расположенный в экологически чистом поселке Крыма – Гурзуфе. 600 метров до моря, закрытая территория. Квартиры от 2,5 миллионов рублей с пропиской! Ипотека. http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86

Квартиры от застройщика в Крыму "Артек"

(shale.larosh, 2018.11.17 04:48)

Мечтаете жить у моря? Решение – это жилой комплекс «Шале Ла Рош» расположенный в экологически чистом поселке Крыма – Гурзуфе. 600 метров до моря, закрытая территория. Квартиры от 2,5 миллионов рублей с пропиской! Ипотека. http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86

Shadowverse - 2016 (MacAPPS)

(Cixaffimexy, 2018.11.13 18:40)

Download: http://360.supplies/phim-hanh-dong/thu-thach-than-chet-2-49-ngay-cuoi-cung/ - HD Thử Thch Thần Chết 2: 49 Ngy Cuối Cng Along With the Gods: The Last 49 Days 2018 .
Lethal Weapon S01E03 HDTV x264-LOL[ettv -
Watch http://infod.info/category/roots-2016/ - Roots (2016) online.
NIKKI BENZ – SEXUAL SATISFACTION
Streaming http://elfetf.biz/anime/live-on-cardliver-kakeru-english-subbed - Live On Cardliver Kakeru English Subbed .
[NDS - Aliens_In_The_Attic[EUR - [ESPALNDS.com - .zip
Torent http://encrapted.fail/watch/G39z8Jkv-hunter-killer/other.html - Play Movie .
game of thrones S06

cheap drugs online 470 mg

(Ralphtig, 2018.11.11 16:41)

Hello! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/#tadalafil>canadiandrugstore com</a> great site.

Странная штука

(softorjek, 2018.11.07 07:49)

На самом деле переход на операционную оболочку Виндовс "десятку" на PC или нетбуке/ноутбуке в принципе может быть обусловлен разнообразными условиями. А это скачать драйвера для йота 4g lte http://win10soft.ru/159-prilozhenie-yota.html видал?
как вариация, заявленный переход на OS Windows "десятку" осуществляется в том разе, если был приобретен новенький нетбук/ноутбук или компьютер.

Одноразовые станки для бритья gillette 2

(svetikInisk, 2018.11.07 07:20)

Предлагаем купить станки жилет со скидками!


Сайт Optovka Net приглашает к сотрудничеству покупателей и продавцов продукции Gillette. Мы продаём бритвенные станки по самым выгодным ценам специально для вас! Gillette это брэнд с мировой известностью, а также отличная идея для начала нового бизнеса. Только у нас! Бритвы Gillette fusion и их модификации Gillette Fusion Power и Fusion Proglide -- это инновационный продукт на рынке средств для бритья. Настоящей находкой разработчиков стало триммер-лезвие Fusion. Спешите приобрести Мак 3 кассеты, кассеты для микроимпульсных станков Gillette Power, станок для бритья Gillette Mach3 Turbo, а также любой другой продукт линейки Gillette Mach3 по специальной цене! Мак 3 это классика на рынке товаров для бритья, а классика всегда пользуется спросом! Максимально возможные скидки! У нас есть скидки на наборы! Наборы Gillette Slalom, Gillette Sensitive, Gillette Venus, Gillette Sensor Excel - это всегда актуальный подарок. В набор Gillette VENUS входят: бритва, станок Gillette venus, кассеты. Опытный клиент предпочтёт купить бритвенный станок известной зарекомендовавшей себя фирмы. Исследования показали, что большим спросом у конечных потребителей пользуется бритвенный станок Gillette sensor excel, купить который стало ещё проще через форму на нашем сайте. Всегда в наличии популярные одноразовые станки Gillette. Одноразовые бритвенные станки Gillette 2, Gillette blue 3, Gillette blue, востребованы в любое время года. Сделав заказ через сайт, вы получаете максимальную выгоду, оригинальную качественную продукцию, надёжные гарантии. Быстрое оформление заказа. Каждому клиенту гарантируется индивидуальный подход. Мы поручаем доставку только самым надёжным компаниям. Напишите нам через форму на сайте http://optovka.net для оформления заказа и наслаждайтесь ростом вашего бизнеса!

Официальная seo studio по студия продвижения в США

(APISMax, 2018.11.04 12:55)

Допустим, вы хозяин нового веб-сайта, который имеет приятный стиль, удобную навигацию и нужную для покупателей рекламную информацию. Но на интернет-сайт ни кто не заглядывает. Что делать? Если у вас есть собственный бизнес мы поможем вам создать продающийся сайт. Не секрет, ни одно действительное или виртуальное предприятие не может продвигаться независимо. Отдельной фирме требуется подмога в приобретении известности, а во Мировой компьюторной паутине без нее категорически не обойтись из-за бешеной конкуренции.Мы занимаемся разработкой промо сайта .

Мы всегда готовы запустить полновесный интернет-проект в течение 3х суток. Не беря в расчет выдачи полных интернет-ресурсов, мы осуществляем службы технической помощи: своевременное продление хостинга и вашего домена, добавление контента на интернет-сервис, публикация новинок. Наши услуги несомненно помогут вам стать фаворитом на просторах интернета.

студия продвижения в США. - <a href=https://apistudio.ru/>продвижение сайта в гугл особенности</a>

[Leopard-Raws] Blood Lad - 04 RAW (TVS 1280x720 x264 AAC).mp4

(Cixaffimexy, 2018.11.03 21:00)

Mylene!
Download: http://934ya.com/serial-online/american-housewife/ - American Housewife .
view all
Download: http://klascoin.net/movie/sausage-party-2016-28/ - HD Sausage Party .
BitLord.com
Download: http://therusticsnowman.com/serie/Bokura-ga-Ita - Bokura ga Ita .
Revo Uninstaller Pro 3 1 7 [Multilanguage - [License file by Nael - rar
Download: http://myslimbody.top/tag/ip-tools-and-security-premium-v6-0-apk-full-version/ - IP Tools and Security Premium v6.0 APK Full Version .
Aklas Vs Lirikal

where to buy cialis online safely 191 mg

(Frankglush, 2018.11.03 10:51)

Hello there! <a href=http://cialissmx.com/#buy-propecia-medication>buy cialis europe</a> excellent web site.

Help with the problem of potency

(Bryanphono, 2018.11.02 23:38)

P.S. <a href=https://www.windsorcommunities.com/etodolac/how-to-take-synthroid-medication>go to website</a>

продажа автоинструмента б у

(Merbertrox, 2018.11.02 23:33)

<a href=http://autonabor.7rek.ru/><img src="https://tv.gramix.ru/assets/images/tv/new1.jpg"> </a>

<a href=http://autonabor.7rek.ru/>в оренбурге продажа автоинструмента</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>магазин автоинструмент 78 отзывы</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>force 41082 автоинструмент</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>магазин автоинструментов ижевск</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>топ лучший автоинструмент</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>магазин автоинструментов томск</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>гросс автоинструмент</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>магазины автоинструмента во владимира</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>автоинструмент магазин в калининграде</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>автоинструменты магазин</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>набор автоинструмент snap on</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>купить автоинструмент в алматы</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>автоинструмент в россии</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>качественные автоинструменты бренды</a>
<a href=http://autonabor.7rek.ru/>автоинструмент в кемерово</a>


<b>Komfortmax kf1062</b> это универсальный набор из 187 необходимых инструментов и приспособлений, с помощью которых можно с легкостью выполнить всевозможные ремонтные работы.

Особенность этого набора - не только большое количество входящих в комплект инструментов, но и очень удобное и практичное размещение его в чемодане.

В четырех панелях алюминиевого кейса все инструменты размещены по группам: столярный набор, слесарный набор, автомобильный набор и набор электрика.

Сам кейс снабжен колесиками и ручкой, что позволяет перемещать его без особых физических усилий. В набор входят обычные и прецизионные отвертки, ключи, режущие насадки, различные виды плоскогубцев, уровень, расходные материалы и даже электрический тестер.

<a href=http://autonabor.7rek.ru/><img src="http://jivu.info/wp-content/uploads/2014/09/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%8C_%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BA%D0%B0.jpg"></a>

Buy Cheap Medications Without Prescription Online From Canada

(LuckEtept, 2018.11.02 03:50)

Buy Cheap Medications Without Prescription Online From Canada:

http://myinstantfriend.com/content/buy-atopex-arimidex-zometa-allegra-fastofen-pyrantel-zometa-online-without-prescription

бм продвижение сайтов

(Curtisacing, 2018.11.01 23:56)

бм продвижение сайтов https://krutim-all.com/ продвижение сайта стоимость в краснодаре, комплексное продвижение сайта под ключ

Help with the problem of potency

(Bryanphono, 2018.10.30 12:02)

P.S. http://theexcelconsultant.com/amoxil/how-does-viagra-last - see this

online pharmacy tramadol 70 mg

(Raymonddiawl, 2018.10.30 04:50)

Hi there! <a href=http://onlinepharmaciescanadahq.com/>online pharmacy viagra</a> very good web site http://onlinepharmaciescanadahq.com

срочно деньги онлайн заявка

(Jesiecet, 2018.10.30 03:10)

займы онлайн по россии деньги на карту быстро <a href=https://credvsem.ru>взять деньги на карту срочно онлайн</a> деньги в займы на карту

Test, just a test

(Williskem, 2018.10.27 02:40)

Hello. And Bye.

malaysian chinese dating website , dating website interests examples

(RebeccaReesy, 2018.10.21 19:35)

Add me kik - REMUDO<a href=http://myhotmy.com><img src="http://vyfoo.ru/72022b5e308ae172f30660bef78f39c8.jpg"></a>Add me kik - ASOMPO
BOMOSO
REMUDO
ONOMORA
SOBOMA

dating younger man older woman
staten island dating sites
all dating site in the world
dating ariane 7.2
second life dating website
gay dating sites india
black professionals dating site
best dating site for students
israeli girl dating site
benefits of dating someone with autism


goat dating site;20
dating gay online;70
dating agency in johor bahru;10
speed dating u srbiji
monster high clawdeen wolf speed dating
online dating millionaires
m1 garand dating
rencontre femme marocaine belgique

New package XRumer 16.0 + XEvil 4.0 break of captchas more than 8400 types

(ShaylaOeikl, 2018.10.19 21:46)

Revolutional update of captcha recognition software "XEvil 4.0":
captcha breaking of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another types of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

FREE DEMO AVAILABLE!

Good luck!


http://XEvil.net/

скачать фифа 15 на пк без ориджин

(giagrebGamb, 2018.10.19 01:27)

Извините, я подумал и удалил эту фразу

---
куль))) скачать fifa 15 на компьютер через торрент, fifa 15 скачать торрент и <a href=http://15fifa.ru/index.php?newsid=8>фифа 15 системные требования на пк</a> fifa 15 скачать составы 2016


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95

Következő »